Veliki lisnati puž







Još jedan jako ukusan i dekorativan recept sa Coolinarike ! Pravim ga za Uskrs već drugu godinu. Fino paše uz slanu šunku i žestoki hren.

    
Sastojci

Za tijesto:
1 kg (+100 gr) brašna
1 kašičica praška za pecivo
4 žličice suhog kvasca
2 dl mlijeka
2 dl jogurta
2 dl vode
1 dl ulja
2 kašičice soli
2 kašičice šećera

Za premaz:
200 gr maslaca ili margarina
200 gr krem-sira (ili nekog drugog, mazivog)
1 kašičica soli

I još:
1 jaje,
4-5 žlice  ulja,
Sezam


Priprema

Prosijati brašno u veću zdjelu, dodati sol, suhi kvasac, šećer i prašak za pecivo i sve izmiješati.
Posebno izmiješati sve tekuće sastojke. Jaja, jogurt, mlijeko i ulje i dodati ih u suhe sastojke te sve umijesiti u glatko tijesto.   
Posudu tijestom prekriti krpom i ostaviti na toplo mjesto , da se diže 45 – 60 min dok se tijesto ne podupla.

Omekšani maslac izmiješati sa sirom  i soli.

Radnu površinu pobrašniti i oklagijom razvući tijesto na debljinu od pola prsta.
Obrezati krajeve ako su neravni.
Cijelu površinu tijesta premazati mješavinom maslaca i sira.  

Zatim isjeći  tijesto na trake, po širini, kod mene je bilo osam traka širine oko 7 cm. 7. Pleh  (32 cm) postaviti papirom za pečenje. Srolati jednu traku i postaviti je na centar pleha.  Zatim uzimati traku po traku i naslanjati je redom, na kraj od prethodne trake (znači, samo prva rolna je srolana, posle se samo prenose trake i "lijepe" u krug). To je malo masno i neuredno, ali ništa se to ne vidi kad se pita ispeče ;)




Smotanog puža premazati jajetom izmiješanim sa malo ulja, posuti sezamom i staviti u dobro zagrijanu  pećnicu  da se peče dok ne porumeni, na 180°C oko  25 – 30 minuta (najbolje je da vreme i temperaturu pečenja prilagodite svojoj pećnici). 

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti