Varivo od graška sa mesom i noklicama




Ovo je savršeno, domače jelo na žlicu. Mesa ide malo čisto radi okusa i možete ga koristiti kakvog god želite: piletinu svinjetinu, teletinu, gotovu smjesu mesa za gulaš ( izrezano na kockice ) uzmite što imate pri ruci. Meso i onako ne igra glavnu ulogu u ovome jelu.



Sastojci

Za varivo:

200 gr mesa po želji izrezanog na manje komade ili kockice
500 gr sviježeg ili smrznutog graška
1 glavica luka
2 češanja češnjaka
1 žličica soli
2 žličice Vegete
1 žličica crvene mljevene paprike
Malo ulja



Za noklice:

1 jaje
2- 3 žlice brašna
Prstohvat soli




Priprema

Varivo

Meso očistiti od žilica i isjeci na manje kockice. Posoliti i posipati sa malo Vegete. Dobro izmiješati i ostaviti da se marinira 5 – 10 minuta.

U međuvremenu isjeckati luk na sitne kockice i češnjak što sitnije.

U malu zdjelicu staviti malo brašna i meso uvaljati u brašno a višak otresti.



Na VRELI lonac staviti malo ulja i na laganoj vatri popržiti meso sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju. Dodati luk i popržiti dok ne postane staklast. 
Dodati grašak, promiješati i zaliti vodom oko 2 prsta iznad graška. Dodati soli, Vegete i crvene mljevene paprike i pojačati vatru dok ne proključa.

Kad proključa smanjiti i ostaviti da krčka na laganoj vatri 1 – 1,5 sata ovisno o mesu koje smo koristili u polu poklopljeno. Grašak je gotov kada meso postane mekano. Po potrebi dodavati vode ako iskuha.

Na kraju ukuhati noklice


Noklice

U zdjelici izmiješati jaje sa soli dodavati brašno uz miješanje. Miješati dok smjesa  ne postane glatka i jednolična. Gušća  nego za palačinke.



Uzeti malu žličicu i umočiti je u grašak te sa vrhom zagrabiti ( oko pola žličice jer još će narasti ) i ubaciti u grašak. Ponovno žličicu umočiti, zagrabiti smijesu i ubaciti u grašak. Ponavljati dok sve ne potrošimo. Kad noklice isplivaju  na površinu grašak je gotov.


Noklice će pustiti svoj škrob tako da grašak ne trebamo dodatno zgušnjavati.








Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti