Lepinjice i Zemičke



 

Mekane, tople savršene za sendviče, hamburgere,  razne namaze i sl.

 

 

Sastojci:

 

500 g (1/2 kg ) brašna (najbolje je pola oštrog i pola glatkog)

100 ml mlijeka

200 ml mlake vode

1 suhi kvasac

1 žlica soli

1 žlica šećera

1 žlica masti ili

2 žlice ulja

 

 

Priprema

 

Prvi korak je da umijesimo dizano tijesto po ovome receptu : Savršeno dizano tijesto za Peciva i Pizze i stavimo da se diže.

 

Dignuto tijesto  prebacimo na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljamo na prst i pol debljine.

Pomoću rezača za krofne ili čaše promjera 10 cm režemo krugove i slažemo ih na čistu krpu ili stolnjak. Ostatak tijesta umijesimo, opet razvaljamo i ponovimo postupak dok ne potrošimo svo tijesto. Prekrijemo drugom čistom krpom i ostavimo da se diže još oko 20 min.

Dobivene zemičke poslagati na lim za pečenje, oštrim nareckanim nožem po sredini plitko zarežemo u obliku križa.

Dobro pošpricati sa vodom da se saperu svi ostatci brašna sa ( pogledaj recept za savršeno dizano tijesto ) Premazati uljem da se zacakli. Posipati sa soli , sezamom, makom, kimom ili sjemenkama suncokreta po želji.

 

Peći u dobro ugrijanoj pećnici na 220"C oko 12 - 15 min dok ne dobiju zlatnu boju. Nakon vađenja iz pećnice pošpricati još jednom lagano vodom izvadit na rešetku za hlađenje pričekati da budu mlake zatim poslužiti


Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti