U ove hladne i tmurne dane ništa ne odiše toplinom i
ugođajem kao miris jabuka i cimete koji se širi cijelom kućom dok se peče ova slasna
pita koja se topi u ustima.
SAVJETI ZA SAVRŠENO PRHKO TIJESTO
Po naputku od Željke Klemenčić (Tri , dva, jedan kuhaj) u bilo kojem
receptu za prhko tijesto dio tekućine zamjeni se sa alkoholom (votkom ili nekom
drugom žestom) da bi dobili savršeno prhko tijesto koje se prosto topi u
ustima. Ja taj trik koristim za sve slatka i slana prhka tijesta, koji
izazivaju oduševljenje svima koji ih probaju. Ja ovaj mali trik koristim uvijek
u svom omiljenom receptu za prhko tijesto a to je zlatni omjer 1:2:3 tj. 1 dio šećera, 2 dijela masnoće, 3 dijela brašna
Sastojci:
TIJESTO:
125 gr Šećera
250 gr Margarina
400 gr Brašna
2 žlice votke ili nekog drugog alkohola
2 žlice mlijeka
1 vanili šećer
1 prašak za pecivo
Prstohvat soli
FIL :
1 kg očišćenih jabuka ( oko 5-6 kom )
3 – 4 žlica šećera
ovisi koliko su jabuke kisele
5 žlica Krušnih mrvica
JOŠ POTREBNO:
Šećer u prahu za posipanje
Krušnih mrvica za posipanje
Priprema:
Margarin isjeckati na kockice dodati brašno, šećer, vanili
šećer, prašak za pecivo, sol i votku. Rukama sve dobro izmrviti prstima ;
nastaviti mijesiti dok se sve ne sjedini u glatko podatno tijesto. Tijesto
podijeliti na dva dijela tako da jedan dio bude 2/3 a drugi 1/3 smijese. Manji dio
umotati u plastičnu foliju ili vrećicu i staviti u hladnjak.
Veći dio tijesta razvaljati u pravokutnik oko 2 cm veći sa
svih strana. Prebacite tijesto u tepsiju i pritisnite prstima da se slijepi na
stjenke tepsije. Ako tijesto pukne kod
prebacivanja nije nikakav problem zakrpajte pukotine i samo ih dobro pritisnite
prstima neće se ni primijetiti. Tijesto izbockati
vilicom i staviti u hladnjak da se stisne dok pripremamo fil.
Oguliti i očistiti jabuke te ih naribati na ribež. U jabuke
dodati šećer, krušne mrvice i cimet i dobro izmiješati.
Izvadite tepsiju sa tijestom iz hladnjaka, isto tako i manji
komad koji smo stavili u vrećicu.
Prvo po dnu tijesta posipajte malo krušnih mrvica u tankom
sloju da pokupe višak tekućine koja će
tokom pečenja iscuriti iz jabuka. Preko toga istresite fil na tijesto i
poravnajte ga.
Drugi dio tijesta također izvaljati i njime prekriti fil i iizbockati
vilicom da para može izaći.
Ili ako volite hrskavu gornju koricu tijesto samo istrgajte
na male komadiće i posipajte ravnomjerno po filu.
Peći u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30 min.
Prvo pustite da se pita ohladi tek je onda možete vaditi iz
tepsije i rezati.
Posluživanje
Ohlađenu pitu posipati šećerom u prahu i izrezati na kocke i
poslužiti
Nema komentara:
Objavi komentar