Varivo i popečci od bundeve



Zbog ovoga laganog variva uvijek u zamrzivaču imam ribane bundeve, svježe  sjeckanog kopra i šnite svježe paprike  Iako ja najčešće koristim domaću bundevu-tikvu ovaj recept se slaže sa svim vrstama bundeva, buća i tikvi.



 Kad je bundeva u sezoni i možeš je naći svugdje i po jeftinoj cijeni ili vam je vrt pun bundeve jer raste kao luda pravo je vrijeme praviti zalihu za zimu. Bundevu samo treba oguliti i očistiti od sjemenki te naribati na ribež za jabuke i spremiti u vrećice za zamrzivač, označiti i zamrznuti  i koristiti po želji.


Sastojci

Za varivo:

1 velika bundeva
2 češnja češnjaka
1 manja glavica luka
2 kriške sviježe ili smrznute paprike
1 žlica sitno sjeckanog kopra
1 žlica Vegete
1 žličica crvene mljevene slatke paprike
1 žlicu brašna
1 dcl mlijeka
2 žlice kiselog vrhnja
Soli po potrebi


Za popečke:

1 jaje
1 šalica mlijeka
½ šalice brašna
½ šalice krušnih mrvica ( prezle )
1 – 2 šake ribane, ocijeđene bundeve
1 žličica Vegete
Soli po potrebi



Priprema:

Varivo od Bundeve

Ako koristimo svježu bundevu, prvo ju treba oguliti, očistiti od sjemenki i izribati na ribež za jabuke. Posoliti i ostaviti da stoji jedno 30 minuta da pusti vodu. Treba je procijediti kroz gusto cijedilo i to pritiskujući šakom da istisnemo sav višak vode.   



Ako koristimo smrznutu bundevu koja je već ribana treba je odmrznuti i isto procijediti kroz cijedilo pritiskujući šakom.
Od cijele količine ribane bundeve treba odvojiti 1 – 2 šake za popečke.

Luk i češnjak sitno isjeckati. Na malo ulja popržiti luk dok ne postane zlatan. Dodati papriku u komadu jer nam treba samo da pusti okusa. Dodati ribanu bundevu i dobro promiješati. Dodati češnjak i sjeckani  kopar, promiješati i zaliti sa vodom. Dodavati vode malo po malo po potrebi uz miješanje da ne bi bilo previše vodenasto ( mora biti kašasto ) dodati vegetu, mljevenu crvenu papriku i kuhati na laganoj vatri dok se bundeva ne skuha ( postane kao da će se otopiti ) oko 20 minuta.

U šalici umiješati brašno i mlijeko te ukuhati u varivo brzo miješajući kuhati na laganoj vatri par trenutaka dok se ne pojave mjehurići. Maknuti sa vatre i umiješati kiselo vrhnje.

Popečci od Bundeve

Dobro izmiješati mlijeko, jaje i začine. Umiješati brašno i prezle, dobro izmiješati i ostaviti da stoji 10 min. Ravnomjerno umiješati bundevu i odmah peći.

Vaditi popečke žlicom i peči na vrelom ulju na laganoj vatri sa obije strane dok ne dobiju boju. Vaditi ih na papirnati ubrus da se ocijede od viška masnoće.






Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti