Torta od sira i šlaga by Karin






Ovaj sam recept prije dosta godina dobila od susjede. Pravim ga već godinama i moji ga obožavaju. Pošto trenutno ne smijem jesti jaja recept za meni omiljeni kolač sam morala malkice izmijeniti da bi mogla uživati u njemu.


Sastojci

Za prhko tijesto ( koru )

50 gr šećera
100 gr maslaca ili margarina
200 gr brašna
Prstohvat soli
1 žlica votke  ili alkohola za likere

Za fil

750 gr sviježeg kravljeg sira
200 gr šećera
1 vanili šećer  
500 ml slatkog vrhnja
3 vrećice želatine


Priprema

Kora

Sve sastojke za koru staviti u zdjelu. Miješati i mrviti među prstima sve dok ne dobijemo mrvičastu, jednoličnu smijesu. Nastavljamo mijesiti i pokušavamo spojiti mrvice u kompaktno tijesto. Što više mijesimo to će se mrvice više lijepiti jedna na drugu od topline ruku, stvarajući kompaktno tijesto koje možemo razvaljati.

Tijesto razvaljati u krug možete odmah razvaljati  i na papiru za pečenje izmjerite da krug bude malo veći od obruča zato jer se malo skupi pri pečenju. Koru prije pečenja izbockati vilicom.

Peči u velikoj tepsiji na papiru za pečenje na 180°C oko 15 – 20 min. Čim počne rumeniti na rubovima kora je gotova. Bez obzira što vam se kora čini mekana gotova je i stvrdne se pri hlađenju..

Koru ohladiti i oprezno staviti na tanjur za posluživanje. Oko kore staviti obruč od kalupa za torte ako imate višak kore obrezati. Obruč stisnuti i na koru istresti fil.

Fil

Vrhnje za šlag izliti u zdjelu  i iz miksati u čvrsti šlag te ostaviti sa strane.

Sir istresti u zdjelu, dodati šećer i vanili. šećer i miksati dok ne postane kremasto. Lagano dodavati šlag i miksati dok se smjesa izjednači.

Želatinu rastopiti po uputama na vrećici. Dodati rastopljenu želatinu u smjesu sira i šlaga. Dobro izmiješati i odmah isipati u pripremljeni obruč za torte.

Odmah dobro zagladiti ili izrezbariti vilicom prije  nego se fil počne stiskati.
Ostaviti da se hladi u hladnjaku preko noći.
Prije posluživanja oprezno skinuti obruč.







Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti