Keksolina






Ovu jednostavnu, a fantastičnu tortu morate probati, Sočna, kremasta torta savršenog spoja keksa,  vanilije i višanja.


Sastojci:

500 gr petit  keksa
150 gr prženih lješnjaka ili oraha
200 gr šećera
1 tegla kompota od višanja
2 pudinga od vanilije
7 dcl mlijeka
250 gr margarina ili maslaca
            ---------
2dcl šlaga za ukras


Priprema:

Keks isjeckati na komadiće. Lješnjake popržiti ( po uputama ovdje ), očistiti i isjeckati na sitne komadiće i pomiješati sa keksom.

U malo mlijeka umiješati prašak za puding a ostatak mlijeka staviti kuhati zajedno sa šećerom. Kad prokuha umiješati puding i kuhati uz stalno miješanje na laganoj vatri dok se ne zgusne. Vreli puding istresti na tacnu u tankom sloju, prekriti sa folijom i staviti hladiti.

Omekšali margarin isjeckati na kockice i dobro izraditi mikserom, postepeno dodavati ohlađeni puding uz stalno miješanje dok ne dobijemo glatku smijesu.

Fil dodati u sjeckane lješnjake i keks, dodati procijeđene višnje i sve ravnomjerno izmiješati lopaticom.

Obruč od okruglog kalupa za tortu promjera 26 cm staviti na tacnu za tortu (bez dna) i smjesu istresti u sredinu kalupa, ravnomjerno rasporediti da bude ravna i staviti u hladnjak preko noći da se stisne a keks malo omekša.


Ukloniti obruč, ukrasiti tortu šlagom i poslužiti





Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti