Zapečeni njoki u finom bijelom umaku







Za mene nema ništa ukusnije od domače tjestenine bilo koje vrste. Tako je i sa njokima koje sama pravim kad god za to imam barem malo vremena. Naravno da vi možete za ovo jelo koristiti kupovne, smrznute njoke, ali ovdje ču vam napisati recept za savršene njoke  u slučaju da se predomislite i odlučite ih napraviti sami.

Navedena količina dovoljna za 4 osobe.


Sastojci :

ZA  DOMAČE NJOKE:
( umjesto domaćih možete koristiti kupovne njoke )

800 gr krumpira
2 jaja
400 gr brašna
Sol
2 žlice ulja


ZA UMAK:

1 file pilećih prsa
100 gr pancete ili suhe dimljene slanine
100 ml bijelog vina
2 češnja češnjaka
500 ml vrhnja za kuhanje
Sol, biber Vegeta,
2 dcl  škrobna vode (voda u kojoj su se kuhali njoki)

I još

Ribani Parmezan ili Ribanac  za posipavanje


Priprema:

NJOKI

Krumpir skuhati u slanoj vodi. Krumpir je najbolje skuhati cijeli i u kori, ali ako ste u stisci sa vremenom ih ogulite i isijecite na manje komade da se brže skuha.
Kuhani krumpir malo ohladiti da ga možemo oguliti, zatim ga protisnemo kroz pasirku ili zgnječimo drobilicom  za krumpir.

U krumpir dodati sol, ulje, i razmućeno jaje. Sve dobro izmiješati, dodati brašno i umijesiti glatko mekano tijesto, prvo u zdjeli zatim ga prebaciti na  radnu površinu dobro posipanu brašnom. Tijesto mora biti fino, mekano ali da se tek prestalo lijepiti.



Od tijesta oblikovati štrucu koju prerežemo na 8 jednakih dijelova.
Od svakoga dijela dlanovima izvaljati duguljastu okruglu traku oko 1,5 prsta debelo. Pazite da vam je radna površina dovoljno posipana brašnom da se ne bi ljepilo.
Svaku trakicu izrezati na komadiće jednake veličine oko 1 – 1,5 prsta , tako ćemo dobiti male jastučiće.



Njoke sada možete oblikovati ali ja ih uvijek ostavim takve u obliku jastučića. Oprezno da se ne zdrobe ubaciti ih u kipuću posoljenu vodu u koju smo dodali par kapi ulja. Kuhati par minuta na laganoj vatri. Čim njoki isplivaju na površinu gotovi su.

Odvojiti sa strane malo škrobne vode ( vode u kojoj su se kuhali njoki ) a njoke istresti u cjedilo, procijediti i isprati pod mlazom vruće vode.


UMAK

Pancetu ili slaninu isjeckati na sitne tanke trakice.
File pilećih prsa bočno prerezati po pola ali ne sasvim do kraja.  Raširiti ih i prerezati uzduž. Svaki komad koji smo dobili izrezati na tanke trakice. Dobro ih začiniti sa Vegetom  i soli.
Češnjak oguliti i isjeći na sitne komadiće.



U vreloj tavi na malo ulja popržiti slaninu, dodati sjeckanu piletinu dobro popržiti uz stalno miješanje dok meso ne dobije boju.

Podliti sa bijelim vinom da se podigne sva karamelizacija sa dna tave. Dodati  sitno sjeckani češnjak, promiješati, zaliti sa škrobnom vodom i vrhnjem za kuhanje. Dodati Vegete, soli i bibera po vlastitom ukusu ali imajte na umu da će njoki razblažiti okus pa je bolje malo jače začiniti. Ostaviti da krčka na laganoj vatri dok se malo ne zgusne i prožmu okusi.

Vatrostalnu zdjelu ili posudu koja može u pećnicu nauljiti. Istresti ocijeđene njoke, preliti ih ravnomjerno umakom, posipati sa malo parmezana i staviti u zagrijanu pećnicu na 180°C da se zapeče oko 15 min . Kad počne rumeniti na površini gotovo je.

Poslužiti toplo, posipano parmezanom uz omiljenu salatu.

Dobar tek !




Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti