Pogača





Vodeni kruh u obliku velike lepinje. Ovo ja pravim svaki dan umjesto kruha i moji to obožavaju. Najčešće pravim klasičnu verziju ali ponekad napravim integralnu verziju. Autor: vcudic1
      


Sastojci

KLASIČNA VERZIJA

700 gr glatkog brašna
3 čajne žlice suhog kvasca
3 čajne žlice soli
2  čajne žlice šećera
6 dcl tople vode
3 velike žlice ulja

INTEGRALNA VERZIJA

500 gr mekog brašna
200 gr pšeničnih mekinja
suhi kvasac, sol i šećer ista količina kao i gornjoj verziji
6 dcl tople vode
3 velike žlice ulja može i maslinovo ulje


Priprema

1. Pošto ide puno vode, tijesto je mekano i teško ga je mijesiti rukom kao klasično dizano tijesto. Ja zato koristim običan mikser sa spiralnim nastavcima

2. U velikoj posudi ravnomjerno izmiješati sve suhe sastojke: brašno, suhi kvasac, sol i šećer.  dodati toplu vodu i ulje i sve dobro izmiješati , dok se ne pojave mjehurići

3. Posudu prekriti poklopcem lili plastičnom folijom te ostaviti na toplom da se diže dok ne naraste duplo od svoje veličine.

4. Kada je tijesto naraslo, istresemo ga na sredinu velike plitke tepsije od pećnice , obloženu papirom za pečenje. tijesto poškropiti uljem, nauljiti i ruke i rukama stanjiti i oblikovati krug debljine 1-2 prsta  kao da oblikujemo pizzu.

5. Ostaviti da se diže još 10-15 minuta koliko je potrebno da ugrijemo pećnicu. peči u dobro ugrijanoj pećnici na 220 °C oko 20-25 minuta .

6. Kada je pečeno odmah treba izvaditi na mrežu za hlađenje da doljnja kora ostane hrskava.




Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti