Ajvar




Za Ajvar postoji bezbroj recepata i načina pripreme. Ovaj recept  je jako jednostavan a  jednako ukusan. Ja po njemu radim već godinama i svima se sviđa koji ga probaju.


Sastojci.

5 kg očišćene paprike
1 kg patlidžana očišćenog
----------
3 litre vode
25 dg soli

2 dcl octa
1 dcl ulja
žlicu senfa,
2 kocke kokošje juhe,
konzervans.
-----------------
Ljute feferone po želji
( feferona stavite ovisno koliko želite da vam Ajvar bude ljut, ako ne želite ljuto tada feferone izostavite )


Priprema:

Papriku oprati, očistiti od sjemenki. Patlidžan oguliti i očistiti od sjemenki.
Vodu, sol, i ocat staviti prokuhati.

Kad to počne kuhati, u vodu stavljati papriku i patlidžan vrlo kratko samo da omekša.
Dobro ocijediti. Samljeti na mašinu za meso. Ako dodajete feferone dodati i samljeti kad se melje i paprika.

Ulje staviti da se zagrije u široki lonac. U to istresi mljevenu smjesu. Na laganoj vatri peći ( upržiti ) uz miješanje 45 minuta. Tada dodaj žlicu senfa, 2 kocke kokošje juhe, konzervans. Dobro izmiješati da se sve ravnomjerno rasporedi, peći još deset minuta i gotovo.


Vruće sipati u sterilizirane staklenke i dobro zatvoriti. Ostaviti da se polako hladi.



Popularni recepti