Orehnjača, Makovnjača





Puno je recepata za ovu tradicionalnu slasticu. I sama sam probala mnoge ali ih na kraju uvijek radim po ovome receptu. Ovaj puta nisam imala maka pa sam radila samo od oraha.
Od ove količine dobijete 2 gužvare. A količina fila je dovoljna za 1 gužvaru ( štrucu ).Možete ih sve raditi s istim nadjevom ili kombinirati , pa napraviti dvije različite štruce.

Sastojci:
Za tijesto za 2 štruce:

600 gr brašna
6 žlica šećera
4 žličice suhog kvasca
300 ml mlijeka
100 gr maslaca ili margarina
2 žumanjka
Prstohvat soli
1 žlica kiselog vrhnja
1 žlica ruma
Ribana korica limuna ili naranče


Za nadjev od oraha:
(količina dovoljna za 1 štrucu)

250 g mljevenih oraha
75 g šećera
100 mi vrućeg mlijeka
1 žlica ruma
1 žlica meda
1 Vanili šećer
Korica limuna ili naranče
Po želji cimeta
Snijeg od 1 bjelanjka


Za nadjev od maka:
(količina dovoljna za 1 štrucu)

250 g mljevenog maka
75 g šećera
100 mi vrućeg mlijeka
1 žlica ruma
1 žlica meda
1 Vanili šećer
Korica limuna ili naranče
Po želji cimeta
Snijeg od 1 bjelanjka



Priprema tijesta:

Mlijeko ugrijte da bude mlako. Dodajte mu 2 žlice šećera i suhi kvasac, malo promiješajte i ostavite na toplom da nabubri.
U posudu za miješenje stavite brašno, šećer, kvasac zajedno s ostalim suhim sastojcima za tijesto, zalijte mlakim mlijekom, dodajte rastopljeni maslac, žumanjke zamijesite glatko tijesto. Nije potrebno dodavati još brašna.
Zamije šeno tijesto malo pobrašnite, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se diže oko 1 sat.
Dok se tijesto diže pripremite nadjeve.

Priprema nadjeva:

Samljevene orahe ili mak, stavite u zdjelu, dodajte šećer, vanili šećer i limunovu koricu.  
Prelijte vrelim mlijekom. Promiješajte i ostavite da se hladi. U hladno umiješati med, rum i snijeg od bjelanjaka

Slaganje:

Uzdignuto tijesto podijelite na 2 dijela. Zatim svaki dio razvaljajte u pravokutnik. Tijesto neka vam bude razvaljano tanko (0.5-1 cm, nikako deblje).
Pećnicu upalite na 200 C i ostavite da se grije. Tepsiju od pećice obložite papirom za pečenje.
Svako tijesto premažite jednim nadjevom, zarolajte u štrucu, premjestite u tepsiju.



Svaku štrucu premažite s uljem.
Peči u dobro zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30 min.

Tople štruce prekrijte krpom i ostavite da malo odstoje kako bi omekšale.

Napomena:

Ukoliko ne volite rupe u štrucama, tada gotove, još vruće i pečene štruce oprezno preokrenite naopako nakon pečenja, ostavite ih tako oko 5 minuta, pa ih okrenite nazad. Zrak bi u tom vremenu trebao izaći van i tijesto bi se trebalo spojiti.



Popularni recepti