Pizza kao iz krušne peči sa punjenim rubom






Baš kao iz pizzerie, još i ukusnija. Ovaj puta je slavonska verzija, vi možete dodatke birati po svojoj želji.  Ovo je velika Pizza veličine pećnice, dovoljna za dvoje gladnih ljudi. Ako trebate više od jedne velike pizze pravite duplu ili tro duplu smijesu.
Za ovu pizzu vam nije potrebna tepsija, dovoljan je papir za pečenje  i polica/mreža za pečenje iz pećnice.


Ali za početak evo par savijete za savršenu pizzu:


-          Pizzu je najbolje peči kratko na jakoj temperaturi u dobro zagrijanoj pećnici 220°C
-          Dodatke treba dodavati umjereno. bolje da da ima po malo od svega nego da je pretrpamo jer će biti mljeckavo, važno da je ravnomjerno raspoređeno.
-          Slaganje dodataka je isto važno za dobru pizzu a slaže se ovako: na tijesto ide kečap, zatim šunka i nakon toga sir. Svi ostali dodatci se stavljaju gore na sir. U protivnom će sir kad se rastopi napraviti kao poklopac i ako ispod njega bude previše dodataka neće se fino ispeći i pizza može biti mljeckava.



Sastojci

Za tijesto:

300 gr brašna
1 žličica suhog kvasca
1 žličica šećera
1 žličica soli
1 žlica ulja
150 ml tople vode


Za fil:

3 – 4 žlice kečapa ljutog ( može i blagi  )
150 gr tost šunke ili šunke za pizzu
150 gr tvrdog ribanog sira ili sira u listićima
100 gr uskog ljutog kulena ( može i blagi )
I mladi luk
Sol
Sušeni origano


Za punjeni rub:

100 gr tvrdog ribanog sira


Priprema

U zdjelu dodamo brašno, sol, suhi kvasac i šećer. Izmiješamo dodamo ulje i toplu vodu i umijesimo glatko tijesto. Prvo mijesimo u zdjeli pa kad se sve skupilo u kuglu prebacimo na radnu površinu i još malo mijesimo dok smjesa ne postane glatka i elastična. Oblikujemo kuglu, vratimo je u zdjelu, pokrijemo i stavimo na toplo da se diže.



Iz pećnice izvaditi policu/mrežu za pečenje da ne bude prevruća i stavimo grijati pećnicu na 220°C

Za oko 45 minuta kad je tijesto naraslo, kuglu prebacimo na radnu površinu na koju smo stavili papir za pečenje. On će nam poslužiti umjesto tepsije. Veličina mu je kao i pećnica pa će nam i pizza biti toliko velika. 

Kuglu tijesta razvaljati direktno na papiru, neće se lijepiti, ne morate ju prenositi i imate odmah uvid u to koliku veličinu trebate. Razvaljate da bude malo veća od papira, smanjit će se kad napunimo rub.
Ribani sir posipati u tankom sloju svuda uz rub pizze, zatim rub saviti tako da prekrijemo sir i dobro pritisnuti da se rub zalijepi i ne otvori pri pečenju.



Izlijemo kečap i laganim kružnim pokretima pomoću žlice razmažemo kečap po cijeloj  površini.
Šnite šunke poslažemo ravnomjerno i isto tako sir. Na sir poslagati šnitice kulena. Ako je kulen širi možete ga raskidati na manje komade i ravnomjerno rasporediti. Na kraju posipati sa sitno sjeckanim mladim lukom.



Oprezno prevući papir sa pizzom na mrežu za pečenje i staviti u dobro zagrijanu pećnicu na 220°C oko 15 minuta. Gotova je kad se rubovi počnu rumeniti.
Izvaditi iz pećnice, prebaciti na veći tanjur ili dasku za posluživanje. Posipati sa sušenim origanom i izrezati na 8 jednakih dijelova. Poslužiti dok je toplo.



Više o savršenom dizanom tijestu za peciva i pizze možete pogledati OVDIJE.





Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti