Kuglof s mrkvom




Od kad sam ga probala kod prijateljice neki dan postao je kolač broj 1 u ovim zimskim mjesecima. Sočan, aromatičan a tako jednostavan za napraviti Savršeno paše uz popodnevnu kavu, čaj, toplu čokoladu ili čašu hladnog mlijeka.
Izvor recepta: Ivana D. i njezin kolega iz geografije.

Sastojci:

3 – 4 jaja (ovisno o veličini)
150 gr šećera
1 vanili šećer
Prstohvat soli
150 ml ulja
200 gr brašna
1 prašak za pecivo
100 gr grožđica ili suhih brusnica
100 gr sitno sjeckanih oraha
200 gr sitno ribane mrkve.
1 naranča
3 žlice ruma
3 žličice cimeta


Postupak:

Mrkvu oguliti i naribati na naj sitniji ribež.
Orahe sitno isjeckati.
Brašno promiješati sa praškom za pecivo i cimetom.


Jaja staviti u zdjelu, dodati šećer, vanili šećer i  prstohvat soli, mutiti sve dok se šećer ne otopi.
Polako usipati ulje,  sok i ribana korica od naranče, rum  te nastaviti miješati. Postepeno dodavati brašno uz stalno miješanje na najmanjoj brzini. Mikser staviti sa strane.

Pomoću lopatice ili kuhače ravnomjerno umiješati ribanu mrkvu, grožđice i sitno sjeckane orahe. Sve lijepo sjediniti. Usipati u kalup za kuglof koji smo prethodno namazali uljem i posipali brašnom.

Peči u dobro zagrijanoj pećnici na 180°C oko 25 minuta..

Dobro ohladiti prije vađenja iz kalupa.

Kuglof posipati šećerom u prahu ili preliti Glazurom od čokolade, ili glazurom od bijele čokolade.

Ukoliko nemate kalup za kuglof slobodno možete koristiti duguljasti kalup za kruh.


Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti