Varivo od kelja sa faširanim mesom








Na zahtjev ljudi koji me prate na ovim stranicama  da objavim više domaćih jela na žlicu evo jednog meni omiljenog variva.


Sastojci:

ZA VARIVO OD KELJA

1 glavica kelja
1 veća glavica luka
2 češnja češnjaka
2-3 mrkve
3 krumpira
1 žlica Vegete
1 žličica  mljevene crvene paprike
Sol i papar po potrebi
Malo ulja


ZA FAŠIRANCE:

300 gr mljevenog miješanog mesa
1 manja glavica luka
1 češanj češnjaka
3 šnite kruha
! žlica Vegete
1 žličica mljevene crvene paprike
Malo peršinovog lista
Sol i papar po potrebi
1 jaje
Krušne mrvice ( prezle )
Ulje za prženje


Priprema

VARIVO OD KELJA

Uzmite glavicu kelja i odrežite donji korjenasti dio da se lakše odvoje listovi. Vanjske i oštećene listove  bacit a ostalim listovima treba ukloniti deblje ostatke krojena . listove oprati i izrezati na deblje trakice. Prokuhati u kipućoj vodi oko 5 minuta da se listovi opuste i puste plinove koji su teško  probavljivi, procijediti i prvu vodu baciti.

Luk isjeckati na komadiće i popržiti na malo ulja dok ne postane staklast.  Dodati sitno sjeckani češnjak, mrkvu rezanu na kolutove i procijeđeni kelj, zaliti vodom oko 2 – 3 prsta iznad kelja. dodati začine i oguljeni krumpir u komadu ( ne treba ga rezati ). Dovesti do ključanja i kuhati na laganoj vatri oko 30 minuta. Značite da je kuhano kad je krumpir kuhan.

Izvaditi krumpir u tanjur i zdrobiti ga u pire te ga vratiti u varivo i tako ga zgusnuti. Na ovaj način zaprška vam nije potrebna. Pustiti da kuha još 5-10 min i varivo je gotovo.

Ako želite možete u varivo dodati i nekog sušenog mesa na početku kuhanja, ja ga osobno ne dodajem ako uz kelj pravim faširano meso.


FAŠIRANO MESO

Kruh namočiti u mlakoj vodi da sasvim omekša.
Mljeveno meso staviti u zdjelu. Kruh dobro ocijediti od vode i izmrviti u meso. Dodati luk, češnjak, peršinov list i začine. Na kraju dodati razmućeno jaje.
Sve dobro umijesiti rukama dok smjesa ne bude ravnomjerno izmiješana.

Od smijese napraviti jednake kuglice.  U tavu staviti ulje da se grije.  U tanjur staviti krušne mrvice. Svaku kuglicu uvaljati u krušne mrvice spljoštiti rukama i pržiti na vrelom ulju na laganoj vatri sa obje strane dok ne dobiju lijepu rumenu boju. Ocijediti na papirnatom ubrusu od viška masnoće.




Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti