Ovaj sam recept prije par godina pronašla na
Coolinarici pravim ga već godinama i moji ga obožavaju. Ukoliko ne volite
naranču, sok i ekstrakt od naranče možete zamijeniti sa 1 dcl likera od mente, likera
od kokosa, jake crne kave, ruma ili sto god vam je po volji.
Sastojci
Biskvit
4 žlice šećera
1 vanili šećer
200 g margarina
1 naranča
ekstrakt naranče
100 g čokolade za kuhanje
1 prašak za pecivo
4 žlice brašna
5 žlica mljevenih oraha
4 jaja
Krema
500 ml vrhnja za kuhanje
300 g čokolade za kuhanje
ekstrakt naranče
Priprema
Izrada biskvita
Pjenasto izraditi snijeg od 4 bjelanjka. Prethodno omekšali margarin, šećer i vanili šećer
mutiti dok se ne dobije čvrsta glatka smjesa, zatim u to dodati i otopljenu
čokoladu, naribanu koricu naranče, sok ocijeđene naranče i orahe te na kraju umiješati brašno i prašak
za pecivo Dodati žumanjke i ekstrakt
naranče nakapati po želji, sve dobro izmiješati. Na kraju u to dodati snijeg od
bjelanjaka lagano miješajući. Peći u
plehu (20x35cm) ili u kalupu za torte (20-26 cm). Peći na 180°C oko 30 min.
10 minuta prije kraja počnite praviti kremu koju čete izliti
čim biskvit bude gotov.
Izrada kreme
Vrhnje za kuhanje zagrijati na vatri, dok ne proključa. Skinuti s vatre potom
dodavati izlomljenu čokoladu i miješati dok se smjesa
potpuno ne ujednači, odnosno čokolada ne otopi. Dodati ekstrakta naranče po
želji. Pustiti da se krema još malo hladi uz miješanje oko 5 minuta
Preliti preko vrućeg biskvita. Što kremu topliju stavite
preko biskvita to će se ona više upiti u biskvit i manje će je ostati na vrhu.
Stoga je najbolje staviti srednje toplu.
Kolač je potrebno staviti u frižider kako bi se krema
potpuno stvrdnula. Ne treba dodavati ništa u kremu iako će biti potpuno tekuća
dok je topla.
Za jači miris i okus naranče, slobodno dodati po želji više ekstrakta.
Kad je kolač sasvim hladan uzeti nožić i oprezno proći uz
stjenke kalupa da se fil odvoji od kalupa. Oprezno ukloniti obruč i ukrasiti po
želji.
Nema komentara:
Objavi komentar