Kuglof by Gita - Kuglof od čokolade i kave







Prije 15 godina ako ne i više dobila sam od susjede Gite  ovaj jednostavan, fantastičan recept i od onda ga pravim kad  mi treba brzinski kolač a imam samo osnovne namjernice pri ruci. Iznimno je sočan i ukusan a može se raditi u bezbroj kombinacija, i to što god vam padne na pamet.

Recept je je u biti bazna smjesa koja je već sama po sebi ukusna a mogu joj se dodati različiti začini, komadići voća, sjeckana ili ribana čokolada, orašasti plodovi, kakaoa, rum  ili liker. 
Može se samo posipati šećerom u prahu, preliti  čokoladnom ili nekom drugom glazurom.

Ovaj puta sam u baznu smjesu dodala kakao i kavu i prelila glazurom od čokolade.



Sastojci

BAZNA SMJESA:

3 – 4 jaja ovisno o veličini
200 gr šećera
200 gr brašna
1 vanili šećer
1 prašak za pecivo
1 dcl suncokretovog ulja
1 dcl mlijeka

DODATCI:

2 žlice kakaoa
1 žlica instant kave

GLAZURA OD ČOKKOLADE

100 gr čokolade za kuhanje
1 žlica ulja
--------
Šarene mrvice




Priprema

Jaja staviti u zdjelu ( nije potrebno odvajati žumanjak od bjelanjka ) dodati šećer i vanili šećer te miksati toliko dugo dok se šećer ne rastopi i smjesa skoro pobijeli.

Dodati ulje, mlijeko, instant kavu i kakao te još sve dobro izmiješati.

Brašno i prašak za pecivo izmiješati i postepeno dodavati u smijesu miješajući lopaticom ili kuhačom da se sve izjednači i ne bude grudica.

Kalup za kuglof dobro namazati uljem po svim žljebovima i posuti brašnom . Istresti višak brašna i smjesu uliti u kalup.

Peči u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45 min. Bocnuti drvenim ili metalnim štapićem ako štapić ostane čist kuglof je pečen ako nije vratite u pećnicu i pecite još 5 – 10 min ili koliko je već potrebno.

Pustiti da se ohladi u kalupu i tek onda izvaditi iz kalupa.

GLAZURA OD ČOKOLADE

Na pari otopiti čokoladu iskidanu na komadiće kojoj smo dodali žlicu ulja uz stalno miješanje dok ne dobijemo glatku i sjajnu glazuru. 


Kuglof preliti čokoladnom glazurom i posipati šarenim mrvicama.



Kulinarski savjeti

Kod kuhanja na pari obavezno paziti da gornja zdjela u kojoj je čokolada (ili nešto drugo) ne dodiruje vodu iz donje posude, dovoljno je 1-2 prsta vode.



Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti