Moje pokladne krofnice





Šarene, prave karnevalske.

ZA KROFNE

500 gr  glatkog brašna
2 žlice šećera
2 žličice suhog kvasca
Prstohvat soli
2 jaja
80 gr maslaca ili margarina
250 ml mlijeka
2 žlice ruma
1 limun samo korica
Ulje za prženje

ZA PUNJENJE

Po želji pekmez ili čokoladni namaz

ZA PRELJEV

100 gr čokolade
1 žlica ulja

ZA POSIP

Šarene mrvice




KROFNE

Brašno, šećer, sol, suhi kvasac i ribanu koricu od Limuna staviti u zdjelu i dobro promiješati.
Margarin dodati u mlijeko i staviti grijati da bude toplo ne vruće. Dodati u brašno i dodati rum i razmućena jaja.
Umijesiti tijesto da bude meko i glatko, poklopiti i ostaviti na toplom da se diže
Kada se diglo za duplo 45 – 60 min još jednom premijesiti i razvaljati na prst debelo i pomoću čaše ili kalupa izrezati krugove i slagati ih na jednu polovicu stolnjaka te prekriti drugom polovicom.
Ostatke tijesta skupiti ponovo zamijesiti i rezati dok ne potrošimo svo tijesto. Ja sam dobila 22 krofnice .
Ostaviti izrezane krofne prekrivene da se dižu još 20 min.



Pržiti u dubokom, vrelom  ulju na laganoj vatri sa obje strane dok ne dobiju boju. Izvaditi na papirnati ubrus da se ocijede.
Krofne puniti pekmezom (ja sam pomoću vrećice za ukrašavanje). Umočiti u preljev od čokolade i posipati šarenim mrvicama.

PRELJEV OD ČOKOLADE

Na pari rastopiti čokoladu i ulje i dobro izmiješati da bude glatko .




Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti