Preskoči na glavni sadržaj

Share by

Sarma by me



Što više reći o sarmi. Sarma, kraljica svake gozbe. Svaka kuća ima svoj recept ovog tradicionalnog specijaliteta. Ovo je moja omiljena kombinacija, a vi ju možete prilagoditi svome ukusu.



Ispričavam se zbog fotografije, ali dok sam se snašla da uzmem foto aparat sarma se razgrabila i ostala samo ova jedna i ništa juhice . Zamijenit ću ju prvom prilikom. Ali za sad evo barem recept.

I prije nego počnemo, evo još par savjeta:

-          -  Sarma je uvijek bolja kada se kuha u većoj količini.
-          -  Jako dobro podnosi podgrijavanje i zamrzavanje

Zato kuhajmo pametno i kada kuhamo sarmu uvijek treba kuhati duplu količinu. Dio poslužimo odmah a ostatak kada se ohladi pakujemo u manje porcije ( za jednu osobu ). Možemo ih pakovati u plastične posude sa poklopcem ili u vrećice za zamrzivač sa zip zatvaračem. Važno je da označimo što je u paketiću i spremimo u zamrzivač te ga koristimo kad god želimo i koju količinu želimo.
Prije korištenja samo treba da ju odmrznete i ugrijeti na laganoj vatri dok ne prokuha.


Sastojci

800 gr mljevenog miješanog mesa
200 gr riže dugog zrna
1 veća glavica luka
2 češnja češnjaka
1 žlica Vegete
1 čajna žlica mljevene crvene slatke paprike
1 čajna žlica soli
Na vrh čajne žlice bibera
1 jaje
1 velika glavica kiselog kupusa
100 – 150 gr dimljene domače slanine u komadu
100 – 150 gr dimljene kobasice u komadu

 Po želji može se dodati više suhog mesa ali ne previše. Suho meso se stavlja da bi se poboljšao okus cjelokupnog jela ali nikad ne smije zasjeniti zvijezdu ovoga jela a to je sarma.


Priprema

Prvo treba pripremiti kupus. U pravilu ja nikada ne ispirem kupus i volim da se u sarmi osjeti malo kiselosti.. Obično koristim kupus koji sam sama kiselila tako da nikada nije previše kisel, ali ako koristite kupus koji je vama previše kiseli možete ga prije korištenja oprati u hladnoj vodi.
Odvojite jedan po jedan list pazeći da ne pukne i odmah na svakom listu pomoću malog noža stanjite onaj korjenasti dio tako da se list može lagano savijati. Listove slažite jedan na drugi a odmah odvojite one vanjske i one koji su pukli jer ćemo sa njima obložiti dno lonca u kojem ćemo kuhati sarmu.

Luk i češnjak očistiti i isjeckati na sitne komadiće.
U veliku zdjelu staviti meso, rižu, luk, češnjak, začine i razmućeno jaje.
Sve dobro umijesiti u ravnomjernu smijesu.  Probati dali je dovoljno začinjeno ako nije dodati još začina.

Ja i moji ukućani više volimo kada su sarmice manje nego veće, ali pošto je to stvar ukusa vi ih možete praviti po svome guštu ali imajte na umu da će se sarmice tokom kuhanja skoro poduplati u veličini jer će riža u sarmicama nabubriti. Smjesu podijeliti na jednake kuglice. Ja sam od ove količine dobila 20 kuglica veličine ping pong loptice.

Uzeti jedan list kupusa i staviti ga na dlan ( zadebljali dio okrenuti prema dolje u dno dlana ), staviti kuglicu koju smo malo stanjili u valjak u donji dio kupusa. Krajeve sa svake strane prebaciti preko mesa da zatvorimo stranice. Zarolati / smotati sarmu od dlana prema prstima  dok ne dobijemo čvrsti smotuljak.

Na dno lonca u kome ćemo kuhati sarmu poslažemo one listove koji su pokidani i koje smo ranije odvojili da sasvim prekriju dno.  Na kupus slažemo smotuljke sarme gusto jedan do drugoga iu redove dok svu sarmu ne potrošimo. Na vrh stavimo komad kobasice i slanine. Prelijemo vodom da bude 3 prsta iznad nivoa sarme, i sve  stavimo kuhati na jaku vatru sve dok ne prokuha.

Kada je prokuhalo smanjiti vatru na najmanje i kuhati ( krčkati ) na laganoj vatri, polu poklopljeno oko 1,5 – 2 sata dok kupus sasvim ne omekša. Kada sarma nabubri popit će dosta tekućine pa po potrebi treba dodavati vode tokom kuhanja. Neka uvijek bude oko jedan prst tekućina iznad nivoa.

