Ovaj sam recept prije
dosta godina dobila od susjede. Pravim ga već godinama i moji ga obožavaju. Pošto
trenutno ne smijem jesti jaja recept za meni omiljeni kolač sam morala malkice izmijeniti
da bi mogla uživati u njemu.
Sastojci
Za prhko tijesto (
koru )
50 gr šećera
100 gr maslaca ili margarina
200 gr brašna
Prstohvat soli
1 žlica votke ili
alkohola za likere
Za fil
750 gr sviježeg kravljeg sira
200 gr šećera
1 vanili šećer
500 ml slatkog vrhnja
3 vrećice želatine
Priprema
Kora
Sve sastojke za koru staviti u zdjelu. Miješati i mrviti
među prstima sve dok ne dobijemo mrvičastu, jednoličnu smijesu. Nastavljamo mijesiti
i pokušavamo spojiti mrvice u kompaktno tijesto. Što više mijesimo to će se
mrvice više lijepiti jedna na drugu od topline ruku, stvarajući kompaktno
tijesto koje možemo razvaljati.
Tijesto razvaljati u krug možete odmah razvaljati i na papiru za pečenje izmjerite da krug bude malo veći od obruča zato jer se malo skupi pri pečenju. Koru prije pečenja izbockati vilicom.
Peči u velikoj tepsiji na papiru za pečenje na 180°C oko 15 – 20 min. Čim počne rumeniti na rubovima kora je gotova. Bez obzira što vam se kora čini mekana gotova je i stvrdne se pri hlađenju..
Koru ohladiti i oprezno staviti na tanjur za posluživanje. Oko kore staviti obruč od kalupa za torte ako imate višak kore obrezati. Obruč stisnuti i na koru istresti fil.
Fil
Vrhnje za šlag izliti u zdjelu i iz miksati u čvrsti šlag te ostaviti sa
strane.
Sir istresti u zdjelu, dodati šećer i vanili. šećer i miksati dok ne postane kremasto. Lagano dodavati šlag i miksati dok se smjesa izjednači.
Želatinu rastopiti po uputama na vrećici. Dodati rastopljenu želatinu u smjesu sira i šlaga. Dobro izmiješati i odmah isipati u pripremljeni obruč za torte.
Odmah dobro zagladiti ili izrezbariti vilicom prije nego se fil počne stiskati.
Ostaviti da se hladi u hladnjaku preko noći.
Prije posluživanja oprezno skinuti obruč.
Nema komentara:
Objavi komentar