Slavonski Pizza pužići




Ovi pužići su idealni za zabave i veća druženja. Idealno ako se posluže dok su topli.

Sastojci
(količina je dovoljna za 1 veliku  tepsiju pužića, preporučam da se odmah radi dupla smjesa)

400 gr brašna
2 žličice suhog kvasca
2 žličice šećera
2 žličice soli
2 žlice ulja
2 dcl tople vode
0.5 dcl mlijeka
--------------------
2 – 3 žlice ljutog kečapa
150 gr tost šunke ( Šunka za pizzu) - narezane
150 gr uskog kulena ljutog ili blagog po želji - narezanog
150 gr tvrdog sira ( Gauda, Trapist, Edamer ) – naribanog
Sol
Sušeni origano


Priprema

U veću zdjelu staviti brašno, šećer, sol, suhi kvasac i sve to dobro izmiješati.

Dodati toplu vodu, mlijeko i ulje i sve dobro umijesiti. Prvo mijesiti u zdjeli pa kada se sve fino ujednačilo prebaciti na radnu površinu posipanu brašnom.  Nastaviti mijesiti rukama sve dok ne dobijemo glatku, mekanu elastičnu kuglu koja se lagano odvaja od radne površine.

Tijesto vratiti u zdjelu i prekriti plastičnom folijom ili poklopcem ako zdjela  ima poklopac, te ostaviti na toplom 45 – 60 min. da se diže  dok se ne podupla.
Kada se tijesto diglo razvaljati ga na duguljastu široki traku 1 prst debelu.

Dodati kečap i razmazati ga preko cijele površine. Posoliti, posipati sušenim origanom.

Šnite šunke poslagati u 2 razmaknute  uzdužne trake

Posipati ribani sir ( odvojiti šaku sira za posipavanje ) ravnomjerno, duž cijele površine.

Šnite kulena poslagati u 2 razmaknute  uzdužne trake najbolje u praznine između redova šunke.

Srolati kao rolat, kod motanja prstima dobro pritisnuti da se slojevi slijepe.

Rolat rezati na 1 prst debele šnite, i slagati ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje. 

Slažu se ploštimice malo razmaknute jer će još narasti. Tako ćemo dobiti male pizzete spiralnog oblika.

Posipati ravnomjerno sa šakom ribanog sira koji smo odvojili. Ostaviti na toplom da se još diže oko 10 min dok nam se grije pećnica. 
Pećnicu zagrijati na 220°C  i peči u dobro zagrijanoj pećnici oko 15 – 20 minuta dok ne dobije boju.







Popularni recepti