Preskoči na glavni sadržaj

Share by

Diy Savršeni mix za savršene muffine & cupcakse







Za mene su muffini & cupcaksi idealan kolač za na brzinu. Gotovi u tren oka, kad ti se iznenada najave gosti, kad ti prijateljice dolaze na kavu, idealni za zabave ili jednostavno kao slatka popodnevna poslastica. Znam da postoji tisuću i jedan recept za muffine & cupcakse i da velik broj ljudi poseže za kupovnim, gotovim smjesama ( mixevima ) koji nikada ne ispuni svoja očekivanja. Ovdje ću vam pokazati kako sami izraditi gotovi mx koji sam osmislila od svog najdražeg recepta za muffine & cupcakse koji su sočni, tope se u ustima i od njih se mogu raditi bezbrojne kombinacije, jer šta je GOTOV MIX nego svi suhi sastojci stavljeni u istu vrećicu. Isti se ovi mixevi  koriste i kao baza za cupcakse  samo na njih stavi krema  Zato napravite svoj mix. Koristite ga odmah ili stavite u vrećicu za kasnije.
      
Sastojci
1 šalica = 250 ml

ZA  IZRADU  MUFFINA:

1 Muffin mix   po želji
1 Jaje
100 ml ulja
200 ml mlijeka


ZA IZRADU MIXEVA :

Muffins mix - Vanilija
2 šalice Brašna
5 žlica Šećera
1 Prašak za pecivo
1 Vanili šećer
Prstohvat soli

 Muffins mix - Kakao
2 šalice Brašna (oduzeti 2 žlice zbog dodavanja kakaoa )
5 žlica Šećera
2 žlice Kakaoa
1 Prašak za pecivo
1 Vanili šećer
Prstohvat soli

Muffins mix - Cimet
2 šalice Brašna
5 žlica Šećera
1 Prašak za pecivo
1 Vanili šećer
2 čajne žlice cimeta
Prstohvat soli

Muffins mix – Kakao i kava
2 šalice Brašna (oduzeti 3 žlice zbog dodavanja kakaoa )
5 žlica Šećera
2 žlice Kakaoa
1 žlica instant kave
1 Prašak za pecivo
1 Vanili šećer

Muffins mix  - Božićni
2 šalice Brašna (oduzeti 2 žlice zbog dodatka kakaoa )
5 žlica Šećera
3 žlice Kakaoa
1 Prašak za pecivo
1 žlica Aromatičnog šećera
Prstohvat soli
Recept za : Aromatični  šećer  ,, Božićni mix" pogledajte ovdje.


PRIPREMA MIXEVA: 

Bilo za koji se mix odlučili ja preporučam da radite duplo. Sve suhe sastojke stavite jednu turu u zdjelu da koristite odmah, a paralelno stavljajte drugu turu u plastičnu vrećicu  te spremite za neki drugi dan. Samo svakako označite šta je u vrećici i upute za upotrebu. i imate svoju gotovu smjesu. za muffine.   Kako god i za bilo koji se Mix odlučili, kao i u svakom kupovnom gotovom mixu, moraju se dodati i drugi sastojci koji su u svim ovim mixevima isti:  


PRIPREMA  MUFFINA : 

Ugrijati pećnicu na 180°C Mix za muffine  istresite u zdjelu i sve ravnomjerno izmiješajte. U drugu posudu umiješajte sve dodatne sastojke: jaja, mlijeko i ulje. Ne trebate mikser samo razradite vilicom. Ulijte tekuće sastojke u suhe i pomoću lopatice za miješanje izmiješajte u glatku jednoličnu smijesu. Pripremite 12 papirnatih košarica.

PRIPREMA CUPCAKE:

Kada pripremate cupcake, smijesu rasporedite na 18 košarica, tako da ne budu preveliki i da bude isti omjer biskvita i fila. ( oko 1 žlica u svaku)  da ne morate peči iz dvije ture, košarice poslažite u veliku tepsiju.
Cupcake sa čokoladom i kavom

E sada možete jednostavno ravnomjerno rasporediti smjesu u papirnatie košarice i peči na 180°C 25 - 30 min ovisno o vašoj pećnici i dobiti jednostavne , makar ukusne muffine ili bazu za cupcakse;  ili ćete pustiti mašti na volju i stvoriti svoje omiljene kombinacije. Evo ovdje možete vidjeti neke ideje pa se sami poigrati sa kombinacijama:

Muffini od vanilije sa komadićima tamne čokolade
Muffini od kakaoa sa komadićima bijele čokolade
Muffini od cimeta sa komadićima bijele čokolade  
Muffini od kakaoa i kave sa komadićima tamne čokolade

Bez obzira za koju se kombinaciju odlučili , Napravite glatko tijesto od Muffins mix - po želji. 100 gr  čokolade isjeckajte na komadiće otprilike veličine graška, ne moraju svi biti jednaki. Ravnomjerno umiješajte čokoladu u tijesto i time punite košarice. Peči na 180°C oko 25 - 30 min.


Muffini od vanilije punjeni džemom od višanja ili malina
Muffini sa cimetom punjene džemom od višanja ili šljiva



Napravite glatko tijesto od Muffins mix - po želji  .
U svaku papirnatu košaricu stavite malo više od pola žlice smjese (pomognite si sa dvije žlice jer tijesto je gusto).
Sada na sredinu svake košarice na tijesto stavimo po 1 punu čajnu žlicu džema ( još je bolje kad ima komadiće voća).
Nakon toga ostatak tijesta rasporedimo jednako po košaricama da prekrije džem. Ako i nije sve prekriveno nema bojazni tijesto će se samo spojiti.
Peči na 180°C oko 25 - 30 min.

Muffini od vanilije punjeni nutellom
Muffini od kakaoa punjeni nutellom 
Muffini od cimeta  punjeni nutellom
Muffini Božićni  punjeni nutellom
Muffini od kakaoa i kave punjeni nutellom

Nutellu staviti prije pripreme kratko u hladnjak da se malo stisne. Postupak je isti kao i u prethodnom receptu.  nutellom ili neki slični čokoladni namaz stavite na kratko u hladnjak  da se malo stvrdne.   
Napravite glatko tijesto od Muffins mix po želji .
U svaku papirnatu košaricu stavite malo više od pola žlice smjese (pomognite si sa dvije žlice jer tijesto je gusto).
Sada na sredinu svake košarice na tijesto stavimo po 1 punu čajnu žlicu nutellu
Nakon toga ostatak tijesta rasporedimo jednako po košaricama da prekrije nutellu. Ako i nije sve prekriveno nema bojazni tijesto će se samo spojiti.
Peči na 180°C oko 25 - 30 min.

Muffini od vanilije punjeni čokoladom
Muffini od kakaoa punjeni čokoladom
Muffini od cimeta  punjeni čokoladom
Muffini Božićni  punjeni čokoladom 
Muffini od kakaoa i kave  punjeni čokoladom

Ovdje možete koristiti bilo koju čokoladu volite: mliječnu, tamnu ili bijelu.
Izrežite čokoladu na kockice, treba vam 12 kockica.
Ako je čokolada tanka kao što bijela nekada zna biti koristite duplo stavite kockicu na kockicu. Radite po principu kao i u prijašnja dva recepta

Muffini  sa voćem 

Bez obzira za koju se kombinaciju voća i mixa odlučili , napravite glatko tijesto od Muffins mix - po želji.
150 gr voća isjeckajte na komadiće ili naribajte npr. Jabuke, kruške, šljive, breskve, marelice ... Ako koristite banane one se mogu zdrobiti ili izrezati na  kockice. Ako pak koristite višnje ili bobičasto voće  njih nije potrebno usitnjavati. Koriste se svježe ili dok su još smrznute da ne bi pustile previše soka.
U zadnjem trenu umiješajte voće u tijesto i time odmah  punite košarice. Peči na 180°C oko 25 - 30 min.



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Pizza kao iz krušne peči sa punjenim rubom

Baš kao iz pizzerie, još i ukusnija. Ovaj puta je slavonska verzija, vi možete dodatke birati po svojoj želji.  Ovo je velika Pizza veličine pećnice, dovoljna za dvoje gladnih ljudi. Ako trebate više od jedne velike pizze pravite duplu ili tro duplu smijesu. Za ovu pizzu vam nije potrebna tepsija, dovoljan je papir za pečenje  i polica/mreža za pečenje iz pećnice.

Ali za početak evo par savijete za savršenu pizzu:

-Pizzu je najbolje peči kratko na jakoj temperaturi u dobro zagrijanoj pećnici 220°C -Dodatke treba dodavati umjereno. bolje da da ima po malo od svega nego da je pretrpamo jer će biti mljeckavo, važno da je ravnomjerno raspoređeno. -Slaganje dodataka je isto važno za dobru pizzu a slaže se ovako: na tijesto ide kečap, zatim šunka i nakon toga sir. Svi ostali dodatci se stavljaju gore na sir. U protivnom će sir kad se rastopi napraviti kao poklopac i ako ispod njega bude previše dodataka neće se fino ispeći i pizza može biti mljeckava.


Sastojci
Za tijesto:
300 gr brašna 1 žličica…

Štrudla Čokoholičarev san / Chocoholic dream strudel

Instant štrudla sa čokoladom za koju vam trebaju samo tri sastojka. Brza, jednostavna i apsolutno fantastična.
Sastojci:
500 gr paket gotovog lisnatog tijesta ( 1 paket ) 400 gr  omiljene čokolade ( 4 komada po 100 gr ) 1 jaje za premazivanje

Priprema:
Lisnato tijesto odmrznite. Obično je u svakom paketu tijesto razdijeljeno na dva komada, ako je kojim slučajem ( ovisno o proizvođaču ) tijesto u jednom komadu prerežite ga po pola tako da dobijete dva jednaka komada.
Svaki komad tijesta razvaljajte tako da bude tri puta širi od čokolade tj. da kad na njega poslažete dvije čokolade jednu ispod druge sa svake strane ostane dovoljno tijesta za zamotavanje. Na  komad razvaljenoga tijesta postavimo dvije cijele table čokolade, jednu ispod druge u dužinu. Tijesto koje je ostalo viriti sa svake strane zarežemo ukoso na trake od 1,5 cm. Zatim trakice prebacujemo naizmjenice s jedne pa sa druge strane preko čokolade kao da pletemo pletenicu i tako omotamo čokoladu i dobijemo štrudlu.


Isto pono…

Pileći medaljoni u umaku od sira / Chicken medallions in cheese sauce

Brzo, jednostavno, i jako, jako ukusno. Moji ukućani ovo jelo prosto obožavaju .  Ako volite sir ovo jelo nemojte propustiti probat. Nećete požaliti

Sastojci ( količina dovoljna za 4 osobe )
3- 4 filea pilećeg bijelog mesa (ovisno o veličini) 300 g sira trapista (može i vise različitih sireva) 500 ml vrhnja za kuhanje 1 dl bijelog suhog vina sol, Vegeta, crvene mljevene paprike, malo ulja


Priprema
1. Pileći file okrenuti vodoravno i izrezati na ploške/medaljone oko prst debele. Prekriti ih plastičnom folijom i još malo lagano istući.. Dobro ih začiniti  ( sol, biber, Vegeta, malo crvene paprike) . Ostaviti da stoji u  hladnjaku 30 min. U međuvremenu naribati sir trapist

2. Ugrijati tavu uz dodatak malo ulja. Kada je tava ugrijana  ispržiti medaljone sa svake strane dok ne dobiju zlatnu boju. Izvaditi medaljone u tanjur ili zdjelu.


3. Tavu odmaknuti od vatre i i zaliti sa 1dl suhog bijelog vina, i vratimo malo na laganu vatru da se odlijepe svi oni karamelizirani ostatci od pečenja,…

Keksolina

Ovu jednostavnu, fantastičnu tortu morate probati, Sočna, kremasta torta savršenog spoja vanilije i višanja.
Sastojci: 500 gr petit  keksa 150 gr prženih lješnjaka ili oraha 200 gr šećera 1 tegla kompota od višanja 2 pudinga od vanilije 7 dcl mlijeka 250 gr margarina ili putra             --------- 2dcl šlaga za ukras

Keks isjeckati na komadiće. Lješnjake popržiti ( po uputama ovdje ), očistiti i isjeckati na sitne komadiće i pomiješati sa keksom.
U malo mlijeka umiješati prašak za puding a ostatak mlijeka staviti kuhati zajedno sa šećerom. Kad prokuha umiješati puding i kuhati uz stalno miješanje na laganoj vatri dok se ne zgusne. Vreli puding istresti na tacnu u tankom sloju, prekriti sa folijom i staviti hladiti.
Omekšali margarin isjeckati na kockice i dobro izraditi mikserom, postepeno dodavati ohlađeni puding uz stalno miješanje dok ne dobijemo glatku smijesu.
Fil dodati u sjeckane lješnjake i keks, dodati procijeđene višnje i sve ravnomjerno izmiješati lopaticom.
Obruč od ok…

A la Wild

Brzo, ne ovo jelo nije brzo, jednostavno , nije baš ni jednostavno ali je zato definitivno FANTASTIČNO.
Idealno je za posebne prilike i uz malo truda oduševit će svakog tko ga proba.
Ovaj recept je u našoj je obitelji malo manje od stoljeća i prenosi se sa koljena na koljeno. Iako ima bezbroj sličnih recepata ja ga pravim onako  kao što ga je pravila moja baka  uz male tehničke izmjene naravno jer  ona ga je  kuhala na starom šporetu na drva i ugalj pa je to trajalo doslovno cijelo prijepodne. Nije tada bilo ni štapnih miksera ili blendera koji  danas olakšavaju posao, ona je sve na kraju pasirala ručnom pasirkom. Tako da sam ja ovaj recept malo modernizirala ali sastojci, omjeri i okusi su ostali potpuno isti.
Sam naziv A la Wild  (Na divlje) govori kako se ovo jelo pravi od divljači. Međutim u današnje vrijeme barem kod nas do mesa divljači je teško doći a ako ga i nađeš  poprilično je skupo. Najbolja zamjena za meso divljači je junetina ili mlada teletina ali iz vlastitog iskust…

Varivo od graška sa mesom i noklicama

Ovo je savršeno, domače jelo na žlicu. Mesa ide malo čisto radi okusa i možete ga koristiti kakvog god želite: piletinu svinjetinu, teletinu, gotovu smjesu mesa za gulaš ( izrezano na kockice ) uzmite što imate pri ruci. Meso i onako ne igra glavnu ulogu u ovome jelu.


Sastojci
Za varivo:
200 gr mesa po želji izrezanog na manje komade ili kockice 500 gr sviježeg ili smrznutog graška 1 glavica luka 2 češanja češnjaka 1 žličica soli 2 žličice Vegete 1 žličica crvene mljevene paprike Malo ulja


Za noklice:
1 jaje 2- 3 žlice brašna Prstohvat soli



Priprema
Varivo
Meso očistiti od žilica i isjeci na manje kockice. Posoliti i posipati sa malo Vegete. Dobro izmiješati i ostaviti da se marinira 5 – 10 minuta.
U međuvremenu isjeckati luk na sitne kockice i češnjak što sitnije.
U malu zdjelicu staviti malo brašna i meso uvaljati u brašno a višak otresti.


Na VRELI lonac staviti malo ulja i na laganoj vatri popržiti meso sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju. Dodati luk i popržiti dok ne postane s…

Pita sa jagodama i vanilijom

Klasična otvorena voćna  pita sa jagodama i kremom od vanilije,  napravljena od savršenog prhkog tijesta.

SAVJETI ZA SAVRŠENO PRHKO TIJESTO Po naputku od Željke Klemenčić (Tri , dva, jedan kuhaj) u bilo kojem omiljenom receptu za prhko tijesto dio tekućine zamjeni se sa alkoholom (votkom ili nekom drugom žestom) da bi dobili savršeno prhko tijesto koje se prosto topi u ustima. Ja taj trik koristim za sve slatka i slana prhka tijesta, koji izazivaju oduševljenje svima koji ih probaju. Ovaj mali trik koristim uvijek u svom omiljenom receptu za prhko tijesto a to je zlatni omjer  1:2:3   tj. 1 dio šećera, 2 dijela masnoće, 3  dijela brašna.
Sastojci
ZA TIJESTO
100 gr Šećera 200 gr Margarina 300 gr Brašna 2 žlice votke ili nekog drugog alkohola 1 vanili šećer

ZA FIL :
500 gr očišćenih jagoda ---------------- 2 pudinga od vanilije 7 dcl mlijeka 4 žlice šećera u prahu 200 gr maslaca ili margarina

ZA UKRAS:
1 šlag iz vrećice ili 2 dcl tekućeg vrhnja za šlag

Priprema
Margarin isje…

Lepinjice i Zemičke

Mekane, tople savršene za sendviće,i razne namaze !


Sastojci:

500 g (1/2 kg ) brašna (najbolje je pola oštrog i pola glatkog)
50 ml mlijeka
200 ml mlake vode
1 suhi kvasac ( 1 žličice )
1 žlica soli
1 žlica šečera
1 žlica masti ili
2 žlice ulja


Priprema

Sve suhe sastojke: brašno, šećer, sol i kvasac staviti u istu zdjelu i dobro promiješati. Usipati toplu vodu i maslinovo ulje. Sve dobro umijesiti u glatko tijesto. Tijesto će prvo biti malkice mljeckavo  ali će vremenom mekinje upiti dosta tekućine. Prekriti i ostaviti  na toplom da se diže oko 45 minuta dok mu se obujam ne podupla. 

Dignuto tijesto  podijeliti na 2 dijela i od svakog napraviti valjak.
Svaki valjak prerezati na 8 - 10 ploški, zatim svaku plošku smotati u kuglicu prekriti krpom ili zdjelom i ostaviti još 15 min.

Uzeti svaku kuglicu i pritisnuti je dlanom da se spljošti i dobijemo lepinju. Poslagati na lim za pećenje i izbockati vilicom ili zarezati nožem.



Dobro pošpricati sa vodom da se saperu svi ostatci brašna sa ki…

Marokanske mesne okruglice

Sastojci
Za okruglice :
400 gr goveđeg mljevenog mesa (može i miješano) 2 žlice kus-kusa ½ glavice luka 1 češanja češnjaka 1 žličica vegete 1 žličica Marokanskog mixa začina RAS EL HANOUT
      ( možete ga napraviti po receptu DIY začinski mixevi )
Sjeckani peršinov list
Za umak:
½ glavice luka 1 češanj češnjaka ½ žličice marokanskog mixa začina RAS EL HANOUT  2 dcl pasirane rajčice 3 dcl goveđeg jušnog temeljca a može i pola goveđe kocke za juhu otopljene u vodi Sjeckani peršinov list


Priprema
Dobro ugrijati tavu da bude vruća. Dodati malo ulja i ispržiti okruglice da dobiju boju sa svih strana. Ne treba pretrpavati tavu, bolje je pržiti okruglice iz dva puta. Kad su okruglice dobile boju izvaditi ih i ostaviti sa strane.
Na ostatcima od prženja okruglica, dodati luk i pržiti ga dok ne postane zlatne boje, dodati češnjak i brašno, kratko popržiti i zaliti sa pasiranom rajčicom. Dodati začine. Sve dobro promiješati zaliti jušnim temeljcem. 
Dobro promiješati, vrati okruglice u umak za…

Kineski pileći stir fry rezanci / Chinese chicken stir fry noodles

Stir-frying je kulinarska metoda brze pripreme mesa i povrća koji se prvo sjeckaju na sitne komade i prže (najčešće u woku) na ulju na visokoj temperaturi, uz dodatak tjestenine ili riže također pržene. Tijekom prženja, sastojci se kontinuirano miješaju kuhačom ili lopaticom i/ili prevrću žustrim potezima tave/woka. Kratkom termičkom obradom (najčešće 5 do 8 minuta) povrće zadržava svoju boju i ostaje hrskavo dok je meso sočno, mekano i puno aroma. Za pripremu stir-fry jela odaberite mekane komade mesa poput svinjskog lungića, junećeg flana ili pilećih prsa. Meso je potrebno narezati na rezance ili komade veličine zalogaja. Izbjegavajte žilave komade mesa koji inače zahtijevaju dugo kuhanje ili pečenje, poput svinjskog vrata Osim mesa mogu se  koristiti i morski plodovi ali se oni onda dodaju na kraju zbog krače termičke obrade. Povrće se najčešće koristi sezonsko ili smrznuto sve zavisi što imate u ponudi.



Sastojci
½ vezice sviježeg lisnatog peršina  1/3 vezice sviježeg lisnatog celera 3 češnj…