Čokoladna torta od naranče






Ovaj sam recept prije par godina pronašla na Coolinarici pravim ga već godinama i moji ga obožavaju. Ukoliko ne volite naranču, sok i ekstrakt od naranče možete zamijeniti sa 1 dcl likera od mente, likera od kokosa, jake crne kave, ruma ili sto god vam je po volji.

Sastojci

Biskvit

4 žlice šećera
1 vanili šećer
200 g margarina
1 naranča
ekstrakt naranče
100 g čokolade za kuhanje
1 prašak za pecivo
4 žlice brašna
5 žlica mljevenih oraha
4 jaja

Krema

500 ml vrhnja za kuhanje
300 g čokolade za kuhanje
ekstrakt naranče


Priprema

Izrada biskvita

Pjenasto izraditi snijeg od 4 bjelanjka.   Prethodno omekšali margarin, šećer i vanili šećer mutiti dok se ne dobije čvrsta glatka  smjesa, zatim u to dodati i otopljenu čokoladu, naribanu koricu naranče, sok ocijeđene naranče i  orahe te na kraju umiješati brašno i prašak za pecivo Dodati žumanjke  i ekstrakt naranče nakapati po želji, sve dobro izmiješati. Na kraju u to dodati snijeg od bjelanjaka lagano miješajući.   Peći u plehu (20x35cm) ili u kalupu za torte (20-26 cm). Peći  na 180°C oko 30 min.     
10 minuta prije kraja počnite praviti kremu koju čete izliti čim biskvit bude gotov.

Izrada kreme 

Vrhnje za kuhanje zagrijati na vatri,  dok ne proključa. Skinuti s vatre potom dodavati izlomljenu čokoladu i miješati dok se smjesa potpuno ne ujednači, odnosno čokolada ne otopi. Dodati ekstrakta naranče po želji. Pustiti da se krema još malo hladi uz miješanje oko 5 minuta   

Preliti preko vrućeg biskvita. Što kremu topliju stavite preko biskvita to će se ona više upiti u biskvit i manje će je ostati na vrhu. Stoga je najbolje staviti srednje toplu. 

Kolač je potrebno staviti u frižider kako bi se krema potpuno stvrdnula. Ne treba dodavati ništa u kremu iako će biti potpuno tekuća dok je topla.

Za jači miris i okus naranče, slobodno dodati po želji više ekstrakta.


Kad je kolač sasvim hladan uzeti nožić i oprezno proći uz stjenke kalupa da se fil odvoji od kalupa. Oprezno ukloniti obruč i ukrasiti po želji.












Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti