Bundeve, buče i tikve; kraljice jeseni, pojavljuje se u
juhama, varivima, slasticama ... a sada i u obliku ovih mirisnih njoka koje
možete poslužiti kao prilog raznim pečenjima s umacima ili kao predjelo ili lagani obrok.
Inspiracija: recepta by sssiena
Sastojci
Za njoke:
500 gr očišćene bundeve ( ja sam koristila butternut tikvu a vi možete koju želite)
1 jaje
300 gr brašna + još za posipavanje
malo ribanog muškatnog oraščića
sol, papar
----------------
50 gr ribanog parmezana ( može i sira trapista ali sitno ribanog)
----------------
50 gr ribanog parmezana ( može i sira trapista ali sitno ribanog)
----------------
ulje
Priprema:
Bundevu ogulite, očistite od sjemenki i izrežite na komade
i stavite peći u pećnicu koju ste zagrijali na 180 stupnjeva. Pecite 45 min ili dok bundeva ne omekša
i stavite peći u pećnicu koju ste zagrijali na 180 stupnjeva. Pecite 45 min ili dok bundeva ne omekša
Kad se bundeva ohladi, usitnite mikserom ili štapnim mikserom.
U većoj posudi izmiješajte pire od bundeve, brašno, začine, jedno jaje i ako želite obogatiti svoje njoke dodajte ribani sir ali može i bez njega. Dodavati brašno malo po malo po potrebi jer se bundeve
razlikuju po vodenosti.
Smjesu prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite dok ne dobijete kuglu.
Podijelite ju na 4 – 6 jednakih dijelova. Svaki dio zarolati dlanovima dok ne dobijemo zmijicu. Rezati ih na manje komade / njoke.
Podijelite ju na 4 – 6 jednakih dijelova. Svaki dio zarolati dlanovima dok ne dobijemo zmijicu. Rezati ih na manje komade / njoke.
Kuhati ih u kipućoj slanoj vodi u koju smo dodali par kapi
ulja, sve dok ne isplivaju na površinu.
U slučaju da je smjesa jako mekana jer je bundeva bila
vodena, žlicom vadite njoke (poput noklica) i stavljajte ih u kipuću vodu.
Gotove su kad isplivaju na površinu.
Procijediti ( malo vode u kojoj su se kuhali ostavite ako vam bude trebalo za zgušnjavanje umaka ), isprati pod vrućom vodom, ocijediti višak vode i promiješati sa 1 žlicom ulja da se ne slijepe do posluživanja.
ZAMRZIVAĆ JE NAŠ PRIJATELJ
Ako se već trudite napraviti domaće njoke, napravite odmah
duplu ili tro duplu smjesu i dio odmah zamrznite da ih imate spremne kad nemate
vremena mijesiti.
Važno je da kad izrežete njoke slažite ih na tacnu na koju
ste stavili papir za pečenje. Pazite da su odvojeni jedan od drugog da se ne slijepe.
Stavite tako u zamrzivač. Tek kad su sasvim zamrznuti skupite ih zajedno u
jednu vrećicu, označite da znate što je i ostavite u zamrzivaču dok ih ne
poželite koristiti. Nije ih potrebno odmrzavati prije kuhanja. Samo ih tako
zamrznute istresite u proključalu vodu u koju smo dodali malo soli i ulja i
kuhamo dok ne isplivaju na površinu.
Posluživanje:
Njoke možete
poslužiti i kao predjelo ili lagani obrok:
Njoki od bundeve u umaku
od maslaca i kadulje
Nema komentara:
Objavi komentar