Preskoči na glavni sadržaj

Share by

Lazanje na moj način / Homemade lasagna




Vjerujem da ne postoji osoba koja ne voli jesti lazanje. Za dobre lazanje postoji bezbroj recepata i svaka domaćica ili profesionalni kuhar ima neku svoju omiljenu varijantu, ja ču tu sa vama podijeliti moju. Može vam poslužiti kao recept ili kao inspiracija a vi ih prilagodite svome ukusu.
Ovdje su navedeni sastojci za 6 većih porcija ( kocki ) . Ako vam je to previše nemojte smanjivati količinu. Radije ih napravite po toj količini pa višak zamrznite i imate gotov ručak za neki drugi dan. Kad ih ponovo želite  jesti samo ih ugrijte u zagrijanoj rerni na 150°C oko 15 min


Sastojci

Kupovno tijesto za lazanje ili domaće tijesto za lazanje od 5 jaja
( recept za domaće tijesto za lazanje možete pogledati OVDIJE)


Za Bolognese umak

500 gr  mljevenog
miješanog mesa
1 velika  glavica luka
2 češnja češnjaka
1 veća mrkva
500 ml pasirane rajčice
Vegeta, sol, papar
Prstohvat cimeta


Za Bešamel umak

1 l mlijeka
4 žlice pune uz vrh brašna
4 žlice maslaca
Sol, papar
Ribani muškatni oraščić
-------------------------------------
300 gr  sira trapista ili sl. sira koji se lako topi


Priprema

Ako ste se odlučili za domače tijesto prvo ga umijesite, podijelite u 6 dijelova, prekrijte ih plastičnom folijom  i ostavite da se odmara dok pripremate umake.
Ako ste se pak odlučili za kupovno tijesto kuhat čete ga tek na kraju.

Bolognese umak

Na sitno isjeckajte luk i češnjak a  mrkvu naribajte na ribež za jabuke.
Na malo ulja pirjajte  luk dok ne postane staklast, dodajte mljeveno meso i dok se pirja vilicom usitnjavajte meso da se ne slijepi u grudice sve dok ne postane rastresito, miješajte dok ne dobije malo boje. Dodajte mrkvu, češnjak i začine. Pirjajte 2 – 3 minute, zalijte pasiranom rajčicom i kuhajte dok višak tekućine ispari i dobijemo gusti umak. Sklonite sa vatre i ostavite umak sa strane dok pripremate Bešamel.

Bešamel umak

Prvo ugrijte mlijeko, jer ako je mlijeko vruće umak će biti fin kremast i nače biti grudica.
U lončiću ugrijte maslac i na njemu popržite brašno ali pazite da ne potamni, polako ulijevajte vruće mlijeko uz stalno miješanje, dodajte sol, papar i muškatni oraščić i sve dok ne prokuha i dobijete glatki i gusti umak. Sklonite ga sa vatre i ostavite sa strane.

Slaganje

Ako radite sa domaćim tijestom

Uzmite jedan dio tijesta i razvaljajte onoliko koliko vam je velika tepsija. Dno tepsije nauljite i razvaljano tijesto prebacite na dno tepsije. premažite sa 1/5 Bolognese umaka. Na to stavite 1/ 6 Bešamel umaka te posipajte sa 1/6 ribanog sira.
Razvaljajte drugi dio tijesta i prebacite ga preko umaka, ponovo premažite  Bolognese umakom, zatim Bešamel umakom, posipajte sirom i prekrijte trećim dijelom tijesta. Nastavite u istim tempom sve do ne potrošimo sve tijesto. Kad smo prekrili zadnjim razvaljanim tijestom premažite sa zadnjim dijelom Bešamel umaka i posipajte sa zadnjim ribanim sirom.
Izbockati sa tankim nožem ili štapićem.

Ako radite sa kupovnim tijestom

Tijesto za lazanje prvo probajte složiti u tepsiju čisto da znate koliko čete slojeva imati tako da znate na koliko dijelova morate podijeliti umake.
Prije početka slaganja, tijesto treba kratko prokuhati i vreloj posoljenoj vodi u koju ste dodali malo ulja dok ne omekša i postane savitljivo oko 2 – 3 minute.  Tijesto ubacujte u vodu kipuću vodu jedno po jedno da se ne bi zalijepilo. Kada je tijesto omekšalo vadite ga iz vode pomoću hvataljke jedno po jedno i odmah slažite u tepsiju usporedo kako i filujete. Filujte na isti način kako je opisano i za domače tijesto.

Lazanje pecite u dobro zagrijanoj pećnici na 200°C oko 30 minuta. Kada su lazanje gotove izvadite ih iz pećnice i ostavite da se hlade oko 30 min da se sir i Bešamel stisne kako bi se lakše rezale i da ne budu gnjecave.







Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pizza kao iz krušne peči sa punjenim rubom

Baš kao iz pizzerie, još i ukusnija. Ovaj puta je slavonska verzija, vi možete dodatke birati po svojoj želji.  Ovo je velika Pizza veličine pećnice, dovoljna za dvoje gladnih ljudi. Ako trebate više od jedne velike pizze pravite duplu ili tro duplu smijesu. Za ovu pizzu vam nije potrebna tepsija, dovoljan je papir za pečenje  i polica/mreža za pečenje iz pećnice.

Ali za početak evo par savijete za savršenu pizzu:

-Pizzu je najbolje peči kratko na jakoj temperaturi u dobro zagrijanoj pećnici 220°C -Dodatke treba dodavati umjereno. bolje da da ima po malo od svega nego da je pretrpamo jer će biti mljeckavo, važno da je ravnomjerno raspoređeno. -Slaganje dodataka je isto važno za dobru pizzu a slaže se ovako: na tijesto ide kečap, zatim šunka i nakon toga sir. Svi ostali dodatci se stavljaju gore na sir. U protivnom će sir kad se rastopi napraviti kao poklopac i ako ispod njega bude previše dodataka neće se fino ispeći i pizza može biti mljeckava.


Sastojci
Za tijesto:
300 gr brašna 1 žličica…

Štrudla Čokoholičarev san / Chocoholic dream strudel

Instant štrudla sa čokoladom za koju vam trebaju samo tri sastojka. Brza, jednostavna i apsolutno fantastična.
Sastojci:
500 gr paket gotovog lisnatog tijesta ( 1 paket ) 400 gr  omiljene čokolade ( 4 komada po 100 gr ) 1 jaje za premazivanje

Priprema:
Lisnato tijesto odmrznite. Obično je u svakom paketu tijesto razdijeljeno na dva komada, ako je kojim slučajem ( ovisno o proizvođaču ) tijesto u jednom komadu prerežite ga po pola tako da dobijete dva jednaka komada.
Svaki komad tijesta razvaljajte tako da bude tri puta širi od čokolade tj. da kad na njega poslažete dvije čokolade jednu ispod druge sa svake strane ostane dovoljno tijesta za zamotavanje. Na  komad razvaljenoga tijesta postavimo dvije cijele table čokolade, jednu ispod druge u dužinu. Tijesto koje je ostalo viriti sa svake strane zarežemo ukoso na trake od 1,5 cm. Zatim trakice prebacujemo naizmjenice s jedne pa sa druge strane preko čokolade kao da pletemo pletenicu i tako omotamo čokoladu i dobijemo štrudlu.


Isto pono…

Pileći medaljoni u umaku od sira / Chicken medallions in cheese sauce

Brzo, jednostavno, i jako, jako ukusno. Moji ukućani ovo jelo prosto obožavaju .  Ako volite sir ovo jelo nemojte propustiti probat. Nećete požaliti

Sastojci ( količina dovoljna za 4 osobe )
3- 4 filea pilećeg bijelog mesa (ovisno o veličini) 300 g sira trapista (može i vise različitih sireva) 500 ml vrhnja za kuhanje 1 dl bijelog suhog vina sol, Vegeta, crvene mljevene paprike, malo ulja


Priprema
1. Pileći file okrenuti vodoravno i izrezati na ploške/medaljone oko prst debele. Prekriti ih plastičnom folijom i još malo lagano istući.. Dobro ih začiniti  ( sol, biber, Vegeta, malo crvene paprike) . Ostaviti da stoji u  hladnjaku 30 min. U međuvremenu naribati sir trapist

2. Ugrijati tavu uz dodatak malo ulja. Kada je tava ugrijana  ispržiti medaljone sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju. Izvaditi medaljone u tanjur ili zdjelu.


