Mesna štruca u umaku od kopra





Ako slučajno netko ne voli Kopar može koristiti bilo koji umak, ali mi ga obožavamo i u ovoj kombinaciji ga je pravila i moja baka. To su doslovno za mene okusi djetinjstva.


Sastojci:

Za štrucu:
400 gr mljevenog mesa – miješanog
1 veći krumpir
1 manja glavica luka
1 češanj češnjaka
3 žlice krušnih mrvica
1 žlica Vegete
1 žličica crvene mljevene paprike
Sol i biber po želji
Sjeckani peršinov i celerov list
1 jaje

Za umak od kopra:
2 – 3 žlice ulja
2 žlice brašna
2 – 3 češnja češnjaka
2 žlice sjeckanog kopra sviježeg ili zamrznutog
2 dcl mlijeka
3 dcl vode
1 žličica Vegete
Soli po potrebi
1 žlica kiselog vrhnja



Štruca – priprema:

Luk isjeckati na sitne kockice, češnjak protisnuti, Krumpir naribati na ribežu za jabuke.

U zdjelu staviti meso, posipati sa Vegetom, paprikom, soli i biberom,

Dodati luk, češnjak, krumpir,  sjeckani peršin i celer.

Dodati razmućeno jaje i sve dobro umijesiti tako da se pravilno rasporede svi dodatci i začini.
Pomoću plastične folije ili papira za pečenje, oblikovati valjak sa svih strana jednako debelo.



Pećnicu ugrijati na 200°C.
Tepsiju u kojoj ćemo peči  staviti na štednjak na srednje jaku vatru i dobro je ugrijati.
Dodati malo ulja i ubaciti štrucu da se zapeče sa svih strana lagano je okrećući kako se koja strana zapeče.



Maknuti sa vatre i oprezno jer je vruće zarezati gornju stranu na prst razmaknute zareze.
Prekriti folijom i dobro zatvoriti rubove (oprez vruće je ) i spustiti u pećnicu. Peči poklopljeno na 200°C oko 30 min.

Nakon 30 min. treba skinuti foliju (nemojte ju baciti trebat će vam) i peči otklopljeno 15 min. Nakon pečenja.



Štrucu treba izvaditi i umotati u foliju da se odmara još 15 min.

Za to vrijeme u tepsiju na preostalu masnoću istresti krumpir koji smo prethodno kuhali 5 minuta u kipućoj slanoj vodi, procijedili i začinili sa Vegetom i malo crvene mljevene paprike . peči u još uvjek vreloj pećnici na 200°C oko 15 min.  dok se meso odmara i dok  pripremamo umak.

Kada se krumpir ispekao izrezati štrucu na odreske prst debele. Poslužiti uz pečeni krumpir dobro preljeveno umakom.



 Umak od Kopra – priprema:

Mlijeko i vodu pomiješati i ugrijati.

U malu tavicu staviti ulje da se  grije dodati protisnuti češnjak i brašno te sve malko popržiti uz miješanje.

Dodati kopar i promiješati te zaliti mješavinom mlijeka i vode.



Dodati sol, i Vegetu, te miješati na laganoj vatri dok ne prokuha i počne se zgušnjavati.

Maknuti sa vatre i umiješati ravnomjerno  žlicu kiselog vrhnja.





Popularni recepti