Kada je sarma gotova po želji joj možete dodati zapršku ako želite, ja ju ne stavljam.

Poslužiti uz slani kuhani krumpir, pire krumpir ili uz finu domaću pogaču za koju možete recept vidjeti na linku ovdje Pogača.


 Pošto je sarma jelo koje se dugo kuha, često se kuha u posuđu za brzo kuhanje: AMC i slično posuđe. Ako imate takvo posuđe i želite si skratiti vrijeme kuhanja od trenutka kada ste dodali vodu pa nadalje kuhajte na način koji se koristi za takvo posuđe.



Primjedbe

  1. Bravo, Vlatka! Recepti su detaljni, zanimljivi i ukusni...jednostavno fantasticni ��Samo tako nastavite

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Pizza kao iz krušne peči sa punjenim rubom

Baš kao iz pizzerie, još i ukusnija. Ovaj puta je slavonska verzija, vi možete dodatke birati po svojoj želji.  Ovo je velika Pizza veličine pećnice, dovoljna za dvoje gladnih ljudi. Ako trebate više od jedne velike pizze pravite duplu ili tro duplu smijesu. Za ovu pizzu vam nije potrebna tepsija, dovoljan je papir za pečenje  i polica/mreža za pečenje iz pećnice.

Ali za početak evo par savijete za savršenu pizzu:

-Pizzu je najbolje peči kratko na jakoj temperaturi u dobro zagrijanoj pećnici 220°C -Dodatke treba dodavati umjereno. bolje da da ima po malo od svega nego da je pretrpamo jer će biti mljeckavo, važno da je ravnomjerno raspoređeno. -Slaganje dodataka je isto važno za dobru pizzu a slaže se ovako: na tijesto ide kečap, zatim šunka i nakon toga sir. Svi ostali dodatci se stavljaju gore na sir. U protivnom će sir kad se rastopi napraviti kao poklopac i ako ispod njega bude previše dodataka neće se fino ispeći i pizza može biti mljeckava.


Sastojci
Za tijesto:
300 gr brašna 1 žličica…

Štrudla Čokoholičarev san / Chocoholic dream strudel

Instant štrudla sa čokoladom za koju vam trebaju samo tri sastojka. Brza, jednostavna i apsolutno fantastična.
Sastojci:
500 gr paket gotovog lisnatog tijesta ( 1 paket ) 400 gr  omiljene čokolade ( 4 komada po 100 gr ) 1 jaje za premazivanje

Priprema:
Lisnato tijesto odmrznite. Obično je u svakom paketu tijesto razdijeljeno na dva komada, ako je kojim slučajem ( ovisno o proizvođaču ) tijesto u jednom komadu prerežite ga po pola tako da dobijete dva jednaka komada.
Svaki komad tijesta razvaljajte tako da bude tri puta širi od čokolade tj. da kad na njega poslažete dvije čokolade jednu ispod druge sa svake strane ostane dovoljno tijesta za zamotavanje. Na  komad razvaljenoga tijesta postavimo dvije cijele table čokolade, jednu ispod druge u dužinu. Tijesto koje je ostalo viriti sa svake strane zarežemo ukoso na trake od 1,5 cm. Zatim trakice prebacujemo naizmjenice s jedne pa sa druge strane preko čokolade kao da pletemo pletenicu i tako omotamo čokoladu i dobijemo štrudlu.


Isto pono…

Pileći medaljoni u umaku od sira / Chicken medallions in cheese sauce

Brzo, jednostavno, i jako, jako ukusno. Moji ukućani ovo jelo prosto obožavaju .  Ako volite sir ovo jelo nemojte propustiti probat. Nećete požaliti

Sastojci ( količina dovoljna za 4 osobe )
3- 4 filea pilećeg bijelog mesa (ovisno o veličini) 300 g sira trapista (može i vise različitih sireva) 500 ml vrhnja za kuhanje 1 dl bijelog suhog vina sol, Vegeta, crvene mljevene paprike, malo ulja


Priprema
1. Pileći file okrenuti vodoravno i izrezati na ploške/medaljone oko prst debele. Prekriti ih plastičnom folijom i još malo lagano istući.. Dobro ih začiniti  ( sol, biber, Vegeta, malo crvene paprike) . Ostaviti da stoji u  hladnjaku 30 min. U međuvremenu naribati sir trapist

2. Ugrijati tavu uz dodatak malo ulja. Kada je tava ugrijana  ispržiti medaljone sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju. Izvaditi medaljone u tanjur ili zdjelu.


3. Tavu odmaknuti od vatre i i zaliti sa 1dl suhog bijelog vina, i vratimo malo na laganu vatru da se odlijepe svi oni karamelizirani ostatci od pečenja,…

Keksolina

Ovu jednostavnu, fantastičnu tortu morate probati, Sočna, kremasta torta savršenog spoja vanilije i višanja.
Sastojci: 500 gr petit  keksa 150 gr prženih lješnjaka ili oraha 200 gr šećera 1 tegla kompota od višanja 2 pudinga od vanilije 7 dcl mlijeka 250 gr margarina ili putra             --------- 2dcl šlaga za ukras

Keks isjeckati na komadiće. Lješnjake popržiti ( po uputama ovdje ), očistiti i isjeckati na sitne komadiće i pomiješati sa keksom.
U malo mlijeka umiješati prašak za puding a ostatak mlijeka staviti kuhati zajedno sa šećerom. Kad prokuha umiješati puding i kuhati uz stalno miješanje na laganoj vatri dok se ne zgusne. Vreli puding istresti na tacnu u tankom sloju, prekriti sa folijom i staviti hladiti.
Omekšali margarin isjeckati na kockice i dobro izraditi mikserom, postepeno dodavati ohlađeni puding uz stalno miješanje dok ne dobijemo glatku smijesu.
Fil dodati u sjeckane lješnjake i keks, dodati procijeđene višnje i sve ravnomjerno izmiješati lopaticom.
Obruč od ok…

A la Wild

Brzo, ne ovo jelo nije brzo, jednostavno , nije baš ni jednostavno ali je zato definitivno FANTASTIČNO.
Idealno je za posebne prilike i uz malo truda oduševit će svakog tko ga proba.
Ovaj recept je u našoj je obitelji malo manje od stoljeća i prenosi se sa koljena na koljeno. Iako ima bezbroj sličnih recepata ja ga pravim onako  kao što ga je pravila moja baka  uz male tehničke izmjene naravno jer  ona ga je  kuhala na starom šporetu na drva i ugalj pa je to trajalo doslovno cijelo prijepodne. Nije tada bilo ni štapnih miksera ili blendera koji  danas olakšavaju posao, ona je sve na kraju pasirala ručnom pasirkom. Tako da sam ja ovaj recept malo modernizirala ali sastojci, omjeri i okusi su ostali potpuno isti.
Sam naziv A la Wild  (Na divlje) govori kako se ovo jelo pravi od divljači. Međutim u današnje vrijeme barem kod nas do mesa divljači je teško doći a ako ga i nađeš  poprilično je skupo. Najbolja zamjena za meso divljači je junetina ili mlada teletina ali iz vlastitog iskust…

Varivo od graška sa mesom i noklicama

Ovo je savršeno, domače jelo na žlicu. Mesa ide malo čisto radi okusa i možete ga koristiti kakvog god želite: piletinu svinjetinu, teletinu, gotovu smjesu mesa za gulaš ( izrezano na kockice ) uzmite što imate pri ruci. Meso i onako ne igra glavnu ulogu u ovome jelu.


Sastojci
Za varivo:
200 gr mesa po želji izrezanog na manje komade ili kockice 500 gr sviježeg ili smrznutog graška 1 glavica luka 2 češanja češnjaka 1 žličica soli 2 žličice Vegete 1 žličica crvene mljevene paprike Malo ulja


Za noklice:
1 jaje 2- 3 žlice brašna Prstohvat soli



Priprema
Varivo
Meso očistiti od žilica i isjeci na manje kockice. Posoliti i posipati sa malo Vegete. Dobro izmiješati i ostaviti da se marinira 5 – 10 minuta.
U međuvremenu isjeckati luk na sitne kockice i češnjak što sitnije.
U malu zdjelicu staviti malo brašna i meso uvaljati u brašno a višak otresti.


Na VRELI lonac staviti malo ulja i na laganoj vatri popržiti meso sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju. Dodati luk i popržiti dok ne postane s…

Pita sa jagodama i vanilijom

Klasična otvorena voćna  pita sa jagodama i kremom od vanilije,  napravljena od savršenog prhkog tijesta.

SAVJETI ZA SAVRŠENO PRHKO TIJESTO Po naputku od Željke Klemenčić (Tri , dva, jedan kuhaj) u bilo kojem omiljenom receptu za prhko tijesto dio tekućine zamjeni se sa alkoholom (votkom ili nekom drugom žestom) da bi dobili savršeno prhko tijesto koje se prosto topi u ustima. Ja taj trik koristim za sve slatka i slana prhka tijesta, koji izazivaju oduševljenje svima koji ih probaju. Ovaj mali trik koristim uvijek u svom omiljenom receptu za prhko tijesto a to je zlatni omjer  1:2:3   tj. 1 dio šećera, 2 dijela masnoće, 3  dijela brašna.
Sastojci
ZA TIJESTO
100 gr Šećera 200 gr Margarina 300 gr Brašna 2 žlice votke ili nekog drugog alkohola 1 vanili šećer

ZA FIL :
500 gr očišćenih jagoda ---------------- 2 pudinga od vanilije 7 dcl mlijeka 4 žlice šećera u prahu 200 gr maslaca ili margarina

ZA UKRAS:
1 šlag iz vrećice ili 2 dcl tekućeg vrhnja za šlag

Priprema
Margarin isje…

Lepinjice i Zemičke

Mekane, tople savršene za sendviće,i razne namaze !


Sastojci:

500 g (1/2 kg ) brašna (najbolje je pola oštrog i pola glatkog)
50 ml mlijeka
200 ml mlake vode
1 suhi kvasac ( 1 žličice )
1 žlica soli
1 žlica šečera
1 žlica masti ili
2 žlice ulja


Priprema

Sve suhe sastojke: brašno, šećer, sol i kvasac staviti u istu zdjelu i dobro promiješati. Usipati toplu vodu i maslinovo ulje. Sve dobro umijesiti u glatko tijesto. Tijesto će prvo biti malkice mljeckavo  ali će vremenom mekinje upiti dosta tekućine. Prekriti i ostaviti  na toplom da se diže oko 45 minuta dok mu se obujam ne podupla. 

Dignuto tijesto  podijeliti na 2 dijela i od svakog napraviti valjak.
Svaki valjak prerezati na 8 - 10 ploški, zatim svaku plošku smotati u kuglicu prekriti krpom ili zdjelom i ostaviti još 15 min.

Uzeti svaku kuglicu i pritisnuti je dlanom da se spljošti i dobijemo lepinju. Poslagati na lim za pećenje i izbockati vilicom ili zarezati nožem.



Dobro pošpricati sa vodom da se saperu svi ostatci brašna sa ki…

Marokanske mesne okruglice

Sastojci
Za okruglice :
400 gr goveđeg mljevenog mesa (može i miješano) 2 žlice kus-kusa ½ glavice luka 1 češanja češnjaka 1 žličica vegete 1 žličica Marokanskog mixa začina RAS EL HANOUT
      ( možete ga napraviti po receptu DIY začinski mixevi )
Sjeckani peršinov list
Za umak:
½ glavice luka 1 češanj češnjaka ½ žličice marokanskog mixa začina RAS EL HANOUT  2 dcl pasirane rajčice 3 dcl goveđeg jušnog temeljca a može i pola goveđe kocke za juhu otopljene u vodi Sjeckani peršinov list


Priprema
Dobro ugrijati tavu da bude vruća. Dodati malo ulja i ispržiti okruglice da dobiju boju sa svih strana. Ne treba pretrpavati tavu, bolje je pržiti okruglice iz dva puta. Kad su okruglice dobile boju izvaditi ih i ostaviti sa strane.
Na ostatcima od prženja okruglica, dodati luk i pržiti ga dok ne postane zlatne boje, dodati češnjak i brašno, kratko popržiti i zaliti sa pasiranom rajčicom. Dodati začine. Sve dobro promiješati zaliti jušnim temeljcem. 
Dobro promiješati, vrati okruglice u umak za…

Kineski pileći stir fry rezanci / Chinese chicken stir fry noodles

Stir-frying je kulinarska metoda brze pripreme mesa i povrća koji se prvo sjeckaju na sitne komade i prže (najčešće u woku) na ulju na visokoj temperaturi, uz dodatak tjestenine ili riže također pržene. Tijekom prženja, sastojci se kontinuirano miješaju kuhačom ili lopaticom i/ili prevrću žustrim potezima tave/woka. Kratkom termičkom obradom (najčešće 5 do 8 minuta) povrće zadržava svoju boju i ostaje hrskavo dok je meso sočno, mekano i puno aroma. Za pripremu stir-fry jela odaberite mekane komade mesa poput svinjskog lungića, junećeg flana ili pilećih prsa. Meso je potrebno narezati na rezance ili komade veličine zalogaja. Izbjegavajte žilave komade mesa koji inače zahtijevaju dugo kuhanje ili pečenje, poput svinjskog vrata Osim mesa mogu se  koristiti i morski plodovi ali se oni onda dodaju na kraju zbog krače termičke obrade. Povrće se najčešće koristi sezonsko ili smrznuto sve zavisi što imate u ponudi.



Sastojci
½ vezice sviježeg lisnatog peršina  1/3 vezice sviježeg lisnatog celera 3 češnj…