Pileći odresci u pikantnom umaku / Chicken steaks in a spicy sauce



Sočni pileći odrezak u ukusnom, pikantnom umaku, uz prilog po želji može biti brz, jednostavan i vrlo ukusan ručak. Savršeno paše uz pire krumpir, njoke, rižu, tjesteninu, pa čak i palentu.

Sastojci:

3 filea pilećih prsa
Sol,
Vegeta
Dimljena crvena mljevena paprika
Malo ulja
-----------
150 ml bijelog vina
300 ml jušnog temeljca
( ili ½ kokošije ili povrtne kocke za juhu rastopljene u vodi )
1-1,5 žlice brašna
Čili u prahu po želji
Peršinov list


Priprema:

Svaki file pilećih prsa prerezati  ploštimice, cijelom širinom  na 2 dijela.
Odreske lagano istući, ne previše, samo toliko da deblje dijelove stanjimo na debljinu ostatka odreska.
Odreske poškropiti uljem, posoliti, posipati sa Vegetom i dimljenom crvenom paprikom. Dobro izmiješati da se svi odresci cijeli oblože začinima i uljem. Ostaviti da odstoji par minuta.

Na vreloj tavi, i srednje jakoj vatri na vrlo malo ulja ( oko 1-2 žlice ) popržiti pileće odreske prvo sa jedne strane. Kad se počne bijeliti sa gornje strane okrenuti odreske i peći dok ne dobiju boju i sa te strane.

Odreske izvaditi na tanjur i ostaviti da se malo odmore dok pripremamo umak. 

Smanjiti vatru na minimum. Na ostatke od pečenja u  tavi izliti vino i pustiti da malo ispari. Zaliti sa polovicom jušnog temeljca i pustiti da prokuha. Kuhati na laganoj vatri oko 10 minuta.
U ostatku temeljca razmutiti brašno i ukuhati u umak miješajući.  Po želji dodati malo čilija.

Kuhati na laganoj vatri dok se umak ne zgusne. Ako u umaku ima grudica procijedite ga kroz gusto cijedilo i vratite na vatru.
Odreske vratiti u umak i ostaviti da se krčkaju oko 10 minuta. Ugasiti vatru i obilno posipati sjeckanim peršinovim listom.
Poslužiti uz prilog po želji.



Popularni recepti