Pečena piletina u umaku od pečenja



Umak od pečenja možete praviti od bilo kojeg pečenog mesa. Brzi i fini umak koji je obogaćen svim oni karameliziranim sokovima koji izlaze iz mesa tokom pečenja.



Sastojci:

1 pile rasječeno na komade
Sol, papar,
Vegeta
Mljevena crvena paprika
Ulje
1 žlica brašna
500 ml pilećeg jušnog temeljca ili vode u koju smo dodali malo Vegete ili pola kocke za juhu



Priprema:

Pile rasijecite na komade i dobro ih natrljajte sa soli, Vegetom i crvenom paprikom.
U tepsiju stavite ulje, komade piletine poslažite u tepsiju sa kožom okrenutom prema dolje. Prekrijte aluminijskom folijom dobro zatvarajući rubove. Stavite peči u dobro zagrijanu pećnicu na 220°C – 30 minuta.

Nakon pola sata izvadite tepsiju iz pećnice, uklonite aluminijsku foliju i piletinu okrenite da koža dude gore. Vratite nazad u pećnicu, smanjite temperaturu na 200°C i pecite otklopljeno još 15 – 20 minuta dok ne postane reš i koža postane hrskava.
Izvadite piletinu na tanjur da se malo odmori dok pripremate umak.

Upalite štednjak na laganu vatru, iz tepsije u kojoj se peklo izlijte višak masnoće ali ostavite malo i stavite tepsiju na vatru, dodajte brašno promiješajte i zalijte sa jušnim temeljcem. Kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući dok se ne otope sve one zapečene divote sa dna tepsije koji daju okus ovom umaku i umak se malo zgusne.


Sad sve što trebate je procijediti umak kroz gusto cijedilo da se odvoje grudice i ostane nam fini, glatki umak koji prelijemo preko mesa i priloga.

Posluživanje :

Poslužite uz klasične njoke od krumpira, njoke od bundeve,  makarone, rižu ili neki drugi prilog.




Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti