Fritule




Pošto je danas zadnji dan poklada, da ostanemo u tom štihu danas su na meniju fritule.
Puno je recepata za ovu omiljenu slasticu, no uz ovaj ispast će mekane, slasne i mirisne baš svaki put.

U ovom receptu nema kvasca, a uspješno su ga zamijenili prašak za pecivo i jogurt. Uz naribanu jabuku, koju nećete ni osjetiti u fritulama, one će biti mekane i slasne čak i sutradan, kad su hladne. Nikako nemojte izostaviti ni rakiju jer će ona spriječiti fritule da upiju ulje.

sastojci:

400 g brašna
2 jogurta (tekuća)
3 veća jaja (ili 4 manja)
80 g šećera
malo burbon vanilije (po želji)
naribana korica limuna (ili naranče)
prašak za pecivo
2 žlice rakije ili ruma
malo soli 
jedna naribana jabuka (Granny Smith)
grožđice (po želji)
ulje za prženje

za posipanje:
šećer u prahu ili kristal u koji smo dodali malo cimeta



Umutite jaja i dodajte šećer te jogurt, rakiju, burbon vaniliju, naribanu koricu limuna i/ili naranče i malo soli.

U smjesu polako dodavati brašno u koje ste prethodno umiješali prašak za pecivo dobro izmiješajte te dodajte sitno naribanu jabuku. U smjesu možete po 
želji dodati suhe grožđice.

Smjesu ostavite da odstoji 15-ak minuta te u međuvremenu zagrijete ulje u dubokoj posudi. Fritule moraju plivati u ulju pa vodite računa da ga ima Dovoljno, ali i da ne bude prevruće da ne zagore.

Smjesu vadite žličicom i lagano ispustite u vruće ulje te ih pržite dok ne dobiju zlatnožutu boju. 

Pripazite da ne pržite previše fritula odjednom jer se u tom slučaju neće moći same okretati u ulju.

Izvadite ih na kuhinjski papir da se ocijedi višak masnoće i uvaljajte ih u šećer u prahu ili obični. 

Popularni recepti