Rižoto od povrća / Vegetable risotto





Sastojci:
za 4 osobe

1 šalica riže (najbolja je okruglog zrna)
300 gr sviježe paprike
200 gr patlidžana
200 gr tikvica
1 manja glavica luka
1 češanj češnjaka
1 žličica peršinovog lista
1 žličica kopra
1 žličica celerovog lista
500 ml jušnog temeljca od povrća (može i pileći ako ne idete na vegetarijansku varijantu)
sol, papar i malo Vegete
Malo ulja

Priprema:

Povrće ( tikvice, papriku, patlidžan ) oprati očistiti  i isjeckati na kockice ne premale oko 1 – 1,5 cm .
Luk i češnjak isjeckati na sitno. Začinsko bilje ( lisnati celer, peršin i kopar ) isjeckati na sitno. Jušni temeljac ugrijati da bude topao.

U široku dobro ugrijanu tavu dodati malo ulja i sjeckani luk te ga popržiti dok ne postane staklast. Dodati sjeckano povrće te ga malo popržiti uz miješanje oko 5 minuta. Dodati rižu popržiti još 1 – 2 minute. Zaliti sa djelom jušnog temeljca, samo toliko da prekrije sve sastojke. Kuhati na laganoj vatri uz često miješanje, posoliti, po papriti, dodati vegetu i sjeckano začinsko bilje. . Miješati i podlijevati sa ostatkom temeljca malo po malo kako ga riža upija sve dok se riža ne skuha i dobije kremasta tekstura.

Posluživanje:


Poslužiti odmah čim je gotovo, dok je još uvijek kremasto i nije se previše stisnulo. Poslužiti uz omiljenu salatu.

Popularni recepti