Krofne vanilija, Krofne čokolada / Vanilla donuts, Chocolate donuts




Volim krofne na bilo koji način. Ovaj puta su punjene sa filom od vanilije  i namazom od čokolade.

Sastojci

ZA KROFNE

500 gr  glatkog brašna
2 žlice šećera
2 žličice suhog kvasca
Prstohvat soli
2 jaja
80 gr maslaca ili margarina
250 ml mlijeka
2 žlice ruma
1 limun samo korica
Ulje za prženje

PUNJENJE OD VANILIJE

1 puding od vanilije
400 ml mlijeka
3 žlice šećera
50 gr maslaca ili margarina

PUNJENJE  OD ČOKOLADE

Čokoladni namz

ZA POSIP
Šećer u prahu


Postupak:

Brašno, šećer, sol, suhi kvasac i ribanu koricu od Limuna staviti u zdjelu i dobro promiješati.
Margarin dodati u mlijeko i staviti grijati da bude toplo ne vruće. Dodati u brašno i dodati rum i razmućena jaja.
Umijesiti tijesto da bude meko i glatko, poklopiti i ostaviti na toplom da se diže oko 45 – 60 min. dok tijesto ne naraste na duplu količinu. još jednom premijesiti i razvaljati na prst debelo i pomoću čaše ili kalupa izrezati krugove i slagati ih na čistu krpu te prekriti drugom.
Ostatke tijesta skupiti ponovo zamijesiti i rezati dok ne potrošimo svo tijesto. Ja sam dobila 22 krofnice .
Ostaviti izrezane krofne prekrivene da se dižu još 20 min.

Pržiti u dubokom, vrelom  ulju na laganoj vatri sa obje strane dok ne dobiju boju. Izvaditi na papirnati ubrus da se ocijede.
Krofne puniti filom pomoću vrećice za ukrašavanje ili male žlice. Ja sam polovicu krofna punila sa filom od vanilije a dre sa namazom od čokolade.
Na kraju posipati sa šećerom u prahu.

FIL OD VANILIJE

U malo mlijeka razmutiti puding a ostatak mlijeka zajedno sa šećerom staviti kuhati. Kad mlijeko prokuha ukuhati razmućeni puding i na laganoj vatri uz stalno miješanje pustiti da prokuha i zgusne se. Maknuti sa vatre i u vruće umiješati maslac. Prebaciti u zdjelu, prekriti sa plastičnom folijom da se ne napravi korica i ostaviti da se hladi. Ohlađenim filom puniti krofne.








Popularni recepti