Zelena pici pasta od špinata







Pici pasta je domače rađena  tjestenina slična špagetima. Radi se bez jaja samo brašno voda i sol. Služi se uz razne umake koje može upijati.

Ja sam ovaj puta dodala i sviježeg špinata što je tjestenini dalo prekrasnu zelenu boju. Ova tjestenina je prepuna minerala i vitamina a izuzetno je ukusna. Dobar je način da vam djeca jedu špinata.

Uspjeh ovoga jela je još više zajamčen ako tijesto valjate i pripremate zajedno sa djecom, vjerujte zanimljivije je od plastelina.


Sastojci

Za pastu

300 gr brašna
200 gr sviježeg špinata (može i smrznuti)
1 dcl vode
1 žličica soli
Brašno za posipavanje

Za umak

200 gr pršuta ili mesnate dimljene slanine
500 ml  vrhnja za kuhanje
Sol
Vegeta
Sušeni bosiljak



Po želji ribanog sira trapista ili parmezana za posipavanje


Priprema

Izrada tijesta:
Špinat očistiti i oprati ( ukoliko koristite smrznuti špinat treba ga otopiti i ocijediti od viška tekućine ).
Staviti u blender ili zdjelu, dodati vode i iz miksati u glatku pastu (možete koristiti što god vam je pri ruci: blender, štapni mikser ili slično ).

U zdjelu staviti brašno, sol dobro izmiješati i dodati pire od špinata. Mijesiti rukama dok ne dobijemo glatko, podatno tijesto.
Tijesto prebaciti na radnu površinu koju smo dobro posipali brašnom.
Nastaviti mijesiti. Oblikovati dugačku traku i rezati tanke ploške.
Svaku plošku valjati/ rolat  između dva dlana ili između dlana i radne površine u tanki dugački rezanac.
Važno je da ima dosta brašna da se tijesto ne zalijepi za radnu površinu ili jedno o drugo.




Ubaciti tjesteninu u proključalu vodu koju smo prethodno posolili. Kuhati oko 5 minuta na laganoj vatri dok ne isplivaju na površinu. Odvojiti malo škrobne vode ( voda u kojoj se kuhala tjestenina ) ako bude potrebno podlijevati. Procijediti i ubaciti u umak.

Umak

Pršut ili slaninu izrezati na sitne trakice.
U tavu staviti malo ulja i pržiti pršut dok ne postane hrskav i ne dobije boju.
Zaliti sa vrhnjem za kuhanje, dodati začine i pustiti da prokuha i malo se zgusne.
U umak ubaciti tijesto, dobro promiješati. Ako je jako suho podliti sa malo škrobne vode i još malo kuhati.
Po želji posipati sa parmezanom ili nekim drugim sirom.
Poslužiti dok je toplo!



Ovu tjesteninu možete poslužiti uz bilo koji drugi vama omiljeni umak.


Popularni recepti