Prije 15 godina ako ne i više dobila sam od susjede
Gite ovaj jednostavan, fantastičan recept
i od onda ga pravim kad mi treba
brzinski kolač a imam samo osnovne namjernice pri ruci. Iznimno je sočan i ukusan
a može se raditi u bezbroj kombinacija, i to što god vam padne na pamet.
Recept je je u biti bazna smjesa koja je već sama po sebi ukusna
a mogu joj se dodati različiti začini, komadići voća, sjeckana ili ribana
čokolada, orašasti plodovi, kakaoa, rum ili liker.
Može se
samo posipati šećerom u prahu, preliti čokoladnom
ili nekom drugom glazurom.
Ovaj puta sam u baznu smjesu dodala kakao i kavu i prelila
glazurom od čokolade.
Sastojci
BAZNA SMJESA:
3 – 4 jaja ovisno o veličini
200 gr šećera
200 gr brašna
1 vanili šećer
1 prašak za pecivo
1 dcl suncokretovog ulja
1 dcl mlijeka
DODATCI:
2 žlice kakaoa
1 žlica instant kave
GLAZURA OD ČOKKOLADE
100 gr čokolade za kuhanje
1 žlica ulja
--------
Šarene mrvice
Priprema
Jaja staviti u zdjelu ( nije potrebno odvajati žumanjak od
bjelanjka ) dodati šećer i vanili šećer te miksati toliko dugo dok se šećer ne
rastopi i smjesa skoro pobijeli.
Dodati ulje, mlijeko, instant kavu i kakao te još sve dobro
izmiješati.
Brašno i prašak za pecivo izmiješati i postepeno dodavati u smijesu
miješajući lopaticom ili kuhačom da se sve izjednači i ne bude grudica.
Kalup za kuglof dobro namazati uljem po svim žljebovima i
posuti brašnom . Istresti višak brašna i smjesu uliti u kalup.
Peči u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 45 min.
Bocnuti drvenim ili metalnim štapićem ako štapić ostane čist kuglof je pečen
ako nije vratite u pećnicu i pecite još 5 – 10 min ili koliko je već potrebno.
Pustiti da se ohladi u kalupu i tek onda izvaditi iz kalupa.
GLAZURA OD ČOKOLADE
Na pari otopiti čokoladu iskidanu na komadiće kojoj smo
dodali žlicu ulja uz stalno miješanje dok ne dobijemo glatku i sjajnu glazuru.
Kuglof preliti čokoladnom glazurom i posipati šarenim
mrvicama.
Kulinarski savjeti
Kod kuhanja na pari obavezno paziti da gornja zdjela u kojoj je čokolada (ili nešto drugo) ne dodiruje vodu iz donje posude, dovoljno je 1-2 prsta vode.
Nema komentara:
Objavi komentar