Čokoladni Rozen kolač




Tako jednostavan, tako sočan, tako čokoladan, topi se u ustima.
Izvor recepta: kolači biz.com


Sastojci:

1 pakovanje Rozen kora
…………………..
750 ml mlijeka
200 gr šećera
40 gr kakaa
45 gr gustina
1 vanili šećer
2 žlice ruma
125 gr čokolade za kuhanje
125 gr margarina


Glazura od čokolade :

200 gr čokolade za kuhanje
6 žlica ulja


Priprema:

Šećer,  kakao, gustin, vanili šećer promiješati sa malo mlijeka.
Ostatak mlijeka staviti kuhati. Kada zakuha smanjiti vatru i umiješati smijesu i kuhati dok ne postane gusto. Umiješati rum, margarin i čokoladu isjeckanu na kockice i miješati dok se ne rastope.
Dok je smjesa topla filovati kore, 3 – 4 žlice na svaku koru. Filovati i slagati kore sve dok ih sve ne potrošimo. Zadnju koru ostaviti ne namazanu. Kolač prekriti plastičnom folijom i pritisnuti sa daskom za rezanje ili nečim takvim i ostaviti da se hladi preko noći ili par sati.
Preliti glazurom od čokolade.

Glazura od čokolade

Čokoladu iskidanu na kockice zajedno sa uljem ugrijati u mikrovalnoj ili na laganoj vatri i izmiješati u glatku masu. Preliti preko kolača i ostaviti da se glazura stisne.
Ako se glazura hladila u hladnjaku ostaviti na sobnoj temperaturi oko 15 minuta prije rezanja kolača.

Popularni recepti