Tostirana palenta sa gljivama i bundevom / Toasted polenta with mushrooms and pumpkin




Sastojci

Za palentu:

1 šalica palente ( kukuruzne krupice )
4 šalice vode
1 žlica maslaca
1 žlica Vegete
1 – 2 žličice soli
1 žlica sjeckanog vlasca
1 žlica sjeckanog peršinovog lista
Malo sjeckanih čili papričica

Za dinstano povrće:

500 gr gljiva
500 gr narađaste  bundeve ili tikve ( butternut, hokkaido, turkinja itd. )
200 gr sušene dimljene slanine ili pancete
1 manja glavica luka
2 češnja češnjaka
Peršinov list
1 žlica Vegete
Sol i papar
Malo ulja
Po potrebi malo brašna za zgušnjavanje


Priprema


Palenta

Vodu za palentu stavite da zakuha, dodajte u nju začine, vlasac peršinov list, čili i maslac. 
Kad je voda prokuhala smanjite vatru i lagano usipavajte palentu uz stalno miješanje penjaćem  da se ne stvore grudice. Palenta će se odmah početi zgušnjavati ali i dalje treba miješati. 
Kad palenta prokuha počet će se pojavljivati mjehurići i malo će prskati zato pazite da vas ne opeče, ali i dalje oprezno miješajte. Iako će vam se činiti da je gotova, kuhajte i miješajte još  oko 15 min.

Kada je palenta gotova istresite je u kalup ( tepsiju, dublju tacnu ili plastičnu posudu  ) koji ste obložili sa plastičnom folijom i poravnajte  ( neka bude oko prst debelo ) te ju ostavite da se ohladi i stisne.



Kada se palenta ohladila izvadite ju iz kalupa i narežite na kocke ili oblike po želji. 



Odreske koje dobijete prepecite na malo nauljenoj, vreloj tavi sa obje strane dok ne dobiju zlatnu boju. Tako će odresci od palente biti izvana hrskavi a unutra mekani i kremasti.

Ovako pripremljenu palentu možete poslužiti uz različite umake, gulaše i slična jela.



Dinstano povrće

Gljive očistiti i izrezati na krupnije komade. Bundevu/ tikvu očistiti i izrezati na kockice. Slninu izrezati na sitne trakice.

Slaninu popržiti na malo ulja dodati sitno sjeckani luk i pržiti dok ne dobije zlatnu boju, dodati gljive i bundevu te popržiti. Kad počnu dobivati boju posoliti, po papriti i dodati Vegete. 
Ne trebate dodavati vode jer će gljive i bundeve pustiti svoj sok. 
Dodati češnjak i peršinov list, promiješati i pustiti da se dinsta dok se ne  prožmu okusi, dovoljno je oko 10 min. 
Ako je previše vodenasto posipati sa malo brašna i promiješati da se zgusne. Poslužiti uz palentu dok je toplo.

Po želji na kraju možete dodati i malo parmezana.




Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti