Žarbo šnite – my way



Stari mađarski kolač koji se udomaćio u cijeloj Slavoniji i Baranji kao i ostalim regijama duž mađarske granice, gdje bez njega ne mogu proći ni jedni svatovi, proštenja, krštenja i ostala okupljanja. Ovo je prvi put da ga radim, i iako ima bezbroj kombinacija i varijacija ovoga kolača ja sam radila po receptu iz bakine bilježnice uz male promjene naravno 😊. U originalu idu orasi i pekmez od marelice, a pošto ih trenutno nisam imala radila sam sa prženim lješnjacima i pekmezom od šljiva. I prezadovoljna sam. Kolač je ispao jako ukusno iznenađenje, i više nego što sam očekivala. Toplo preporučam svima ovu kombinaciju.

 Sastojci:

Za tjesto: 

500 gr    brašna
200 gr    svinjske masti
 3       žumanjka
1        žlica šećera
Prstohvat    soli
1 žlica ruma
1 čajna žlica suhog kvasca ili
¼ kockice sviježeg kvasca
Malo mlijeka

Za fil:

250 gr prženih lješnjaka
250 gr šećera
Malo  ruma
8 žlica pekmeza od šljiva

Za glazuru:

100  gr    čokolade
3 žlice ulja



Kako se prže lješnjaci možete pogledati ovdije 


Priprema:

U zdjelu staviti sve sastojke za tijesto i dobro umijesiti dok ne dobijemo glatko tijesto. Rasporediti u 3 jednaka djela, umotati u plastičnu foliju  i ostaviti u hladnjaku 15 min da se odmori.

Između 2 papira za pečenje ( možete i na klasičan način ) razvaljati 1. dio tijesta veličine kao  tepsija u kojoj ćemo peći ( klasičnu duboku u kojoj obično pečemo biskvite ) i prenijeti ga u tepsiju. Prvo premazati sa 4 žlice pekmeza, po pekmezu ravnomjerno posipati pola smjese od lješnjaka i šećera, pokapati sa rumom. Prekriti drugim djelom tijesta koji smo razvaljati i lagano pritisnuti svud okolo rukama da bi se slojevi slijepili. Opet namazati sa 4 žlice pekmeza, posipati sa ostatkom lješnjak smjese i pokapati rumom. Na kraju prekriti 3. djelom tijesta , sve pritisnuti i ostaviti na toplom 1 sat.




Izbockati sa vilicom i staviti peči na 200°C  oko 20 minuta, kad se počne blago rumeniti i odvajati od stjenka. Staviti da se hladi i nikako ne vaditi iz tepsije dok se sasvim ne ohladi jer bi u protivnom mogao puknuti.

Na pari otopiti čokoladu sa dodatkom ulja. Paziti da čokolada ne prokuha inače če izgubiti sjaj. Najbolje je stalno miješati i kad vidite da se još par komadića ostalo nije otopilo skinuti sa pare i još miješati dok se sve ne otopi i izjednači. Preliti preko hladnog kolača i pustiti da se glazura stisne.

Rezati na male šnite/ štangle i prepustiti se uživanju.


Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti