Ovo jednostavno , brzo i ukusno jelo možete praviti i sa
klasičnim njokima, ja sam ovaj puta koristila njoke od bundeve zato što je
jesen i volim te fine i mirisne plodove jeseni. Ovaj preljev kao i onaj od maslaca
i kadulje možete koristiti i kao preljev za raviole ili drugu punjenu
tjesteninu
Sastojci:
200 gr dimljene slanine
1 žlica ulja
----------------------
Ribani sir ili parmezan
Priprema:
Njoke (mogu biti i smrznuti) ubacite u kipuću vodu u koju
ste dodali soli i malo ulja. Kuhajte njoke na laganoj vatri dok ne isplivaju na
površinu. Odvojite malo vode u kojoj su se kuhali njoki oko 50 ml , a zatim njoke
istresite u cijedilo, malo properite pod mlazom vruće vode i ostavite da se
dobro ocijede.
Uzmite veću tavu i ugrijte ju , smanjite vatru i dodajte 1
žlicu ulja i sitno sjeckanu slaninu. Pržite slaninu dok ne postane hrskava i
pusti svoju masnoću.
Ocijeđene njoke istresite na masnoću i slaninu. Miješajte i
pustite da se malko zapeku i upiju okuse od slanine. Zalijte sa malo vode od
njoka. Dodajte papra i soli ako je potrebno jer će slanina već zasoliti jelo. Možete
i posipati sitno sjeckanim koprom jer se bundeva i kopar jako dobro slažu. Ostavite
još minutu ili dvije da tekućina ispari i okusi se prožmu.
Razdijelite njoke na tanjure posipajte ih ribanim sirom i
poslužite dok su topli uz neku finu salatu.
Nema komentara:
Objavi komentar