3. Tavu odmaknuti od vatre i i zaliti sa 1dl suhog bijelog vina, i vratimo malo na laganu vatru da se odlijepe svi oni karamelizirani ostatci od pečenja,…

Keksolina

Ovu jednostavnu, fantastičnu tortu morate probati, Sočna, kremasta torta savršenog spoja vanilije i višanja.
Sastojci: 500 gr petit  keksa 150 gr prženih lješnjaka ili oraha 200 gr šećera 1 tegla kompota od višanja 2 pudinga od vanilije 7 dcl mlijeka 250 gr margarina ili putra             --------- 2dcl šlaga za ukras

Keks isjeckati na komadiće. Lješnjake popržiti ( po uputama ovdje ), očistiti i isjeckati na sitne komadiće i pomiješati sa keksom.
U malo mlijeka umiješati prašak za puding a ostatak mlijeka staviti kuhati zajedno sa šećerom. Kad prokuha umiješati puding i kuhati uz stalno miješanje na laganoj vatri dok se ne zgusne. Vreli puding istresti na tacnu u tankom sloju, prekriti sa folijom i staviti hladiti.
Omekšali margarin isjeckati na kockice i dobro izraditi mikserom, postepeno dodavati ohlađeni puding uz stalno miješanje dok ne dobijemo glatku smijesu.
Fil dodati u sjeckane lješnjake i keks, dodati procijeđene višnje i sve ravnomjerno izmiješati lopaticom.
Obruč od ok…

A la Wild

Brzo, ne ovo jelo nije brzo, jednostavno , nije baš ni jednostavno ali je zato definitivno FANTASTIČNO.
Idealno je za posebne prilike i uz malo truda oduševit će svakog tko ga proba.
Ovaj recept je u našoj je obitelji malo manje od stoljeća i prenosi se sa koljena na koljeno. Iako ima bezbroj sličnih recepata ja ga pravim onako  kao što ga je pravila moja baka  uz male tehničke izmjene naravno jer  ona ga je  kuhala na starom šporetu na drva i ugalj pa je to trajalo doslovno cijelo prijepodne. Nije tada bilo ni štapnih miksera ili blendera koji  danas olakšavaju posao, ona je sve na kraju pasirala ručnom pasirkom. Tako da sam ja ovaj recept malo modernizirala ali sastojci, omjeri i okusi su ostali potpuno isti.
Sam naziv A la Wild  (Na divlje) govori kako se ovo jelo pravi od divljači. Međutim u današnje vrijeme barem kod nas do mesa divljači je teško doći a ako ga i nađeš  poprilično je skupo. Najbolja zamjena za meso divljači je junetina ili mlada teletina ali iz vlastitog iskust…

Varivo od graška sa mesom i noklicama

Ovo je savršeno, domače jelo na žlicu. Mesa ide malo čisto radi okusa i možete ga koristiti kakvog god želite: piletinu svinjetinu, teletinu, gotovu smjesu mesa za gulaš ( izrezano na kockice ) uzmite što imate pri ruci. Meso i onako ne igra glavnu ulogu u ovome jelu.


Sastojci
Za varivo:
200 gr mesa po želji izrezanog na manje komade ili kockice 500 gr sviježeg ili smrznutog graška 1 glavica luka 2 češanja češnjaka 1 žličica soli 2 žličice Vegete 1 žličica crvene mljevene paprike Malo ulja


Za noklice:
1 jaje 2- 3 žlice brašna Prstohvat soli



Priprema
Varivo
Meso očistiti od žilica i isjeci na manje kockice. Posoliti i posipati sa malo Vegete. Dobro izmiješati i ostaviti da se marinira 5 – 10 minuta.
U međuvremenu isjeckati luk na sitne kockice i češnjak što sitnije.
U malu zdjelicu staviti malo brašna i meso uvaljati u brašno a višak otresti.


Na VRELI lonac staviti malo ulja i na laganoj vatri popržiti meso sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju. Dodati luk i popržiti dok ne postane s…

Pita sa jagodama i vanilijom

Klasična otvorena voćna  pita sa jagodama i kremom od vanilije,  napravljena od savršenog prhkog tijesta.

SAVJETI ZA SAVRŠENO PRHKO TIJESTO Po naputku od Željke Klemenčić (Tri , dva, jedan kuhaj) u bilo kojem omiljenom receptu za prhko tijesto dio tekućine zamjeni se sa alkoholom (votkom ili nekom drugom žestom) da bi dobili savršeno prhko tijesto koje se prosto topi u ustima. Ja taj trik koristim za sve slatka i slana prhka tijesta, koji izazivaju oduševljenje svima koji ih probaju. Ovaj mali trik koristim uvijek u svom omiljenom receptu za prhko tijesto a to je zlatni omjer  1:2:3   tj. 1 dio šećera, 2 dijela masnoće, 3  dijela brašna.
Sastojci
ZA TIJESTO
100 gr Šećera 200 gr Margarina 300 gr Brašna 2 žlice votke ili nekog drugog alkohola 1 vanili šećer

ZA FIL :
500 gr očišćenih jagoda ---------------- 2 pudinga od vanilije 7 dcl mlijeka 4 žlice šećera u prahu 200 gr maslaca ili margarina

ZA UKRAS:
1 šlag iz vrećice ili 2 dcl tekućeg vrhnja za šlag

Priprema
Margarin isje…

Lepinjice i Zemičke

Mekane, tople savršene za sendviće,i razne namaze !


Sastojci:

500 g (1/2 kg ) brašna (najbolje je pola oštrog i pola glatkog)
50 ml mlijeka
200 ml mlake vode
1 suhi kvasac ( 1 žličice )
1 žlica soli
1 žlica šečera
1 žlica masti ili
2 žlice ulja


Priprema

Sve suhe sastojke: brašno, šećer, sol i kvasac staviti u istu zdjelu i dobro promiješati. Usipati toplu vodu i maslinovo ulje. Sve dobro umijesiti u glatko tijesto. Tijesto će prvo biti malkice mljeckavo  ali će vremenom mekinje upiti dosta tekućine. Prekriti i ostaviti  na toplom da se diže oko 45 minuta dok mu se obujam ne podupla. 

Dignuto tijesto  podijeliti na 2 dijela i od svakog napraviti valjak.
Svaki valjak prerezati na 8 - 10 ploški, zatim svaku plošku smotati u kuglicu prekriti krpom ili zdjelom i ostaviti još 15 min.

Uzeti svaku kuglicu i pritisnuti je dlanom da se spljošti i dobijemo lepinju. Poslagati na lim za pećenje i izbockati vilicom ili zarezati nožem.



Dobro pošpricati sa vodom da se saperu svi ostatci brašna sa ki…

Marokanske mesne okruglice

Sastojci
Za okruglice :
400 gr goveđeg mljevenog mesa (može i miješano) 2 žlice kus-kusa ½ glavice luka 1 češanja češnjaka 1 žličica vegete 1 žličica Marokanskog mixa začina RAS EL HANOUT
      ( možete ga napraviti po receptu DIY začinski mixevi )
Sjeckani peršinov list
Za umak:
½ glavice luka 1 češanj češnjaka ½ žličice marokanskog mixa začina RAS EL HANOUT  2 dcl pasirane rajčice 3 dcl goveđeg jušnog temeljca a može i pola goveđe kocke za juhu otopljene u vodi Sjeckani peršinov list


Priprema
Dobro ugrijati tavu da bude vruća. Dodati malo ulja i ispržiti okruglice da dobiju boju sa svih strana. Ne treba pretrpavati tavu, bolje je pržiti okruglice iz dva puta. Kad su okruglice dobile boju izvaditi ih i ostaviti sa strane.
Na ostatcima od prženja okruglica, dodati luk i pržiti ga dok ne postane zlatne boje, dodati češnjak i brašno, kratko popržiti i zaliti sa pasiranom rajčicom. Dodati začine. Sve dobro promiješati zaliti jušnim temeljcem. 
Dobro promiješati, vrati okruglice u umak za…

Kineski pileći stir fry rezanci / Chinese chicken stir fry noodles

Stir-frying je kulinarska metoda brze pripreme mesa i povrća koji se prvo sjeckaju na sitne komade i prže (najčešće u woku) na ulju na visokoj temperaturi, uz dodatak tjestenine ili riže također pržene. Tijekom prženja, sastojci se kontinuirano miješaju kuhačom ili lopaticom i/ili prevrću žustrim potezima tave/woka. Kratkom termičkom obradom (najčešće 5 do 8 minuta) povrće zadržava svoju boju i ostaje hrskavo dok je meso sočno, mekano i puno aroma. Za pripremu stir-fry jela odaberite mekane komade mesa poput svinjskog lungića, junećeg flana ili pilećih prsa. Meso je potrebno narezati na rezance ili komade veličine zalogaja. Izbjegavajte žilave komade mesa koji inače zahtijevaju dugo kuhanje ili pečenje, poput svinjskog vrata Osim mesa mogu se  koristiti i morski plodovi ali se oni onda dodaju na kraju zbog krače termičke obrade. Povrće se najčešće koristi sezonsko ili smrznuto sve zavisi što imate u ponudi.



Sastojci
½ vezice sviježeg lisnatog peršina  1/3 vezice sviježeg lisnatog celera 3 češnj…