Lepinjice i Zemičke





Mekane, tople savršene za sendviće,i razne namaze !


Sastojci:

500 g (1/2 kg ) brašna (najbolje je pola oštrog i pola glatkog)
50 ml mlijeka
200 ml mlake vode
1 suhi kvasac ( 1 žličice )
1 žlica soli
1 žlica šečera
1 žlica masti ili
2 žlice ulja


Priprema

Sve suhe sastojke: brašno, šećer, sol i kvasac staviti u istu zdjelu i dobro promiješati. Usipati toplu vodu i maslinovo ulje. Sve dobro umijesiti u glatko tijesto. Tijesto će prvo biti malkice mljeckavo  ali će vremenom mekinje upiti dosta tekućine. Prekriti i ostaviti  na toplom da se diže oko 45 minuta dok mu se obujam ne podupla. 


Dignuto tijesto  podijeliti na 2 dijela i od svakog napraviti valjak.
Svaki valjak prerezati na 8 - 10 ploški, zatim svaku plošku smotati u kuglicu prekriti krpom ili zdjelom i ostaviti još 15 min.

Uzeti svaku kuglicu i pritisnuti je dlanom da se spljošti i dobijemo lepinju. Poslagati na lim za pećenje i izbockati vilicom ili zarezati nožem.



Dobro pošpricati sa vodom da se saperu svi ostatci brašna sa kiflica
Premazati uljem da se zacakli. Posipati sa soli , sezamom, makom, kimom ili sjemenkama suncokreta po želji.


Peći u dobro ugrijanoj pećnici na 220"C oko 12 min dok nedobiju zlatnu boju. Nakon vađenja iz pećnice pošpricati još jednom lagano vodom izvadit na rešetku za hlađenje.i pićekati da budu mlake zatim poslužii

Za dodatne savjete i trikove  pogledaj recept za savršeno dizano tijesto.

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti