Gratinirane Brokule / Broccoli au gratin



Zdravo a ukusno, idealno kao prilog, ali može se poslužiti za predjelo ili lagano glavno jelo. 



Sastojci

1 kg sviježih brokula
1 žlica Vegete
Malo ulja
3 češnja češnjaka
3 žlice Glatkog  brašna   
2,5 dcl vode
Sol
3 žlice  kiselog vrhnja
150 gr tvrdog ribanog sira


Priprema

Brokulu očistiti, raskidati cvjetiće, ne premale važno da su otprilike iste veličine, staviti u cjedilo i  kratko oprati u hladnoj vodi od mogućih nečistoća. Staviti kuhati u vodu u koju smo dodali Vegetu. Kad prokuha kuhati na laganoj vatri oko 5 minuta (blanširati). Dobro procijediti.



UMAK OD ČEŠNJAKA


Ulje ugrijati, dodati sitno sjeckani češnjak, dodati brašno, zapržiti kao za zapršku, preliti vodom , posoliti i dodati Vegete i miješati dok ne prokuha i umak se zgusne. Maknuti sa vatre i umiješati kiselo vrhnje.

Ocijeđenu brokulu poslagati u Tepsiju ili vatrostalnu posudu u jednom sloju. Preliti sa umakom od češnjaka i posipati ribanim sirom.

Zapeći u zagrijanoj pećnici, na 180 °C oko 30 minuta.

Popularni recepti