Pita sa višnjama





Klasična pita sa višnjama u malo drugačijem izgledu i napravljena od savršenog prhkog tijesta.



SAVJETI ZA SAVRŠENO PRHKO TIJESTO

Po naputku od Željke Klemenčić (Tri , dva, jedan kuhaj) u bilo kojem receptu za prhko tijesto dio tekućine zamjeni se sa alkoholom (votkom ili nekom drugom žestom) da bi dobili savršeno prhko tijesto koje se prosto topi u ustima. Ja taj trik koristim za sve slatka i slana prhka tijesta, koji izazivaju oduševljenje svima koji ih probaju. Ovaj mali trik koristim uvijek u svom omiljenom receptu za prhko tijesto a to je zlatni omjer  1:2:3   tj. 1 dio šećera, 2 dijela masnoće, 3  dijela brašna.
     

Sastojci

TIJESTO
100 gr Šećera
200 gr Margarina
300 gr Brašna
2 žlice votke ili nekog drugog alkohola
1 vanili šećer

FIL :
600 gr očišćenih višanja sviježih ili smrznutih
6 žlica Šećera ovisi koliko su višnje kisele
6 žlica pšenične krupice (grisa)

JOŠ POTREBNO:
Šećer u prahu za posipanje
pšenične krupice za posipanje


Priprema

1. Margarin isjeckati na kockice dodati brašno, šećer, vanili šećer i votku. Rukama sve dobro izmrviti i mijesiti dok se sve ne sjedini u glatko podatno tijesto. Tijesto podijeliti na dva dijela tako da jedan dio bude 2/3 a drugi 1/3 smijese. Svaki dio umotati u plastičnu foliju ili vrećicu i ostaviti u hladnjaku 30  minuta.

2. Višnje staviti u cijedilo se se iscijedi višak soka. U višnje dodati šećer i vanili šećer, pšeničnu krupicu i sve dobro izmiješati.

3. Prvo uzeti veći komad tijesta i razvaljati ga na veličinu malo veću nego što je tepsija u kojoj ćemo peći tako da prekrije dno i stranice tepsije.  Uzeti okrugli kalup kojem se skidaju stranice i na dno staviti papir za pečenje. Ja sam koristila promjera 26 cm.

4. Prebacite tijesto u kalup i pritisnite prstima da se slijepi na stjenke  kalupa. Ako tijesto pukne kod prebacivanja nije nikakav problem zakrpajte pukotine i samo ih dobro pritisnite prstima neće se ni primijetiti. 

5. Prvo po dnu posipajte malo pšenične krupice u tankom sloju  da pokupe višak tekućine koja će tokom pečenja iscuriti iz višanja. Preko toga istresite fil na tijesto i poravnajte ga.

6. Drugi dio tijesta možete na klasični način također izvaljati i njime prekriti fil.  Prstima spojiti rubove sa poklopcem, gornji dio izbockati vilicom da para može izaći. 

Ili se možete malo poigrati i kad razvaljate drugi dio tijesta modlama režite oblike ( srca, zvjezdice i sl. ) te  umjesto poklopcah slažite na fil.




7. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200°C oko 30 min. Dok se rubovi i srca ne počnu zlatiti.
Kad je pita pečena staviti da se hladi na mrežu za hlađenje, oprezno odvojiti stranice ali dno ukloniti tek kada se pita sasvim ohladi.




Posluživanje

Ohlađenu pitu posipati šećerom u prahu i poslužiti






Popularni recepti