Vjerujem da ne postoji
osoba koja ne voli jesti lazanje. Za dobre lazanje postoji bezbroj recepata i
svaka domaćica ili profesionalni kuhar ima neku svoju omiljenu varijantu, ja ču tu sa
vama podijeliti moju. Može vam poslužiti kao recept ili kao inspiracija a vi ih
prilagodite svome ukusu.
Ovdje su navedeni
sastojci za 6 većih porcija ( kocki ) . Ako vam je to previše nemojte
smanjivati količinu. Radije ih napravite po toj količini pa višak zamrznite i
imate gotov ručak za neki drugi dan. Kad ih ponovo želite jesti samo ih ugrijte u zagrijanoj rerni na
150°C oko 15 min
Sastojci
Kupovno tijesto za lazanje ili domaće tijesto za lazanje od
5 jaja
( recept za domaće tijesto za lazanje možete pogledati OVDIJE)
Za Bolognese umak
500 gr mljevenog
miješanog mesa
1 velika glavica luka
2 češnja češnjaka
1 veća mrkva
500 ml pasirane rajčice
Vegeta, sol, papar
Prstohvat cimeta
Za Bešamel umak
1 l mlijeka
4 žlice pune uz vrh brašna
4 žlice maslaca
Sol, papar
Ribani muškatni oraščić
-------------------------------------
300 gr sira trapista ili sl. sira koji se lako topi
Priprema
Ako ste se odlučili za domače tijesto prvo ga umijesite, podijelite
u 6 dijelova, prekrijte ih plastičnom folijom i ostavite da se odmara dok pripremate umake.
Ako ste se pak odlučili za kupovno tijesto kuhat čete ga tek
na kraju.
Bolognese umak
Na sitno isjeckajte luk i češnjak a mrkvu naribajte na ribež za jabuke.
Na malo ulja pirjajte luk dok ne postane staklast, dodajte mljeveno
meso i dok se pirja vilicom usitnjavajte meso da se ne slijepi u grudice sve
dok ne postane rastresito, miješajte dok ne dobije malo boje. Dodajte mrkvu, češnjak
i začine. Pirjajte 2 – 3 minute, zalijte pasiranom rajčicom i kuhajte dok višak
tekućine ispari i dobijemo gusti umak. Sklonite sa vatre i ostavite umak sa
strane dok pripremate Bešamel.
Bešamel umak
Prvo ugrijte mlijeko, jer ako je mlijeko vruće umak će biti fin
kremast i nače biti grudica.
U lončiću ugrijte maslac i na njemu popržite brašno ali
pazite da ne potamni, polako ulijevajte vruće mlijeko uz stalno miješanje, dodajte
sol, papar i muškatni oraščić i sve dok ne prokuha i dobijete glatki i gusti
umak. Sklonite ga sa vatre i ostavite sa strane.
Slaganje
Ako radite sa domaćim
tijestom
Uzmite jedan dio tijesta i razvaljajte onoliko koliko vam je
velika tepsija. Dno tepsije nauljite i razvaljano tijesto prebacite na dno
tepsije. premažite sa 1/5 Bolognese umaka. Na to stavite 1/ 6 Bešamel umaka te
posipajte sa 1/6 ribanog sira.
Razvaljajte drugi dio tijesta i prebacite ga preko umaka,
ponovo premažite Bolognese umakom, zatim
Bešamel umakom, posipajte sirom i prekrijte trećim dijelom tijesta. Nastavite u
istim tempom sve do ne potrošimo sve tijesto. Kad smo prekrili zadnjim
razvaljanim tijestom premažite sa zadnjim dijelom Bešamel umaka i posipajte sa zadnjim
ribanim sirom.
Izbockati sa tankim nožem ili štapićem.
Ako radite sa kupovnim tijestom
Tijesto za lazanje prvo probajte složiti u tepsiju čisto da
znate koliko čete slojeva imati tako da znate na koliko dijelova morate
podijeliti umake.
Prije početka slaganja, tijesto treba kratko prokuhati i
vreloj posoljenoj vodi u koju ste dodali malo ulja dok ne omekša i postane
savitljivo oko 2 – 3 minute. Tijesto
ubacujte u vodu kipuću vodu jedno po jedno da se ne bi zalijepilo. Kada je
tijesto omekšalo vadite ga iz vode pomoću hvataljke jedno po jedno i odmah
slažite u tepsiju usporedo kako i filujete. Filujte na isti način kako je
opisano i za domače tijesto.
Lazanje pecite u dobro zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30
minuta. Kada su lazanje gotove izvadite ih iz pećnice i ostavite da se hlade
oko 30 min da se sir i Bešamel stisne kako bi se lakše rezale i da ne budu
gnjecave.
Nema komentara:
Objavi komentar