Meksička prljava riža / Mexican dirty rice




Tradicionalno jelo južnjačke i meksičke kuhinje. Pikantno, ukusno i zasitno. Najćešće se koristi kao prilog iako može biti i samostalni obrok.

Sastojci:

1 manja konzerva crvenog graha ( oko 300 gr )
1 konzerva kukuruza
1 šalica bijele riže dugog zrna
1 glavica luka
2 češanj češnjaka
Sviježe ili sušene čili papričice
Sol, papar i malo vegete
2 šalice jušnog temeljca ili vode
Maslinovo ulje



Priprema:

Rižu stavite u zdjelu i lagano  isperite u hladnoj vodi sve dok voda ne postane bistra. Dobro ju ocjedite u cjedilu.

U dobro zagrijanu dublju tavu stavite malo maslinovog ulja, dodajte sitno sjeckani luk i popržite ga.
Dodajte ocijeđeni  grah i kukuruz zajedno sa tekućinom iz konzerve. Dodajte sitno sjeckani ili ribani češnjak i sjeckanu sviježu ili mljevenu čili papričicu. Posoliti, popapriti i dodati Vegete.
Dobro promiješajte. Ubacite ocijeđenu rižu, zalijte temeljcem, promiješajte i pustite da zakuha.



Poklopite, smanjite vatru i kuhajte poklopljeno 10-15 min dok se riža ne skuha i popije tekućinu.
Na kraju posipati sjeckanim peršinovim i celerovim lišćem.

Ukoliko ovu rižu pripremate kao samostalan obrok tada prvo popržite ljutu kobasicu isječenu na kolutove oko 100- 200 gr. Nakon toga dodajete luk i slijedite dalje već opisani postupak.


Popularni recepti