Na zahtjev ljudi koji me prate na ovim stranicama da objavim više domaćih jela na žlicu evo
jednog meni omiljenog variva.
Sastojci:
ZA VARIVO OD KELJA
1 glavica kelja
1 veća glavica luka
2 češnja češnjaka
2-3 mrkve
3 krumpira
1 žlica Vegete
1 žličica mljevene
crvene paprike
Sol i papar po potrebi
Malo ulja
ZA FAŠIRANCE:
300 gr mljevenog miješanog mesa
1 manja glavica luka
1 češanj češnjaka
3 šnite kruha
! žlica Vegete
1 žličica mljevene crvene paprike
Malo peršinovog lista
Sol i papar po potrebi
1 jaje
Krušne mrvice ( prezle )
Ulje za prženje
Priprema
VARIVO OD KELJA
Uzmite glavicu kelja i odrežite donji korjenasti dio da se
lakše odvoje listovi. Vanjske i oštećene listove bacit a ostalim listovima treba ukloniti deblje
ostatke krojena . listove oprati i izrezati na deblje trakice. Prokuhati u kipućoj
vodi oko 5 minuta da se listovi opuste i puste plinove koji su teško probavljivi, procijediti i prvu vodu baciti.
Luk isjeckati na komadiće i popržiti na malo ulja dok ne
postane staklast. Dodati sitno sjeckani
češnjak, mrkvu rezanu na kolutove i procijeđeni kelj, zaliti vodom oko 2 – 3 prsta
iznad kelja. dodati začine i oguljeni krumpir u komadu ( ne treba ga rezati ). Dovesti
do ključanja i kuhati na laganoj vatri oko 30 minuta. Značite da je kuhano kad
je krumpir kuhan.
Izvaditi krumpir u tanjur i zdrobiti ga u pire te ga vratiti
u varivo i tako ga zgusnuti. Na ovaj način zaprška vam nije potrebna. Pustiti da
kuha još 5-10 min i varivo je gotovo.
Ako želite možete u varivo dodati i nekog sušenog mesa na
početku kuhanja, ja ga osobno ne dodajem ako uz kelj pravim faširano meso.
FAŠIRANO MESO
Kruh namočiti u mlakoj vodi da sasvim omekša.
Mljeveno meso staviti u zdjelu. Kruh dobro ocijediti od vode
i izmrviti u meso. Dodati luk, češnjak, peršinov list i začine. Na kraju dodati
razmućeno jaje.
Sve dobro umijesiti rukama dok smjesa ne bude ravnomjerno
izmiješana.
Od smijese napraviti jednake kuglice. U tavu staviti ulje da se grije. U tanjur staviti krušne mrvice. Svaku kuglicu
uvaljati u krušne mrvice spljoštiti rukama i pržiti na vrelom ulju na laganoj
vatri sa obje strane dok ne dobiju lijepu rumenu boju. Ocijediti na papirnatom
ubrusu od viška masnoće.
Nema komentara:
Objavi komentar