Fini domaći umak u
kojem vi kontrolirate koliko će žestok biti. Mi ovakav umak obožavamo i ja ga odmah radim duplu ili tro duplu dozu. Osim
uz kuhanu šunku ovaj umak se slaže i uz sve vrste pečenja.
Sastojci
1 manja teglica čistog hrena 180 – 200 gr (važno je da na
teglici piše Hren a ne Umak od hrena u koji su već dodani razni dodatci )
2 kisele jabuke
1 čašica kiselog vrhnja
Sol
Ulje
Ocat
Priprema
Hren ćemo pofuriti sa kipućom vodom da ubijemo ljutinu zato
odmah odredite koliko želite da ljuto bude. Mi volimo da se ljuto osjeti a opet
ne preuzme sav okus. Zato ovo je moja mjera vi je prilagodite sebi
¼ hrena ostaviti
ljuto a ostatak ¾ pofuriti
U zdjelu ubaciti ¼ hrena a ostatak istresti u gusto cijedilo.
U lončić (u koje stane cijedilo) staviti vodu i pustiti da zavri. Kad voda počne ključati smanjiti vatru i uroniti
cijedilo sa hrenom u vodu (oprezno da se ne prelije ) pustiti da krčka 1 – 2 minute,
izvući van i dobro ocijediti od vode.
U zdjelu u koju smo stavili ljuti hren izribati oguljenu
jabuku, ne na onaj ribež za jabuke nego na sitni ribež. To će više ličiti na
sok i pire od jabuke ali zato i radimo u zdjeli tako da sačuvamo svaki dio
jabuke, sok i pasirano meso.
Dodati sol, ulje i ocat, sve dobro izmiješati, dodati pofureni
ocijeđeni hren, vrhnje i sve dobro
izmiješamo. Ako vam je pre ljuto dodajte
kiselog vrhnja da razblažite.
Nema komentara:
Objavi komentar