Preskoči na glavni sadržaj

Share by

A la Wild





  

Brzo, ne ovo jelo nije brzo, jednostavno , nije baš ni jednostavno ali je zato definitivno FANTASTIČNO.

Idealno je za posebne prilike i uz malo truda oduševit će svakog tko ga proba.

Ovaj recept je u našoj je obitelji malo manje od stoljeća i prenosi se sa koljena na koljeno. Iako ima bezbroj sličnih recepata ja ga pravim onako  kao što ga je pravila moja baka  uz male tehničke izmjene naravno jer  ona ga je  kuhala na starom šporetu na drva i ugalj pa je to trajalo doslovno cijelo prijepodne. Nije tada bilo ni štapnih miksera ili blendera koji  danas olakšavaju posao, ona je sve na kraju pasirala ručnom pasirkom. Tako da sam ja ovaj recept malo modernizirala ali sastojci, omjeri i okusi su ostali potpuno isti.

Sam naziv A la Wild  (Na divlje) govori kako se ovo jelo pravi od divljači. Međutim u današnje vrijeme barem kod nas do mesa divljači je teško doći a ako ga i nađeš  poprilično je skupo. Najbolja zamjena za meso divljači je junetina ili mlada teletina ali iz vlastitog iskustva mogu reći da možete koristiti bilo koju vrstu mesa jer ono što najviše daje okus ovome jelu je korjenasto povrće i začini. Ja sam ovaj puta pravila sa svinjskim kareom bez kosti i svejedno je bilo fantastično. Važno je da to bude dio mesa koji se može kuhati ili peći u jednom komadu.

I još nešto prije početka ako želite skratiti vrijeme kuhanja možete uzeti meso koje je već izrezano na šnicle i biti će jednako dobro ali uzmite si malo više vremena  i pripremite meso u jednom komadu i nećete požaliti jer meso pripremljeno na ovaj način je puno sočnije, ukusnije i raspada se koliko je mekano i vrjedi svakog truda.


Sastojci
Za 4 osobe

1 kg svinjskog karea bez kostiju u jednom komadu ili nekog drugo mesa
500 gr mrkve
500 gr peršina (korijen)
100 gr celera (korijen)
1 velika glavica luka
2 češnja češnjaka
2 lista lovora
2 dcl crnog vina
Sol, biber i Vegeta
Malo brašna  za zapršku
2-3 žlice kiselog vrhnja

Priprema:

Meso očistiti od žilica ako ih slučajno ima, lagano zarezati na par mjesta da se začini bolje upiju i dobro natrljati sa soli i Vegetom.

Lonac u kojem ćemo kuhati dobro ugrijemo, dodamo malo ulja i  cijeli komad mesa kratko pržimo sa svih strana čak i sa bočnih dok se ne stvori korica. Tako će se pore na mesu zatvoriti (poput oklopa) a unutrašnjost će se kuhati u svojem vlastitom soku, a opet upijati okuse iz umaka i tako postati posebno ukusno i mekano a karamelizacija od prženja mesa će obogatiti umak.

Meso izvadimo na tanjur i ostavimo na kratko  sa strane.

Ma masnoču od pečenja dodamo luk isjeckan na kockice i popržimo da postane zlatan, dodamo mrkvu i peršin prerezan na krupnije komade ( razrezano na 2-3 djela ovisno o veličini ) dodamo sitno sjeckani češnjak i zalijemo vinom.

Meso vratimo u lonac dodamo lovorov list, soli,  Vegete i bibera te sve zalijemo vodom oko 3 prsta iznad površine mesa.  Dovesti do vrenja i kuhati na laganoj vatri, polu poklopljeno sve dok meso ne omekša 1,5 – 2 sata. Vrijeme kuhanja ovisi o  kojem se vrsti i djelu mesa koristi pa čete najbolje znati da je gotovo kada probijete štapićem ili nožićem i štapič lagano prolazi kroz meso.

Meso opet izvadite ali ga sad pokrijte sa folijom ili sl. da se ne presuši dok vi završavate umak.

Iz juhe izvadite lovorov list on vam više ne treba a ostatak juhe i povrća izmikajte štapnim mikserom ili u blenderu da se dobije glatki gusti umak.
 Zapršku ne morate praviti jer ga je već dovoljno zgusnuo pire od  povrća ali možete napraviti laganu zapršku ako ste navikli na taj dodatni štih koji zaprška daje.

Na kraju sklonite sa vatre, umiješajte kiselo vrhnje dobro ga izmiješajte.

Meso izrežite na odreske prst debelo i vratite u umak
Ja ga radi fotografiranja nisam vračala nego samo prelila samo zbog toga da bi se na fotkama mogle lakše vidjeti sve komponente na tanjuru . Meso mora prosto plivati u umaku ali se tada ne bi vidjelo na fotografiji.

Ala Wild  se može poslužiti uz njoke, krokete, tjesteninu ali u našoj obitelji dolaze u obzir samo knedle od kruha – Semelknedle, a sve ostalo je svetogrđe. Recept za knedle od kruha možete pronaći u linku ovdje  Knedle od kruha –Semelknedle






Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pizza kao iz krušne peči sa punjenim rubom

Baš kao iz pizzerie, još i ukusnija. Ovaj puta je slavonska verzija, vi možete dodatke birati po svojoj želji.  Ovo je velika Pizza veličine pećnice, dovoljna za dvoje gladnih ljudi. Ako trebate više od jedne velike pizze pravite duplu ili tro duplu smijesu. Za ovu pizzu vam nije potrebna tepsija, dovoljan je papir za pečenje  i polica/mreža za pečenje iz pećnice.

Ali za početak evo par savijete za savršenu pizzu:

-Pizzu je najbolje peči kratko na jakoj temperaturi u dobro zagrijanoj pećnici 220°C -Dodatke treba dodavati umjereno. bolje da da ima po malo od svega nego da je pretrpamo jer će biti mljeckavo, važno da je ravnomjerno raspoređeno. -Slaganje dodataka je isto važno za dobru pizzu a slaže se ovako: na tijesto ide kečap, zatim šunka i nakon toga sir. Svi ostali dodatci se stavljaju gore na sir. U protivnom će sir kad se rastopi napraviti kao poklopac i ako ispod njega bude previše dodataka neće se fino ispeći i pizza može biti mljeckava.


Sastojci
Za tijesto:
300 gr brašna 1 žličica…

Štrudla Čokoholičarev san / Chocoholic dream strudel

Instant štrudla sa čokoladom za koju vam trebaju samo tri sastojka. Brza, jednostavna i apsolutno fantastična.
Sastojci:
500 gr paket gotovog lisnatog tijesta ( 1 paket ) 400 gr  omiljene čokolade ( 4 komada po 100 gr ) 1 jaje za premazivanje

Priprema:
Lisnato tijesto odmrznite. Obično je u svakom paketu tijesto razdijeljeno na dva komada, ako je kojim slučajem ( ovisno o proizvođaču ) tijesto u jednom komadu prerežite ga po pola tako da dobijete dva jednaka komada.
Svaki komad tijesta razvaljajte tako da bude tri puta širi od čokolade tj. da kad na njega poslažete dvije čokolade jednu ispod druge sa svake strane ostane dovoljno tijesta za zamotavanje. Na  komad razvaljenoga tijesta postavimo dvije cijele table čokolade, jednu ispod druge u dužinu. Tijesto koje je ostalo viriti sa svake strane zarežemo ukoso na trake od 1,5 cm. Zatim trakice prebacujemo naizmjenice s jedne pa sa druge strane preko čokolade kao da pletemo pletenicu i tako omotamo čokoladu i dobijemo štrudlu.


Isto pono…

Pileći medaljoni u umaku od sira / Chicken medallions in cheese sauce

Brzo, jednostavno, i jako, jako ukusno. Moji ukućani ovo jelo prosto obožavaju .  Ako volite sir ovo jelo nemojte propustiti probat. Nećete požaliti

Sastojci ( količina dovoljna za 4 osobe )
3- 4 filea pilećeg bijelog mesa (ovisno o veličini) 300 g sira trapista (može i vise različitih sireva) 500 ml vrhnja za kuhanje 1 dl bijelog suhog vina sol, Vegeta, crvene mljevene paprike, malo ulja


Priprema
1. Pileći file okrenuti vodoravno i izrezati na ploške/medaljone oko prst debele. Prekriti ih plastičnom folijom i još malo lagano istući.. Dobro ih začiniti  ( sol, biber, Vegeta, malo crvene paprike) . Ostaviti da stoji u  hladnjaku 30 min. U međuvremenu naribati sir trapist

2. Ugrijati tavu uz dodatak malo ulja. Kada je tava ugrijana  ispržiti medaljone sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju. Izvaditi medaljone u tanjur ili zdjelu.


