Aromatično kuhano vino / Aromatic mulled wine




U hladne zimske dane i ništa ne paše tako dobro prije spavanja kao šalica kuhanog vina. Provjereni lijek protiv gripe i prehlade.
Ako vam je ova količina previše, slobodno ostatak spremite u hladnjak kada se okladi. Sutradan ga je dovoljno usipati u šalice i ugrijati u mikrovalnoj.

Sastojci:
za šest osoba:

4 velike žlice šećera ili meda
3 dl vode
1 litra vina ( ja sam koristila Vranac )
1 vrećica vanili šećera
2 žličice  mljevenog cimeta ili ½ štapića
4 klinčića
pola naranče

Priprema:

U posudu za kuhanje staviti šećer da se počne topiti (karamelizirati).
Dodati vodu na karamelizirani šećer, ( ako koristimo med dodamo ga direktno u vodu )  te na laganoj vatri pustiti da se otopi.
Dodati: cimet, vanili šećer i klinčiće, promiješati i dodati vino i naranču izrezanu na kolutove. Zagrijati do vrenja, ali ne dopustiti da prokuha.
Pokriveno ostaviti par minuta. Procijediti u bokal jer bi nakon nekog klinčići  vremena pustili gorčinu.

Ukoliko volite blaže kuhano vino povećajte omjer vode. Umjesto 300 ml  vode dodajte 500 ml. Povećajte i dozu šećera za 1 žlicu.

Posluživanje:

Poslužiti u toplim šalicama ili u čašama s drškom. Po želji dodati krišku naranče.


Popularni recepti