Torta sa lješnjacima i karamel bombonima / Hazelnuts and caramel candy cake



Ako ste ljubitelj lješnjaka i karamela ovo je definitivno torta za vas, ukusna, izdašna i sočna. Nastala je kombinacijom dva različita recepta koja sam pronašla na internetu i mogu reći da sam prezadovoljna baš ovom kombinacijom, a sviđala se svima koji su je probali.

Sastojci:

ZA BISKVIT x 4
( ovo su sastojci za 1 koru a potrebno ih 4 i svaka se peče posebno)
2 bjelanjka
2 žlice šećera
40 gr prženih, mljevenih lješnjaka
(upute za prženje lješnjaka možete pogledati OVDJE )
1 žlica oštrog brašna
1 čajna žličica kakaoa
1 čajna žličica praška za pecivo
25 ml ulja


ZA FIL
1 l mlijeka
8 žumanjaka
300 gr mekanih karamel bombona od lješnjaka
160 gr gustina
160 gr šećera
100 gr maslaca ili margarina
200 ml vrhnja za šlag


ZA NATAPANJE
1 žlica ruma i
5 žlica mlijeka


ZA DEKORACIJU
¼  preostale kreme
200 ml vrhnja za šlag
Malo prženih sitno sjeckanih lješnjaka za posipavanje


Priprema:

FIL
Od cijele količine mlijeka odvojiti 1,5 dcl, dodati žumanjke, šećer i gustin te sve dobro izraditi sa mikserom da ne bude grudica te ostaviti sa strane.
Od ostatka mlijeka odvojiti 1,5  dcl i preliti preko karamel bombona te zagrijavati na laganoj vatri da se karamele otope.
Kada su se karamele otopile zaliti sa ostatkom mlijeka i kuhati na srednje jakoj vatri dok ne prokuha.
Smanjiti vatru i lagano ukuhati smijesu od žumanjaka, uz stalno miješanje kuhati na laganoj vatri dok krema  ne postane gusta.
Kad se skuhala kremu prebacite u veću posudu za miksanje, prekrite ju prozirnom folijom da se ne stvori korica i ostavite da se dobro ohladi.
Dok se krema hladi pripremajte kore za biskvit.

Kada se krema ohladila dodajte u nju maslac sobne temperature i sve dobro izradite mikserom.
Posebno izradite 200 ml vrhnja za šlag i dodajte u kremu te sve dobro sjedinite.
Kremu podijelite na 4 jednaka dijela. 1 dio kreme odmah odvojite za dekoraciju.

BISKVIT
Kao što sam već ranije spomenula za ovu tortu je potrebno 4 kore i svaka se muti i peče posebno a gore navedene količine su vam dostatne za 1 koru. Dok vam se peče jedna kora u isto vrijeme  mutite drugu tako da ne gubite puno vremena.
Bjelanjke mrvicu posoliti i mikserom dobro izraditi, uz stalno miksanje dodavati postepeno jednu po jednu licu šećera, nastaviti miksati dok se šećer ne otopi i dobijemo čvrsti snijeg.
Posebno pomiješamo brašno, kakao i prašak za pecivo, te ga lagano lopaticom ( nikako mikserom ) umiješajte u snijeg od bjelanjaka. Nakon toga isto tako lagano umiješajte pržene, mljevene lješnjake da se sve sjedini. Na kraju u tankom mlazu umiješati ulje.
Dno kalupa za tortu promjera 26 cm premazati uljem i prekriti papirom za pečenje. Uliti smjesu u kalup, poravnati je da bude ravnomjerno raspoređeno i peči u dobro zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta. Kad su pečene kore odmah izvaditi i ostaviti da se hlade.

KREMA ZA DEKORACIJU
200 ml vrhnja za šlag dobro izraditi i umiješati u ¼ preostale kreme. Dobro izraditi.

SLAGANJE
Svaku koru poškropiti mješavinom ruma i mlijeka zatim premazati jednim dijelom kreme, te poklopiti drugom korom. Kad smo stavili četvrtu koru cijelu tortu premazati sa kremom za dekoraciju i ukrasiti po želji. Torta treba prenoćiti u hladnjaku.








Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti