Pita sa jabukama





U ove hladne i tmurne dane ništa ne odiše toplinom i ugođajem kao miris jabuka i cimete koji se širi cijelom kućom dok se peče ova slasna pita koja se topi u ustima.

SAVJETI ZA SAVRŠENO PRHKO TIJESTO
Po naputku od Željke Klemenčić (Tri , dva, jedan kuhaj) u bilo kojem receptu za prhko tijesto dio tekućine zamjeni se sa alkoholom (votkom ili nekom drugom žestom) da bi dobili savršeno prhko tijesto koje se prosto topi u ustima. Ja taj trik koristim za sve slatka i slana prhka tijesta, koji izazivaju oduševljenje svima koji ih probaju. Ja ovaj mali trik koristim uvijek u svom omiljenom receptu za prhko tijesto a to je zlatni omjer  1:2:3   tj. 1 dio šećera, 2 dijela masnoće, 3  dijela brašna
     
Sastojci:

TIJESTO:
125 gr Šećera
250 gr Margarina
400 gr Brašna
2 žlice votke ili nekog drugog alkohola
2 žlice mlijeka
1 vanili šećer
1 prašak za pecivo
Prstohvat soli

FIL :
1 kg očišćenih jabuka ( oko 5-6 kom )
3 – 4  žlica šećera ovisi koliko su jabuke kisele
5 žlica Krušnih mrvica

JOŠ POTREBNO:
Šećer u prahu za posipanje
Krušnih mrvica za posipanje


Priprema:

Margarin isjeckati na kockice dodati brašno, šećer, vanili šećer, prašak za pecivo, sol i votku. Rukama sve dobro izmrviti prstima ; nastaviti mijesiti dok se sve ne sjedini u glatko podatno tijesto. Tijesto podijeliti na dva dijela tako da jedan dio bude 2/3 a drugi 1/3 smijese. Manji dio umotati u plastičnu foliju ili vrećicu i staviti u hladnjak.


Veći dio tijesta razvaljati u pravokutnik oko 2 cm veći sa svih strana. Prebacite tijesto u tepsiju i pritisnite prstima da se slijepi na stjenke  tepsije. Ako tijesto pukne kod prebacivanja nije nikakav problem zakrpajte pukotine i samo ih dobro pritisnite prstima neće se ni primijetiti.  Tijesto izbockati vilicom i staviti u hladnjak da se stisne dok pripremamo fil.




Oguliti i očistiti jabuke te ih naribati na ribež. U jabuke dodati šećer, krušne mrvice i cimet i dobro izmiješati.

Izvadite tepsiju sa tijestom iz hladnjaka, isto tako i manji komad koji smo stavili u vrećicu.
Prvo po dnu tijesta posipajte malo krušnih mrvica u tankom sloju  da pokupe višak tekućine koja će tokom pečenja iscuriti iz jabuka. Preko toga istresite fil na tijesto i poravnajte ga.



Drugi dio tijesta također izvaljati i njime prekriti fil i iizbockati vilicom da para može izaći.
Ili ako volite hrskavu gornju koricu tijesto samo istrgajte na male komadiće i posipajte ravnomjerno po filu.



Peći u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30 min.

Prvo pustite da se pita ohladi tek je onda možete vaditi iz tepsije i rezati.



Posluživanje
Ohlađenu pitu posipati šećerom u prahu i izrezati na kocke i poslužiti


Popularni recepti