Preskoči na glavni sadržaj

Share by

Knedle od kruha – Semmelknödel






Ove ukusne knedle su idealan prilog uz umake, gulaše, dobar način  da se upotrjebi stari kruh,  a u mojoj obitelji neizostavne uz tradicionalni „A la Wild“.



Knedle od kruha – Semelknedle version No´1 ( starinska verzija )

Ovu verziju knedli  moja baka je pravila uvijek uz svoj specijalitet A la Wild. Iako je za A la Wild ostavila pisani recept po kome i ja danas kuham recept za svoje knedle nije ostavila. Godinama sam pokušavala doći do tog recepta ali na žalost svi koji su kuhali na taj način više nisu živi. U međuvremenu sam pravila po drugom receptu koji sam dobila od susjede Njemice ali ona je mlađa i imala je moderniju verziju koja je jako fina i svi ih obožavamo ali ponekad se čovjek sjeti okusa iz djetinjstva i želi baš take starinske knedle. Potražujući gomilu knjiga i Internet nalazila sam smo modernu verziju knedli od kruha koju i sama uvijek pravim, ali one starinske bakine nisam našla. Po sjećanju sam znala što ide u njih i kako bi trebale izgledati ali nisam bila sigurna u postupak i omjere i sad napokon nakon toliko godina našla original točno takve starinske kakve je baka pravila.


Sastojci

pola kile brašna
2 i pol deci mlijeka
2 jaja
5 većih šnita kruha
Peršinov list
sol

Priprema

Kruh narezati na manje kockice i prepržiti na tavi uz jako malo ulja ili maslaca.

Sve ostale sastojke: brašno, mlijeko, razmućeno jaje, peršinov list i sol umijesiti u glatko tijesto , dodati prženi kruh i to sve zajedno ravnomjerno spojiti.
Od dobivene smjese praviti kuglice i ubacivati ih u kipuću posoljenu vodu. Kuhati dok ne isplivaju na površinu. Izvaditi u cijedilo i isprati pod mlazom vrele vode i ostaviti da se dobro ocijede.



Knedle od kruha – Semelknedle - version No´2  ( modernija verzija )


Sastojci

500 gr  starog bijelog kruha
2,5 dcl mlijeka
1 jaje
1 manja glavica luka
2 kriške domače dimljene slanine (koliko luka, toliko slanine)
Sol
Vegeta
Sjeckani peršinov list
Muškatni oraščić svježe ribani
Po potrebi malo krušnih mrvica


Priprema

Stari kruh isjeći na kockice i staviti u zdjelu, preliti sa vrelim mlijekom, promiješati i ostaviti 15 min da se namače.

Luk i slaninu isjeckati na što sitnije kockice. Popržiti na tavi dok slanina i luk ne dobiju  boju te dodati na namočeni kruh.

Razmutiti jaje i dodati u kruh. Dodati peršinov list i začine te sve dobro izmiješati. Ako je previše mekano dodajte malo krušnih mrvica. Vodu posoliti i staviti da proključa.
Mokrim rukama praviti kuglice i ubacivati ih u kipuću vodu. Čim isplivaju na površinu oprezno ih vaditi van da se ne bi raspale. Isprati pod laganim mlazom vode i ostaviti da se ocijede.



--------------------------------

Bez obzira za koju se verziju knedli odlučili nećete požaliti, obje su jako ukusne svaka na svoj način. Poslužite ih uz omiljeni umak i meso ili uz meni omiljeni specijalitet „A la Wild“  za koji recept možete naći OVDJE


--------------------------------


I još mala napomena za kraj. Nisam stavila fotografije knedli jer sam ih zaboravila fotografirati  prije serviranja, a pošto imam pravilo da nikad, baš nikad ne stavljam recepte ili fotke koje nisam sama radila, stavit ću čim ih budem ponovo radila a do tada evo barem recept.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pizza kao iz krušne peči sa punjenim rubom

Baš kao iz pizzerie, još i ukusnija. Ovaj puta je slavonska verzija, vi možete dodatke birati po svojoj želji.  Ovo je velika Pizza veličine pećnice, dovoljna za dvoje gladnih ljudi. Ako trebate više od jedne velike pizze pravite duplu ili tro duplu smijesu. Za ovu pizzu vam nije potrebna tepsija, dovoljan je papir za pečenje  i polica/mreža za pečenje iz pećnice.

Ali za početak evo par savijete za savršenu pizzu:

-Pizzu je najbolje peči kratko na jakoj temperaturi u dobro zagrijanoj pećnici 220°C -Dodatke treba dodavati umjereno. bolje da da ima po malo od svega nego da je pretrpamo jer će biti mljeckavo, važno da je ravnomjerno raspoređeno. -Slaganje dodataka je isto važno za dobru pizzu a slaže se ovako: na tijesto ide kečap, zatim šunka i nakon toga sir. Svi ostali dodatci se stavljaju gore na sir. U protivnom će sir kad se rastopi napraviti kao poklopac i ako ispod njega bude previše dodataka neće se fino ispeći i pizza može biti mljeckava.


Sastojci
Za tijesto:
300 gr brašna 1 žličica…

Štrudla Čokoholičarev san / Chocoholic dream strudel

Instant štrudla sa čokoladom za koju vam trebaju samo tri sastojka. Brza, jednostavna i apsolutno fantastična.
Sastojci:
500 gr paket gotovog lisnatog tijesta ( 1 paket ) 400 gr  omiljene čokolade ( 4 komada po 100 gr ) 1 jaje za premazivanje

Priprema:
Lisnato tijesto odmrznite. Obično je u svakom paketu tijesto razdijeljeno na dva komada, ako je kojim slučajem ( ovisno o proizvođaču ) tijesto u jednom komadu prerežite ga po pola tako da dobijete dva jednaka komada.
Svaki komad tijesta razvaljajte tako da bude tri puta širi od čokolade tj. da kad na njega poslažete dvije čokolade jednu ispod druge sa svake strane ostane dovoljno tijesta za zamotavanje. Na  komad razvaljenoga tijesta postavimo dvije cijele table čokolade, jednu ispod druge u dužinu. Tijesto koje je ostalo viriti sa svake strane zarežemo ukoso na trake od 1,5 cm. Zatim trakice prebacujemo naizmjenice s jedne pa sa druge strane preko čokolade kao da pletemo pletenicu i tako omotamo čokoladu i dobijemo štrudlu.


Isto pono…

Keksolina

Ovu jednostavnu, fantastičnu tortu morate probati, Sočna, kremasta torta savršenog spoja vanilije i višanja.
Sastojci: 500 gr petit  keksa 150 gr prženih lješnjaka ili oraha 200 gr šećera 1 tegla kompota od višanja 2 pudinga od vanilije 7 dcl mlijeka 250 gr margarina ili putra             --------- 2dcl šlaga za ukras

Keks isjeckati na komadiće. Lješnjake popržiti ( po uputama ovdje ), očistiti i isjeckati na sitne komadiće i pomiješati sa keksom.
U malo mlijeka umiješati prašak za puding a ostatak mlijeka staviti kuhati zajedno sa šećerom. Kad prokuha umiješati puding i kuhati uz stalno miješanje na laganoj vatri dok se ne zgusne. Vreli puding istresti na tacnu u tankom sloju, prekriti sa folijom i staviti hladiti.
Omekšali margarin isjeckati na kockice i dobro izraditi mikserom, postepeno dodavati ohlađeni puding uz stalno miješanje dok ne dobijemo glatku smijesu.
Fil dodati u sjeckane lješnjake i keks, dodati procijeđene višnje i sve ravnomjerno izmiješati lopaticom.
Obruč od ok…

Pileći medaljoni u umaku od sira / Chicken medallions in cheese sauce

Brzo, jednostavno, i jako, jako ukusno. Moji ukućani ovo jelo prosto obožavaju .  Ako volite sir ovo jelo nemojte propustiti probat. Nećete požaliti

Sastojci ( količina dovoljna za 4 osobe )
3- 4 filea pilećeg bijelog mesa (ovisno o veličini) 300 g sira trapista (može i vise različitih sireva) 500 ml vrhnja za kuhanje 1 dl bijelog suhog vina sol, Vegeta, crvene mljevene paprike, malo ulja


Priprema
1. Pileći file okrenuti vodoravno i izrezati na ploške/medaljone oko prst debele. Prekriti ih plastičnom folijom i još malo lagano istući.. Dobro ih začiniti  ( sol, biber, Vegeta, malo crvene paprike) . Ostaviti da stoji u  hladnjaku 30 min. U međuvremenu naribati sir trapist

2. Ugrijati tavu uz dodatak malo ulja. Kada je tava ugrijana  ispržiti medaljone sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju. Izvaditi medaljone u tanjur ili zdjelu.


3. Tavu odmaknuti od vatre i i zaliti sa 1dl suhog bijelog vina, i vratimo malo na laganu vatru da se odlijepe svi oni karamelizirani ostatci od pečenja,…

Pita sa jagodama i vanilijom

Klasična otvorena voćna  pita sa jagodama i kremom od vanilije,  napravljena od savršenog prhkog tijesta.

SAVJETI ZA SAVRŠENO PRHKO TIJESTO Po naputku od Željke Klemenčić (Tri , dva, jedan kuhaj) u bilo kojem omiljenom receptu za prhko tijesto dio tekućine zamjeni se sa alkoholom (votkom ili nekom drugom žestom) da bi dobili savršeno prhko tijesto koje se prosto topi u ustima. Ja taj trik koristim za sve slatka i slana prhka tijesta, koji izazivaju oduševljenje svima koji ih probaju. Ovaj mali trik koristim uvijek u svom omiljenom receptu za prhko tijesto a to je zlatni omjer  1:2:3   tj. 1 dio šećera, 2 dijela masnoće, 3  dijela brašna.
Sastojci
ZA TIJESTO
100 gr Šećera 200 gr Margarina 300 gr Brašna 2 žlice votke ili nekog drugog alkohola 1 vanili šećer

ZA FIL :
500 gr očišćenih jagoda ---------------- 2 pudinga od vanilije 7 dcl mlijeka 4 žlice šećera u prahu 200 gr maslaca ili margarina

ZA UKRAS:
1 šlag iz vrećice ili 2 dcl tekućeg vrhnja za šlag

Priprema
Margarin isje…

Lepinjice i Zemičke

Mekane, tople savršene za sendviće,i razne namaze !


Sastojci:

500 g (1/2 kg ) brašna (najbolje je pola oštrog i pola glatkog)
50 ml mlijeka
200 ml mlake vode
1 suhi kvasac ( 1 žličice )
1 žlica soli
1 žlica šečera
1 žlica masti ili
2 žlice ulja


Priprema

Sve suhe sastojke: brašno, šećer, sol i kvasac staviti u istu zdjelu i dobro promiješati. Usipati toplu vodu i maslinovo ulje. Sve dobro umijesiti u glatko tijesto. Tijesto će prvo biti malkice mljeckavo  ali će vremenom mekinje upiti dosta tekućine. Prekriti i ostaviti  na toplom da se diže oko 45 minuta dok mu se obujam ne podupla. 

Dignuto tijesto  podijeliti na 2 dijela i od svakog napraviti valjak.
Svaki valjak prerezati na 8 - 10 ploški, zatim svaku plošku smotati u kuglicu prekriti krpom ili zdjelom i ostaviti još 15 min.

Uzeti svaku kuglicu i pritisnuti je dlanom da se spljošti i dobijemo lepinju. Poslagati na lim za pećenje i izbockati vilicom ili zarezati nožem.



Dobro pošpricati sa vodom da se saperu svi ostatci brašna sa ki…

Varivo od graška sa mesom i noklicama

Ovo je savršeno, domače jelo na žlicu. Mesa ide malo čisto radi okusa i možete ga koristiti kakvog god želite: piletinu svinjetinu, teletinu, gotovu smjesu mesa za gulaš ( izrezano na kockice ) uzmite što imate pri ruci. Meso i onako ne igra glavnu ulogu u ovome jelu.


Sastojci
Za varivo:
200 gr mesa po želji izrezanog na manje komade ili kockice 500 gr sviježeg ili smrznutog graška 1 glavica luka 2 češanja češnjaka 1 žličica soli 2 žličice Vegete 1 žličica crvene mljevene paprike Malo ulja


Za noklice:
1 jaje 2- 3 žlice brašna Prstohvat soli



Priprema
Varivo
Meso očistiti od žilica i isjeci na manje kockice. Posoliti i posipati sa malo Vegete. Dobro izmiješati i ostaviti da se marinira 5 – 10 minuta.
U međuvremenu isjeckati luk na sitne kockice i češnjak što sitnije.
U malu zdjelicu staviti malo brašna i meso uvaljati u brašno a višak otresti.


Na VRELI lonac staviti malo ulja i na laganoj vatri popržiti meso sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju. Dodati luk i popržiti dok ne postane s…

Marokanske mesne okruglice

Sastojci
Za okruglice :
400 gr goveđeg mljevenog mesa (može i miješano) 2 žlice kus-kusa ½ glavice luka 1 češanja češnjaka 1 žličica vegete 1 žličica Marokanskog mixa začina RAS EL HANOUT
      ( možete ga napraviti po receptu DIY začinski mixevi )
Sjeckani peršinov list
Za umak:
½ glavice luka 1 češanj češnjaka ½ žličice marokanskog mixa začina RAS EL HANOUT  2 dcl pasirane rajčice 3 dcl goveđeg jušnog temeljca a može i pola goveđe kocke za juhu otopljene u vodi Sjeckani peršinov list


Priprema
Dobro ugrijati tavu da bude vruća. Dodati malo ulja i ispržiti okruglice da dobiju boju sa svih strana. Ne treba pretrpavati tavu, bolje je pržiti okruglice iz dva puta. Kad su okruglice dobile boju izvaditi ih i ostaviti sa strane.
Na ostatcima od prženja okruglica, dodati luk i pržiti ga dok ne postane zlatne boje, dodati češnjak i brašno, kratko popržiti i zaliti sa pasiranom rajčicom. Dodati začine. Sve dobro promiješati zaliti jušnim temeljcem. 
Dobro promiješati, vrati okruglice u umak za…

A la Wild

Brzo, ne ovo jelo nije brzo, jednostavno , nije baš ni jednostavno ali je zato definitivno FANTASTIČNO.
Idealno je za posebne prilike i uz malo truda oduševit će svakog tko ga proba.
Ovaj recept je u našoj je obitelji malo manje od stoljeća i prenosi se sa koljena na koljeno. Iako ima bezbroj sličnih recepata ja ga pravim onako  kao što ga je pravila moja baka  uz male tehničke izmjene naravno jer  ona ga je  kuhala na starom šporetu na drva i ugalj pa je to trajalo doslovno cijelo prijepodne. Nije tada bilo ni štapnih miksera ili blendera koji  danas olakšavaju posao, ona je sve na kraju pasirala ručnom pasirkom. Tako da sam ja ovaj recept malo modernizirala ali sastojci, omjeri i okusi su ostali potpuno isti.
Sam naziv A la Wild  (Na divlje) govori kako se ovo jelo pravi od divljači. Međutim u današnje vrijeme barem kod nas do mesa divljači je teško doći a ako ga i nađeš  poprilično je skupo. Najbolja zamjena za meso divljači je junetina ili mlada teletina ali iz vlastitog iskust…

Pogača

Vodeni kruh u obliku velike lepinje. Ovo ja pravim svaki dan umjesto kruha i moji to obožavaju. Najčešće pravim klasičnu verziju ali ponekad napravim integralnu verziju. Autor: vcudic1


Sastojci
KLASIČNA VERZIJA

700 gr glatkog brašna 3 čajne žlice suhog kvasca 3 čajne žlice soli 2  čajne žlice šećera 6 dcl tople vode 3 velike žlice ulja
INTEGRALNA VERZIJA

500 gr mekog brašna 200 gr pšeničnih mekinja suhi kvasac, sol i šećer ista količina kao i gornjoj verziji 6 dcl tople vode 3 velike žlice ulja može i maslinovo ulje

Priprema

1. Pošto ide puno vode, tijesto je mekano i teško ga je mijesiti rukom kao klasično dizano tijesto. Ja zato koristim običan mikser sa spiralnim nastavcima
2. U velikoj posudi ravnomjerno izmiješati sve suhe sastojke: brašno, suhi kvasac, sol i šećer.  dodati toplu vodu i ulje i sve dobro izmiješati , dok se ne pojave mjehurići
3. Posudu prekriti poklopcem lili plastičnom folijom te ostaviti na toplom da se diže dok ne naraste duplo od svoje veličine.
4.…