Miješana Paella / Paella Mixta



Paella je poznato jelo španjolske kuhinje koje se priprema u širokoj tavi, po kojoj je dobilo i ime, od raznovrsnih namirnica povrča, mesa, ribe, morskih plodova ili mješavinu svega navedenog ali uvijek u kombinaciji s rižom.  Osim riže, sastojke za paelju možete birati prema vlastitom ukusu. Ja samu ovome receptu od mesa koristila kobasicu ali se može koristiti piletina, svinjetina ili neko drugo meso sjeckano na manje kockice.

 

Sastojci:

 

1 pileća kocka za juhu

7,5 dcl vrele vode

 ---------------------

2 – 3 žlice maslinovog ulja

1 manja glavica luka

100 gr Chorizo kobasica ili domače dimljene slavonske kobasice ne previše ljute

100 gr svježe paprike crvene i zelene

100 gr graška  (svježi ili smrznuti)

100 gr mrkve

250 gr svježe rajčice ili  pelata iz konzerve

300 gr riže okruglog zrna

1 češanj češnjaka

Sol

Papar

1 žličica šafrana ili kurkume ( šafran se stavlja u originalu ali pošto je jako skup i često nedostupan umjesto njega stavite kurkumu)

300 gr miješanih morskih plodova (smrznutih ili sviježih)

 --------------------

1 limun

Sitno sjeckani peršinov list

 

 

Priprema:

 

U kipuću vodu ubaciti kocku za juhu i ostaviti sa strane da se kocka otopi dok pripremamo ostale sastojke.

 

Ako koristimo smrznute plodove mora prvo ih trebamo odmrznuti.

Kobasicu oguliti i isjeckati na tanke kolutiće.

Luk, papriku, mrkvu i rajčicu isjeckati na sitne kockice.

 

Ugrijati široku malo dublju tavu, uliti maslinovo ulje, dodati luk,  papriku, kobasicu i pržiti na srednje jakoj vatri da luk i paprika malo omekšaju.


 

Dodati rajčicu, mrkvu i grašak i dobro promiješati. Posipat začinima ( sol, papar, šafran/kurkuma ).

Dodati sitno sjeckani ili protisnuti češnjak i rižu. Sve dobro promiješati i pustiti da se kuha 1-2 minute.


 

Zaliti sve juhom, dobro promiješati. Ostaviti da krčka na srednje jakoj vatri 12 – 15 minuta da riža upije skoro svu tekućinu i skuha se po mogućnosti bez miješanja.


 

Ubaciti odmrznute morske plodove, promiješati i pustiti da se lagano kuha još 7 – 10 minuta.

 

Kad smo tavu maknuli sa vatre posipati sa sokom od polovice limuna i sjeckanim peršinovim listom. Odmah poslužiti. Drugu polovicu limuna isjeći na kriške i poslužiti uz Paellu da si svako još po želji dodatno začini u tanjuru.

 

 

 

 

 

 

 

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni recepti