Kineski pileći stir fry rezanci / Chinese chicken stir fry noodles





Stir-frying je kulinarska metoda brze pripreme mesa i povrća koji se prvo sjeckaju na sitne komade i prže (najčešće u woku) na ulju na visokoj temperaturi, uz dodatak tjestenine ili riže također pržene.
Tijekom prženja, sastojci se kontinuirano miješaju kuhačom ili lopaticom i/ili prevrću žustrim potezima tave/woka.
Kratkom termičkom obradom (najčešće 5 do 8 minuta) povrće zadržava svoju boju i ostaje hrskavo dok je meso sočno, mekano i puno aroma.
Za pripremu stir-fry jela odaberite mekane komade mesa poput svinjskog lungića, junećeg flana ili pilećih prsa. Meso je potrebno narezati na rezance ili komade veličine zalogaja.
Izbjegavajte žilave komade mesa koji inače zahtijevaju dugo kuhanje ili pečenje, poput svinjskog vrata
Osim mesa mogu se  koristiti i morski plodovi ali se oni onda dodaju na kraju zbog krače termičke obrade.
 Povrće se najčešće koristi sezonsko ili smrznuto sve zavisi što imate u ponudi.




Sastojci

 ½ vezice sviježeg lisnatog peršina
 1/3 vezice sviježeg lisnatog celera
3 češnja češnjaka
1 vezica mladog luka ili 1 manja glavica crvenog luka
2 mrkve
1 šalica mladog graška sviježeg ili smrznutog
2 filea pilećih prsiju bez kože
400 gr uskih rezanca od jaja ili uski domaći rezanci od 3  jaja
suncokretovo ulje
svježe mljeveni crni papar
3 žlice soja sosa
1 dcl pilećeg jušnog temeljca
1 žličica začinske mješavine “ Kineskih 5 začina „
( Ovu mješavinu začina možete kupiti u bolje opskrbljenim trgovinama ili ju možete napraviti sami po receptu koji čete naći u linku ovdje )
 po želji 1 Chili papričica 



Priprema

Pošto se ovo jelo priprema kratko i brzo bitno je pripremiti sve sastojke ranije pa tek onda krenuti sa kuhanjem.

Tjesteninu skuhati, procijediti i ostaviti da se prosuši i prehladi dok pripremate ostalo.

Sada trebamo pripremiti meso. Svaki file prerezati po pola, ploštimice tako da od svakog dobijemo dva tanja dijela svaki dio po dužini izrezati na trake a zatim svaku traku na manje kockice ili štapiće da svaki komad bude veličine jedenog zalogaja. Komade mesa staviti u zdjelu posipati sa mješavinom 5 kineskih začina, dodati malo soli, i 1 žlicu soja sosa. Dobro promiješati i ostaviti da se marinira dok mi pripremamo povrće.  

Mladi luk isjeckati na sitne kolutiće ( ako koristimo stari luk, sjeckamo ga na kockice), češnjak sitno isjeckati ili naribati na ribež za začine.
Mrkvu oguliti i isjeckati na kockice ili štapiće ne deblje od zrna graška.
Grašak očistiti, oprati i dobro ocijediti.
Peršinov list i celerov list sitno isjeckati.

Tavu staviti da se jako ugrije, dodati malo ulja i pa vrelo ulje ubaciti piletinu, miješati stalno dok se piletina malko zapeče oko 2 min.
Dodati mladi luk, češnjak sve promiješati, dodati mrkvu, grašak i začinsko bilje (ostaviti malo peršinovog lista za ukras) i još miješati oko 2 min. Dodati ostatak soja sosa i začine po potrebi, promiješati i dodati tjesteninu. Još kratko popržiti oko minute. Zaliti sa malo jušnog temeljca da se sa dna podignu svi sokovi i pravilno rasporede.
Sve dobro promiješati i odmah servirati dok je toplo i dok tjestenina nije upila sve sokove. Na kraju obilno posipati sjeckanim peršinovim listom.









Popularni recepti