Volim krofne na bilo koji način. Ovaj puta su punjene sa
filom od vanilije i namazom od čokolade.
Sastojci
ZA KROFNE
500 gr glatkog brašna
2 žlice šećera
2 žličice suhog kvasca
Prstohvat soli
2 jaja
80 gr maslaca ili margarina
250 ml mlijeka
2 žlice ruma
1 limun samo korica
Ulje za prženje
PUNJENJE OD VANILIJE
1 puding od vanilije
400 ml mlijeka
3 žlice šećera
50 gr maslaca ili margarina
PUNJENJE OD ČOKOLADE
Čokoladni namz
ZA POSIP
Šećer u prahu
Postupak:
Brašno, šećer, sol, suhi kvasac i ribanu koricu od Limuna
staviti u zdjelu i dobro promiješati.
Margarin dodati u mlijeko i staviti grijati da bude toplo ne
vruće. Dodati u brašno i dodati rum i razmućena jaja.
Umijesiti tijesto da bude meko i glatko, poklopiti i
ostaviti na toplom da se diže oko 45 – 60 min. dok tijesto ne naraste na duplu
količinu. još jednom premijesiti i razvaljati na prst debelo i pomoću čaše ili
kalupa izrezati krugove i slagati ih na čistu krpu te prekriti drugom.
Ostatke tijesta skupiti ponovo zamijesiti i rezati dok ne
potrošimo svo tijesto. Ja sam dobila 22 krofnice .
Ostaviti izrezane krofne prekrivene da se dižu još 20 min.
Pržiti u dubokom, vrelom
ulju na laganoj vatri sa obje strane dok ne dobiju boju. Izvaditi na
papirnati ubrus da se ocijede.
Krofne puniti filom pomoću vrećice za ukrašavanje ili male
žlice. Ja sam polovicu krofna punila sa filom od vanilije a dre sa namazom od
čokolade.
Na kraju posipati sa šećerom u prahu.
FIL OD VANILIJE
U malo mlijeka razmutiti puding a ostatak mlijeka zajedno sa
šećerom staviti kuhati. Kad mlijeko prokuha ukuhati razmućeni puding i na
laganoj vatri uz stalno miješanje pustiti da prokuha i zgusne se. Maknuti sa
vatre i u vruće umiješati maslac. Prebaciti u zdjelu, prekriti sa plastičnom
folijom da se ne napravi korica i ostaviti da se hladi. Ohlađenim filom puniti
krofne.
Nema komentara:
Objavi komentar