Motani burek sa mesom by me






Možda ste jedni od onih koji misle da ne znaju ili nemaju vremena  sami razvlačiti kore za burek, štrudle i savijače i ja sam do nedavno bila jedna takva, ali uz malo volje i malo strpljenja i vi to možete. I vjerujte kad jednom shvatite postupak vidjet čete koliko je to jednostavno i fantastično.  

Ovo je mjera za 4 ne baš mala motana bureka ili 4 štrudle. Ja sam imala goste pa sam pravila tro duplu smjesu. Vi količinu prilagodite svojim potrebama.

Sastojci

Za pripremu kora:

 300 g Pšeničnog glatkog brašna
2 žlice ulja
1 žlicu octa
150 ml mlake vode
sol.

Za nadjev od mesa:

200 gr miješanog mljevenog mesa
100 gr krumpira
1 manja glavica luka
1 žličica Vegete
Sol, biber po vlastitom ukusu


Priprema:

U brašno dodajte ulje i miješajte uz postepeno dodavanje vode u koju ste dodali ocat i sol.

Tijesto prebacite na radnu površinu posipanu brašnom i dobro ga izradite rukama dok ne postane glatko. Zatim ga razdijelite na 4 dijela i oblikujte kruščiće. Premažite ih uljem i ostavite stajati, pokrivene kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom  oko pola sata.

Dok se tijesto odmara pripremite nadjev.


Stolnjak pospite brašnom, tijesto stavite u sredinu i valjkom ga malo izvaljajte koliko god tanko možete.

 


Tijesto za savijaču najprije razvlačite rukama ispod tijesta, na sredini ...



...a zatim rukama izvlačite tijesto sa svih strana od sredine prema van, dok ne postane gotovo prozirno. Pošto radimo motani burek razvucite ga i tako da u dužinu ide duže a u širinu  krače.

Zadebljane krajeve odrežite, a koru premažite ili pokapajte uljem i  to dosta jer burek mora biti mastan.


Na donji rub tijesta stavite dio pripremljenog nadjeva i savijte tijesto pomoću stolnjaka u tanki valjak koji smotajte u oblik puža ali malo izduženo
Postupak ponovite s preostalim kruščićima tijesta.



Pripremljene bureke stavite u namašćenu tepsiju za pečenje, premažite još uljem i stavite peči u dobro zagrijanu pećnicu na 220°C oko 30 min.
Kad su pečeni izvadite iz pećnice i premažite sa malo ulja.

NADJEV:

Krumpir skuhati u komadu u slanoj vodi, kada se malo ohladi naribati ga na ribež za jabuke.
Luk isjeckati na sitne kockice.
Na malo ulja u vreloj tavi ispržiti luk dok ne postane staklast, dodati mljeveno meso i kuhačom sve dobro izmiješati i rastresti grudice mesa ako se stvaraju tako da sve bude sitno.
Dodati začine i sve dobro popržiti da meso dobije malo boje i ne bude sirovo.
Ubaciti ribani krumpir, dobro izmiješati i provjeriti dali je dobro začinjeno.  Po potrebi dodati još začina. Malo ohladiti i smjesom filovati kore.




Popularni recepti