Domaća tjestenina / Homemade pasta






Mnogi ljudi čak i profesionalni kuhari izbjegavaju pripremu domaće tjestenine jer smatraju da ona oduzima mnogo vremena i zahtijeva dodatno znanje i iskustvo. Ali uz par trikova i dobar recept priprava domaće tjestenine može biti  jednostavan i brz posao. Predlažem vam da se barem jednom okušate u tome jer sigurno nećete požaliti kada budete vidjeli kako je to jednostavno a tjestenina toliko ukusnija od kupovne i vjerujte bit čete jako ponosni na sebe..
Izrada domače tjestenine ne bi trebala nikome biti problem pogotovo kad u današnje vrijeme imamo na raspolaganju razna pomagala kao što su multipraktik ili stroj za valjanje tijesta koji još i dodatno olakšavaju posao. Ali i da radite sve  ručno kao što su radile naše bake nije ništa teže.
Postoji više recepata za domaću tjesteninu ali ja ću vas ovdje naučiti univerzalnu verziju koja nikada ne omane i od koje ćete moći izraditi različite tipove tjestenine: Tanke rezance  za juhu, Široke rezance, Krpice ili kako ih kod nas zovu Flekice pa čak i listove za lazanje


Sastojci

Od ove količine dobije se jedna obilna porcija tjestenine, pa vi prilagodite mjere s obzirom na svoje potrebe i odabirom jela koje čete raditi.

1 jaje
100 gr brašna ( po mogućnosti glatko )
1 žlica ulja suncokretovo ili maslinovo
1 prstohvat soli
---------------------------------
Za tjesteninu u crvenoj boji:
1 žlica koncentrata od rajčice
----------------------------------
Za tjesteninu u zelenoj boji:
1 šaka špinata ili rikule


Priprema tijesta

Ručno

Brašno prosijati n  a radnu površinu i skupi na brdovitu hrpicu, u sredini se napravi udubina u koju se dodaju jaja, ulje i malo soli. Zatim se, prstima ili vilicom, umute jaja i ulje i polako im se dodaje brašno s rubova formiranog oblika, malo po malo, sve dok se ne dobije kompaktno, nešto tvrđe tijesto.


Strojno 

U multipraktik s nastavcima za rezanje prvo dodate brašno, a onda i ostale sastojke te sve skupa miješate oko 30 sekundi, odnosno, dok vam se smjesa ne počne grudati. Nakon toga, smjesu prebacite na radnu površinu i skupite je u jednu kompaktnu masu.
Ukoliko imate osjećaj da vam je tijesto pretvrdo i suho, dodajte mu malo vode, a ukoliko vam je pre mekano i ljepljivo, dodajte još malo brašna.


Tjestenina u boji



Ako se odlučite praviti tjesteninu u boji, u smjesu prije miješanja  dodajte koncentrat od rajčice za crvenu ili ako želimo zelenu špinat ili rikolu koju smo kratko pofurili kipučom vodom, procijedili i jako sitno isjeckali.

-------------------------

Bez obzira  za koju se metodu  i boju odlučite nakon što vam se od sastojaka formira kompaktno tijesto, mijesite ga rukama na lagano pobrašnjenoj podlozi sve dok tijesto ne postane čvrsto, ali elastično i glatko te se ne bi smjelo lijepiti za podlogu (otprilike oko 5 minuta )
Takvo tijesto potom formirajte u kuglu i dobro ga zamotajte u plastičnu foliju kako se ne bi počelo sušiti. Prije izrade tjestenine tijesto ostavite da se „odmori“  30 minuta na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku preko noći. Također, ovo tijesto možete i čuvati i u zamrzivaču mjesec dana.




Valjanje tjestenine

Ukoliko ste pripremili veću količinu, također ga i razdijelite na manje dijelove od 100 do 150 g. Dok radite s jednim dijelom tijesta, ostatak opet dobro zamotajte plastičnom folijom kako se ne bi isušili.
Tijesto možete razvaljati ručnim valjkom  ili se poslužite strojem za izradu tjestenine. U svakom slučaju na početku valjanja tijesto spljoštite i pobrašnite s gornje i donje strane i valjajte dok ne dobijete tanko tijesto.



Ima jedan mali trik da provjerite dali je tijesto dovoljno tanko razvaljano. Puhnite između tijesta i radne površine, ako se tijesto odvaja od površine u valovima tada je savršeno razvaljano.


Kod uporabe stroja, tijesto provucite kroz najširu razinu više puta te ga između svakog ovog "provlačenja“ preklopite kako biste u konačnici dobili pravokutni oblik. Potom smanjujte razine jednu po jednu te kroz svaku razinu tijesto provucite dva puta.


Nakon što se dobili tanko razvučeno tijesto, oblikujte ga po želji.



Rezanci

Jedan od najjednostavnijih oblika predstavljaju rezanci, a njih pripremite tako da izvaljano tijesto prvo dobro pobrašnite s obje strane, a zatim ga preklopite kao da od njega radite štrudlu, ili možete izrezati na široke trake pa ih slagati jednu na drugu, između dobro posipati brašnom da se ne zalijepe jedna od drugu. Tako pripremljeno tijesto režite na rezance koje god širine želite. Dali će to biti jako tanki za juhu ili široki rezanci odlučit čete sami. 




Krpice / Flekice

Ako želite raditi Krpice/Flekice princip je isti samo što če trake u tom slučaju biti uže oko 2 cm, isto složite jednu na drugu između dobro posipanu brašnom i režete ih na kockice..


Listovi za lazanje

Ukoliko želite praviti listove za lazanje ( za 4 – 6 osoba) umijesite tijesto od 5 jaja i podijelite ih u 5 manjih dijelova i svaki dio razvaljajte u oblik ili veličinu tepsije u kojoj čete peći. Sviježe listove za lazanje nije potrebno prethodno kuhati nego ih odmah slažemo i jednu po jednu kako ih i valjamo.



Pripremljenu tjesteninu kuhamo isti dan u posoljenoj, proključaloj  vodi oko 5 minuta







Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti