Mnogi
ljudi čak i profesionalni kuhari izbjegavaju pripremu domaće tjestenine jer
smatraju da ona oduzima mnogo vremena i zahtijeva dodatno znanje i iskustvo.
Ali uz par trikova i dobar recept priprava domaće tjestenine može biti jednostavan i brz posao. Predlažem vam da se
barem jednom okušate u tome jer sigurno nećete požaliti kada budete vidjeli
kako je to jednostavno a tjestenina toliko ukusnija od kupovne i vjerujte bit
čete jako ponosni na sebe..
Izrada
domače tjestenine ne bi trebala nikome biti problem pogotovo kad u današnje
vrijeme imamo na raspolaganju razna pomagala kao što su multipraktik ili stroj
za valjanje tijesta koji još i dodatno olakšavaju posao. Ali i da radite
sve ručno kao što su radile naše bake
nije ništa teže.
Postoji
više recepata za domaću tjesteninu ali ja ću vas ovdje naučiti univerzalnu
verziju koja nikada ne omane i od koje ćete moći izraditi različite tipove
tjestenine: Tanke rezance za juhu,
Široke rezance, Krpice ili kako ih kod nas zovu Flekice pa čak i listove za lazanje
Sastojci
Od ove količine dobije se jedna obilna porcija tjestenine, pa vi
prilagodite mjere s obzirom na svoje potrebe i odabirom jela koje čete raditi.
1 jaje
100 gr brašna ( po mogućnosti glatko )
1 žlica ulja suncokretovo ili maslinovo
1 prstohvat soli
---------------------------------
Za tjesteninu u
crvenoj boji:
1 žlica koncentrata od rajčice
----------------------------------
Za tjesteninu u zelenoj
boji:
1 šaka špinata ili rikule
Priprema
tijesta
Ručno
Brašno prosijati n a radnu
površinu i skupi na brdovitu hrpicu, u sredini se napravi udubina u koju se
dodaju jaja, ulje i malo soli. Zatim se, prstima ili vilicom, umute jaja i ulje
i polako im se dodaje brašno s rubova formiranog oblika, malo po malo, sve dok
se ne dobije kompaktno, nešto tvrđe tijesto.
Strojno
U multipraktik s nastavcima za rezanje prvo dodate brašno, a onda
i ostale sastojke te sve skupa miješate oko 30 sekundi, odnosno, dok vam se
smjesa ne počne grudati. Nakon toga, smjesu prebacite na radnu površinu i
skupite je u jednu kompaktnu masu.
Ukoliko imate osjećaj da vam je tijesto pretvrdo i suho, dodajte
mu malo vode, a ukoliko vam je pre mekano i ljepljivo, dodajte još malo brašna.
Tjestenina u boji
Ako se odlučite praviti tjesteninu u boji, u smjesu prije miješanja
dodajte koncentrat od rajčice za crvenu
ili ako želimo zelenu špinat ili rikolu koju smo kratko pofurili kipučom vodom, procijedili i jako sitno isjeckali.
-------------------------
Bez obzira za koju se metodu i boju odlučite nakon što vam se od sastojaka formira kompaktno tijesto, mijesite ga
rukama na lagano pobrašnjenoj podlozi sve dok tijesto ne postane čvrsto, ali
elastično i glatko te se ne bi smjelo lijepiti za podlogu (otprilike oko 5
minuta )
Takvo tijesto potom formirajte u kuglu i dobro ga zamotajte u
plastičnu foliju kako se ne bi počelo sušiti. Prije izrade tjestenine tijesto
ostavite da se „odmori“ 30 minuta na
sobnoj temperaturi ili u hladnjaku preko noći. Također, ovo tijesto možete i
čuvati i u zamrzivaču mjesec dana.
Valjanje
tjestenine
Ukoliko ste pripremili veću količinu, također ga i razdijelite na
manje dijelove od 100 do 150 g. Dok radite s jednim dijelom tijesta, ostatak
opet dobro zamotajte plastičnom folijom kako se ne bi isušili.
Tijesto možete razvaljati ručnim valjkom ili se poslužite strojem za izradu
tjestenine. U svakom slučaju na početku valjanja tijesto spljoštite i
pobrašnite s gornje i donje strane i valjajte dok ne dobijete tanko tijesto.
Ima jedan mali trik da provjerite dali je tijesto dovoljno tanko
razvaljano. Puhnite između tijesta i radne površine, ako se tijesto odvaja od
površine u valovima tada je savršeno razvaljano.
Kod uporabe stroja, tijesto provucite kroz najširu razinu više puta
te ga između svakog ovog "provlačenja“ preklopite kako biste u konačnici
dobili pravokutni oblik. Potom smanjujte razine jednu po jednu te kroz svaku
razinu tijesto provucite dva puta.
Nakon što se dobili tanko razvučeno tijesto, oblikujte ga po
želji.
Rezanci
Jedan od najjednostavnijih oblika predstavljaju rezanci, a njih
pripremite tako da izvaljano tijesto prvo dobro pobrašnite s obje strane, a
zatim ga preklopite kao da od njega radite štrudlu, ili možete izrezati na
široke trake pa ih slagati jednu na drugu, između dobro posipati brašnom da se
ne zalijepe jedna od drugu. Tako pripremljeno tijesto režite na rezance koje
god širine želite. Dali će to biti jako tanki za juhu ili široki rezanci
odlučit čete sami.
Krpice /
Flekice
Ako želite raditi Krpice/Flekice princip je isti samo što če trake
u tom slučaju biti uže oko 2 cm, isto složite jednu na drugu između dobro
posipanu brašnom i režete ih na kockice..
Listovi za
lazanje
Ukoliko želite praviti listove za lazanje ( za 4 – 6 osoba)
umijesite tijesto od 5 jaja i podijelite ih u 5 manjih dijelova i svaki dio
razvaljajte u oblik ili veličinu tepsije u kojoj čete peći. Sviježe listove za
lazanje nije potrebno prethodno kuhati nego ih odmah slažemo i jednu po jednu
kako ih i valjamo.
Pripremljenu
tjesteninu kuhamo isti dan u posoljenoj, proključaloj vodi oko 5 minuta
Nema komentara:
Objavi komentar