3. Tavu odmaknuti od vatre i i zaliti sa 1dl suhog bijelog vina, i vratimo malo na laganu vatru da se odlijepe svi oni karamelizirani ostatci od pečenja,…

Keksolina

Ovu jednostavnu, fantastičnu tortu morate probati, Sočna, kremasta torta savršenog spoja vanilije i višanja.
Sastojci: 500 gr petit  keksa 150 gr prženih lješnjaka ili oraha 200 gr šećera 1 tegla kompota od višanja 2 pudinga od vanilije 7 dcl mlijeka 250 gr margarina ili putra             --------- 2dcl šlaga za ukras

Keks isjeckati na komadiće. Lješnjake popržiti ( po uputama ovdje ), očistiti i isjeckati na sitne komadiće i pomiješati sa keksom.
U malo mlijeka umiješati prašak za puding a ostatak mlijeka staviti kuhati zajedno sa šećerom. Kad prokuha umiješati puding i kuhati uz stalno miješanje na laganoj vatri dok se ne zgusne. Vreli puding istresti na tacnu u tankom sloju, prekriti sa folijom i staviti hladiti.
Omekšali margarin isjeckati na kockice i dobro izraditi mikserom, postepeno dodavati ohlađeni puding uz stalno miješanje dok ne dobijemo glatku smijesu.
Fil dodati u sjeckane lješnjake i keks, dodati procijeđene višnje i sve ravnomjerno izmiješati lopaticom.
Obruč od ok…

Varivo od graška sa mesom i noklicama

Ovo je savršeno, domače jelo na žlicu. Mesa ide malo čisto radi okusa i možete ga koristiti kakvog god želite: piletinu svinjetinu, teletinu, gotovu smjesu mesa za gulaš ( izrezano na kockice ) uzmite što imate pri ruci. Meso i onako ne igra glavnu ulogu u ovome jelu.


Sastojci
Za varivo:
200 gr mesa po želji izrezanog na manje komade ili kockice 500 gr sviježeg ili smrznutog graška 1 glavica luka 2 češanja češnjaka 1 žličica soli 2 žličice Vegete 1 žličica crvene mljevene paprike Malo ulja


Za noklice:
1 jaje 2- 3 žlice brašna Prstohvat soli



Priprema
Varivo
Meso očistiti od žilica i isjeci na manje kockice. Posoliti i posipati sa malo Vegete. Dobro izmiješati i ostaviti da se marinira 5 – 10 minuta.
U međuvremenu isjeckati luk na sitne kockice i češnjak što sitnije.
U malu zdjelicu staviti malo brašna i meso uvaljati u brašno a višak otresti.


Na VRELI lonac staviti malo ulja i na laganoj vatri popržiti meso sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju. Dodati luk i popržiti dok ne postane s…

Pita sa jagodama i vanilijom

Klasična otvorena voćna  pita sa jagodama i kremom od vanilije,  napravljena od savršenog prhkog tijesta.

SAVJETI ZA SAVRŠENO PRHKO TIJESTO Po naputku od Željke Klemenčić (Tri , dva, jedan kuhaj) u bilo kojem omiljenom receptu za prhko tijesto dio tekućine zamjeni se sa alkoholom (votkom ili nekom drugom žestom) da bi dobili savršeno prhko tijesto koje se prosto topi u ustima. Ja taj trik koristim za sve slatka i slana prhka tijesta, koji izazivaju oduševljenje svima koji ih probaju. Ovaj mali trik koristim uvijek u svom omiljenom receptu za prhko tijesto a to je zlatni omjer  1:2:3   tj. 1 dio šećera, 2 dijela masnoće, 3  dijela brašna.
Sastojci
ZA TIJESTO
100 gr Šećera 200 gr Margarina 300 gr Brašna 2 žlice votke ili nekog drugog alkohola 1 vanili šećer

ZA FIL :
500 gr očišćenih jagoda ---------------- 2 pudinga od vanilije 7 dcl mlijeka 4 žlice šećera u prahu 200 gr maslaca ili margarina

ZA UKRAS:
1 šlag iz vrećice ili 2 dcl tekućeg vrhnja za šlag

Priprema
Margarin isje…

Lepinjice i Zemičke

Mekane, tople savršene za sendviće,i razne namaze !


Sastojci:

500 g (1/2 kg ) brašna (najbolje je pola oštrog i pola glatkog)
50 ml mlijeka
200 ml mlake vode
1 suhi kvasac ( 1 žličice )
1 žlica soli
1 žlica šečera
1 žlica masti ili
2 žlice ulja


Priprema

Sve suhe sastojke: brašno, šećer, sol i kvasac staviti u istu zdjelu i dobro promiješati. Usipati toplu vodu i maslinovo ulje. Sve dobro umijesiti u glatko tijesto. Tijesto će prvo biti malkice mljeckavo  ali će vremenom mekinje upiti dosta tekućine. Prekriti i ostaviti  na toplom da se diže oko 45 minuta dok mu se obujam ne podupla. 

Dignuto tijesto  podijeliti na 2 dijela i od svakog napraviti valjak.
Svaki valjak prerezati na 8 - 10 ploški, zatim svaku plošku smotati u kuglicu prekriti krpom ili zdjelom i ostaviti još 15 min.

Uzeti svaku kuglicu i pritisnuti je dlanom da se spljošti i dobijemo lepinju. Poslagati na lim za pećenje i izbockati vilicom ili zarezati nožem.



Dobro pošpricati sa vodom da se saperu svi ostatci brašna sa ki…

Marokanske mesne okruglice

Sastojci
Za okruglice :
400 gr goveđeg mljevenog mesa (može i miješano) 2 žlice kus-kusa ½ glavice luka 1 češanja češnjaka 1 žličica vegete 1 žličica Marokanskog mixa začina RAS EL HANOUT
      ( možete ga napraviti po receptu DIY začinski mixevi )
Sjeckani peršinov list
Za umak:
½ glavice luka 1 češanj češnjaka ½ žličice marokanskog mixa začina RAS EL HANOUT  2 dcl pasirane rajčice 3 dcl goveđeg jušnog temeljca a može i pola goveđe kocke za juhu otopljene u vodi Sjeckani peršinov list


Priprema
Dobro ugrijati tavu da bude vruća. Dodati malo ulja i ispržiti okruglice da dobiju boju sa svih strana. Ne treba pretrpavati tavu, bolje je pržiti okruglice iz dva puta. Kad su okruglice dobile boju izvaditi ih i ostaviti sa strane.
Na ostatcima od prženja okruglica, dodati luk i pržiti ga dok ne postane zlatne boje, dodati češnjak i brašno, kratko popržiti i zaliti sa pasiranom rajčicom. Dodati začine. Sve dobro promiješati zaliti jušnim temeljcem. 
Dobro promiješati, vrati okruglice u umak za…

Kineski pileći stir fry rezanci / Chinese chicken stir fry noodles

Stir-frying je kulinarska metoda brze pripreme mesa i povrća koji se prvo sjeckaju na sitne komade i prže (najčešće u woku) na ulju na visokoj temperaturi, uz dodatak tjestenine ili riže također pržene. Tijekom prženja, sastojci se kontinuirano miješaju kuhačom ili lopaticom i/ili prevrću žustrim potezima tave/woka. Kratkom termičkom obradom (najčešće 5 do 8 minuta) povrće zadržava svoju boju i ostaje hrskavo dok je meso sočno, mekano i puno aroma. Za pripremu stir-fry jela odaberite mekane komade mesa poput svinjskog lungića, junećeg flana ili pilećih prsa. Meso je potrebno narezati na rezance ili komade veličine zalogaja. Izbjegavajte žilave komade mesa koji inače zahtijevaju dugo kuhanje ili pečenje, poput svinjskog vrata Osim mesa mogu se  koristiti i morski plodovi ali se oni onda dodaju na kraju zbog krače termičke obrade. Povrće se najčešće koristi sezonsko ili smrznuto sve zavisi što imate u ponudi.



Sastojci
½ vezice sviježeg lisnatog peršina  1/3 vezice sviježeg lisnatog celera 3 češnj…