Klasična pita sa višnjama u malo drugačijem izgledu i napravljena
od savršenog prhkog tijesta.
SAVJETI ZA SAVRŠENO PRHKO TIJESTO
Po naputku od Željke Klemenčić (Tri , dva,
jedan kuhaj) u bilo kojem receptu za prhko tijesto dio tekućine zamjeni se sa
alkoholom (votkom ili nekom drugom žestom) da bi dobili savršeno prhko tijesto
koje se prosto topi u ustima. Ja taj trik koristim za sve slatka i slana prhka
tijesta, koji izazivaju oduševljenje svima koji ih probaju. Ovaj mali trik
koristim uvijek u svom omiljenom receptu za prhko tijesto a to je zlatni
omjer 1:2:3 tj. 1 dio šećera, 2 dijela masnoće, 3 dijela brašna.
Sastojci
TIJESTO
100 gr Šećera
200 gr Margarina
300 gr Brašna
2 žlice votke ili nekog drugog alkohola
1 vanili šećer
FIL :
600 gr očišćenih višanja sviježih ili smrznutih
6 žlica Šećera ovisi koliko su višnje kisele
6 žlica pšenične krupice (grisa)
JOŠ POTREBNO:
Šećer u prahu za posipanje
pšenične krupice za posipanje
Priprema
1. Margarin isjeckati na kockice dodati brašno, šećer,
vanili šećer i votku. Rukama sve dobro izmrviti i mijesiti dok se sve ne
sjedini u glatko podatno tijesto. Tijesto podijeliti na dva dijela tako da
jedan dio bude 2/3 a drugi 1/3 smijese. Svaki dio umotati u plastičnu foliju
ili vrećicu i ostaviti u hladnjaku 30
minuta.
2. Višnje staviti u cijedilo se se iscijedi višak soka. U
višnje dodati šećer i vanili šećer, pšeničnu krupicu i sve dobro izmiješati.
3. Prvo uzeti veći komad tijesta i razvaljati ga na veličinu
malo veću nego što je tepsija u kojoj ćemo peći tako da prekrije dno i stranice
tepsije. Uzeti okrugli kalup kojem se
skidaju stranice i na dno staviti papir za pečenje. Ja sam koristila promjera
26 cm.
4. Prebacite tijesto u kalup i pritisnite prstima da se slijepi
na stjenke kalupa. Ako tijesto pukne kod
prebacivanja nije nikakav problem zakrpajte pukotine i samo ih dobro pritisnite
prstima neće se ni primijetiti.
5. Prvo po dnu posipajte malo pšenične krupice u tankom
sloju da pokupe višak tekućine koja će tokom
pečenja iscuriti iz višanja. Preko toga istresite fil na tijesto i poravnajte
ga.
6. Drugi dio tijesta možete na klasični način također izvaljati
i njime prekriti fil. Prstima spojiti
rubove sa poklopcem, gornji dio izbockati vilicom da para može izaći.
Ili se
možete malo poigrati i kad razvaljate drugi dio tijesta modlama režite oblike (
srca, zvjezdice i sl. ) te umjesto poklopcah slažite na fil.
7. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200°C oko 30 min. Dok se
rubovi i srca ne počnu zlatiti.
Kad je pita pečena staviti da se hladi na mrežu za hlađenje,
oprezno odvojiti stranice ali dno ukloniti tek kada se pita sasvim ohladi.
Posluživanje
Ohlađenu pitu posipati šećerom u prahu i poslužiti
Nema komentara:
Objavi komentar